Pazi(n) proračun! među najboljim primjerima dobre prakse u Europi

Dana 3. listopada 2017. godine započet je URBACT City festival u Tallinnu (Estonija) gdje je Gradu Pazinu za provedbu projekta Pazi(n) proračun! službeno uručeno priznanje za titulu URBACT-ovog grada dobre prakse. Ono što će uslijediti je predstavljanje projekta drugim gradovima Europe, a to je i prilika da Grad Pazin promovira i istakne svoj rad te poveća svoju vidljivost na području Europe.

Festival okuplja stotine urbanih praktičara i predstavnika gradova s ciljem poboljšanja pristupa održivom urbanom razvoju. Sudionici će imati prilike pronaći potencijalne partnere za nove URBACT-ove mreže za transfer i vratiti se kući s mnoštvo ideja na temu unaprjeđenja svojih gradova bez povećanja troškova. URBACT-ove dobre prakse koje će biti predstavljene na Festivalu već su iskušane i testirane od gradova iz svih dijelova Europe, od Aarhusa u Danskoj do Zaragoze u Španjolskoj. To su praktična rješenja za svakodnevne izazove, kao što su demografske promjene, klimatski i okolišni ciljevi, nezaposlenost i siromaštvo u gradu.

Prošle godine, URBACT je raspisao javni poziv radi prikupljanja održivih i integriranih rješenja za izazove s kojima se suočavaju europski gradovi sa ciljem da se prošire diljem Europe. Zahvaljujući raspisanom pozivu, 219 europskih gradova prijavilo je svoje prakse na temu integriranog urbanog razvoja. Između 270 zaprimljenih prijava, URBACT-ov tim stručnjaka je odabrao 97 primjera dobre prakse koji se provode u gradovima. Grad Pazin i Grad Zagreb su jednini gradovi u Hrvatskoj nagrađeni ovim vrijednim priznanjem za provedbu svojih dobrih praksi.

URBACT definira „dobru praksu“ kao praksu koja dokazano donosi promjene u vidu očekivanih rezultata i može se preporučiti drugima kao dobar model. Dobra praksa isto tako mora biti participativno razvijena, uključujući sve relevantne dionike iz područja primjene dobre prakse. Uspješna provedba prakse mora biti testirana i vrednovana te zaslužuje da se podijeli s drugim gradovima i da im se omogući njena primjena. Sve URBACT-ove dobre prakse dokazano pridonose ostvarenju ciljeva i lako se mogu primijeniti u drugim gradovima. Više o odabranim dobrim praksama na web straniciwww.urbactgoodpractices.eu.

pazin.hr

5 komentara na “Pazi(n) proračun! među najboljim primjerima dobre prakse u Europi”

 1. dim napisao:

  Koliko pratin vi se već par let hvalite s pazin proračunon okolo i hodite okolo da bi se onda opet mogli hvalit nami. bravi! a sad hote ča delat konkretnega za ovu brižnu škulju,

 2. Zvane lakodelac napisao:

  Ma sve je to super: Najprije napisu natjecaj za “projekte” koji ce se financirat javnim novcem. Onda osnuju komisiju koja ce dodijelit javni novac. Onda plate i ljude koji zuje uokolo javnim novcem i podijele javni novac. Onda javnim novcem odu malo po evropi na susret s drugim ljudima koji zongliraju javnim novcem i sami sebi dodijele nagrade kako super upravljaju javnim novcem.. Ste skuzili da tu nitko od njih ne podmetne svoje novce ili slikovitije “ulozi svoje novce u nesto pa da bi strahovao: a sta ako to ne uspije”?

  “Festival okuplja stotine urbanih praktičara i predstavnika gradova s ciljem poboljšanja pristupa održivom urbanom razvoju”.
  Seljacki receno, lakodelci greju okolo pametovat da podignu misljenje o sebi..

  Tko u Europi kaze da je Europa super i da treba opstati: Onih 60000-70000 birokrata u Briselu s placom 10000eur-15000eur?
  Mozda njima odgovara da to tako ide dalje? Ma neeeee… A tko pita obicne ljude?

 3. doleIDS napisao:

  Bravo.

 4. Pazin napisao:

  Prava korist od ovog studijskog putovanja Šepić i Stranić Grah biti će u razgovoru s kolegicama i kolegama iz drugih gradova i razmjene iskustava sa ljudima na sličnim položajima.

  Ovaj postupak gdje se građani natječu kome će prije zakrpat asvalt u ulici, popraviti klupica ili obojati tobogan je poprilično udaljeno od nekih dobrih postupaka, dok dodjela 97 nagrada (od 210 prijavljenih) jako podsjeća na dječja sportska natjecanja gdje svatko dobije srebrnu ili zlatnu medalju.

 5. dole politika napisao:

  Tragedija je da se na ovakva putovanja potroške na tisuće eura umjesto da se ista potroše u obvnovu i razvoj grada. Iskustva sa kolegama se u današnje vrijeme mogu izmijeniti i sa novim tehnologijama pa ne treba trošit na put nego uzet slušalice kameru i mikrofon u ruke i samo nebo je granica.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.