Pazin ratuje s alkoholizmom mladih

Po rezultatima ankete nedavno provedene među učenicima pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, od 700 anonimno anketiranih đaka njih 15 posto izjavilo je da redovito pije, a čak 42 posto ih pije povremeno, uglavnom tijekom izlazaka vikendom. To zajedno upućuje na zabrinjavajuće visok postotak mladih s afirmativnim stavom prema alkoholu.

Rezultati ankete bili su povod da Vijeće roditelja zatraži od škole da “nešto ozbiljnije poduzme”. Stoga je početkom mjeseca održan sastanak između roditelja, predstavnika škole, gradskih vlasti, policije i zdravstva, a zaključke s tog sastanka na jučerašnjoj su konferenciji za novinare iznijeli gradonačelnik Renato Krulčić, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Boris Demark te voditeljica školskog preventivnog programa Jasna Sloković.

Odlučeno je da se formira uži radni tim koji će se detaljnije pozabaviti problemom alkoholizma mladih, a članovi tog tima su Agneza Majić iz gradskog Centra za socijalnu skrb, Jasna Sloković iz Gimnazije, Boris Demark te Armando Derossi iz pazinske policijske postaje.

Jedan od prvih poteza bit će im sastanak s predstavnicima Državnog inspektorata, radi dogovora o pojačanom nadzoru zakonskih odredbi o zabrani prodaje i točenja alkohola maloljetnicima. Pripremit će i letak s informacijama kojima se roditelje i druge građane želi uputiti što da čine i kome da se obrate u kriznim situacijama izazvanima maloljetničkom konzumacijom alkohola, uključujući i naputak kome i kako da prijave prekršitelje zakonskih odredbi o zabrani točenja alkoholnih pića.

Demark je istaknuo da je “rano pijenje mladih” problem koji je često povezan i s nasiljem, vandalizmom, prometnim nesrećama, maloljetničkim trudnoćama i drugim neželjenim pojavama, i zajednica ne bi trebala čekati neku nesreću s kobnim ishodom da se tek onda zapita je li se nešto moglo učiniti.

Sloković je ukazala da po rezultatima ankete, koja se provodi svake četiri godine, zanimanje srednjoškolaca za pušenje sve više opada, situacija s drogom je “pod kontrolom”, ali je konzumacija alkohola u stalnom porastu. Sve popularnije postaje opijanje vikendom, a sve je više i djevojaka koje se opijaju. (D. ŠIŠOVIĆ)

Glasistre.hr

Vezani članak: Alkoholizam i mladi

5 komentara na “Pazin ratuje s alkoholizmom mladih”

 1. mulva napisao:

  Dobro da su djeca okružena dobrim primjerima….. Svaki drugi roditelj alkos, to je empiriski doživljaj ne neki relevantni podatak…

 2. Anonimno napisao:

  ..a ča će angažirat šintera da ih hvata po gradu…?

 3. gosca :) napisao:

  “da Vijeće roditelja zatraži od škole da “nešto ozbiljnije poduzme”
  Ajme majko!!! Ljudi moji.. Pa dica piju jer ocito toj dici neki da pare s kojima si moru kupit alkohol. Naravno da moraju nesto dat briznoj dici para da si kupe marendu. Ali ima dice koji su 5.-6. razred i oni dojdu kupit cipse i slicne grickalice s novcanicon od 100 ili jos bolje 200 kn. Treba malo gledat koliko dica trose te pare. Jer tesko da se neki gre napit ako mu roditelji daju 15-20 kn za marendu :)

 4. fbi napisao:

  bira je prehrambeni proizvod.. nisu dica glupa. 20 kuna 4 favorita i ne rabi niš jest.

 5. ozren napisao:

  I ča sad otkrili su ameriku? Pije cili grad i to se u pazinu neće kambijat. Ta udruga roditelja je za mene udruga nesposobnih roditelja, oa žele drugima dat brigu oko tega ča njin dica delaju po vani. A sad će Agneza, Šiklić i Panduri krenut u veliku akciju protiv alkohola sa ispiranjem mozga i privođenjem u stanicu, i dici kalemit iscjeliteljske razgovore poli Agneze. svin generacijama je bilo alkohola i vajk će ga bit, a koliko koji roditelj dozvoljava svom djetetu ča da dela i koliko uzora dica vide u svojim roditeljima to je jedino ča ovisi o temu ča koji klinac delat vani…A te vaše ankete i te vaše planove radije nazovite zabranimo prilaz parku poli vinariju, spomeniku na zabranjenoj, željezničkom parku i sl. Ali dajmo vlasnicima Cluba, Mileniuma i sl. nek zarađuju na toj dici o kojoj vi tako brinete… Pozdravljam te divni grade…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.