Pazi(n) proračun! – građani odabiru komunalne akcije u vrijednosti 800.000 kn!

30. svibnja 2019. godine održana je konferencija za medije tijekom koje su Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Maja Stranić Grah najavili novi ciklus projekta Pazi(n) proračun!. Kroz ovaj projekt već šestu godinu građani imaju mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka o raspodjeli sredstava iz gradskog proračuna,  tj. provedbi malih komunalnih akcija na području njihovog mjesta.

Gradonačelnik je istaknuo da su od početka provedbe projekta građani predložili ukupno 564 komunalnih akcija, na javnim je raspravama prisustvovalo ukupno 904 građana koji su glasanjem o pristiglim prijedlozima odabrali 147 malih komunalnih akcija za provedbu u približnoj vrijednosti koja je i unaprijed definirana – 2.3 mil. kn ukupno.

Na ovaj način građani direktno izabiru prioritetne aktivnosti za koje smatraju da će doprinijeti kvaliteti života u njihovom mjestu kao što su uređenja (dječjih) igrališta, postavljanje rasvjetnih tijela, popravak cesta, uređenje prostorija društvenih domova, postavljanje autobusnih nadstrešnica, prometne signalizacije i slično.

Lani je izmijenjen koncept provedbe projekta tj. uveden je dvogodišnji ciklus provedbe tako da su prošle godine o sredstvima u ukupnom iznosu 600.000 kn odlučivali mještani 6 (Grdoselo, Heki, Kršikla, Kašćerga, Zamask, Zabrežani)  od 12 mjesnih odbora koliko ih ima na području grada Pazina.

Mještani preostalih 6 mjesnih odbora sudjeluje u projektu ove godine (Beram, Trviž, Stari Pazin, Lindar, Pazin, Zarečje). Na raspolaganju imaju ukupno 800.000 kn, od čega manji MO Beram, Trviž, Lindar i Zarečje po 100.000 kn, a Stari Pazin 150.000 kn i Pazin 250.000 kn.

Projekt je koncipiran na navedeni način jer su kroz godine građani na javnim raspravama ukazivali na potrebu provedbe većih komunalnih akcija. Osim toga cilj je Grada Pazina prikupiti što više kvalitetnih prijedloga, a pritom ostati u okviru proračunskih mogućnosti i udovoljili željama građana da izravno odlučuju o većem iznosu. Prisjetimo se, građani su odlučivali o 300.000,00 kn u prve dvije godine, 500.000,00 kn u trećoj godini, 605.000,00 kn u četvrtoj godini, 600.000,00 kn u petoj godini i 800.000 kn u ovoj, šestoj godini provedbe projekta što je ukupno više od 3,1 mil. kn.

Ove godine, s provedbom projekta započelo se krajem travnja kada su građanima navedenih 6 mjesnih odbora poslani info letci kao poziv na sudjelovanje. Prijedloge komunalnih akcija koje bi se trebale provesti u okviru navedenih unaprijed određenih iznosa mještani mogu dati isključivo tijekom javnih rasprava, stoga su Gradonačelnik i Pročelnica još jednom pozvali građane da se odazovu na javne rasprave, kako bi na licu mjesta dali svoje prijedloge komunalnih akcija za koje smatraju da bi trebale biti provedene na području njihovog mjesnog odbora.

Rasprave se održavaju u sljedećim terminima:

4. lipnja u 18.00 h – BERAM, u 20.00 h TRVIŽ,

5. lipnja u 18.00 h – STARI PAZIN, u 20.00 h LINDAR,

6. lipnja u 18.00 h – PAZIN, u 20.00 h ZAREČJE.

Sve se rasprave održavaju u prostorijama mjesnih odbora, osim za mjesni odbor Pazin koja će se održati u dvorani Istra u Spomen domu.

Gradski službenici će potom sve prijedloge analizirali na način utvrde mogućnost provedbe i procijene financijsku vrijednost svakog pojedinog prijedloga.

Uslijediti će u rujnu/listopadu ponovno javne rasprave u istih 6 mjesnih odbora tijekom kojih će okupljeni mještani izravno svojim glasovima odlučivati koji će se od prethodno danih prijedloga uvrstiti u Prijedlog proračuna za 2020. godinu i biti provedeni u istoj godini.

Naknadni prijedlozi se neće zaprimati stoga se pozivaju građani da se uključe i odazovu na javne rasprave da zajednički definiraju prioritetne aktivnosti  koje će doprinijeti kvaliteti života na području grada Pazina.

Pazi(n) proračun! – građani odabiru komunalne akcije u vrijednosti 800.000 kn!

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.