Pazin textiles zatvara proizvodnju; otkazi za 75 tekstilaca

Pazin textilesPazin Textiles, tekstilna tvrtka nastala na »razvalinama« bivše tvornice Pazinke, pred nešto više od mjesec dana počela je postupno gasiti proizvodnju. Podijeljeno je 75 otkaza svim zaposlenicima (17. studenog), a otkazni rok traje do 17. siječnja, kad će radnici biti upućeni na Zavod za zapošljavanje. Otpremnine bi se trebale isplatiti sa zadnjom plaćom, kaže Darko Vidmar iz Sindikata Istre i Kvarnera.


Tvrtka je utemeljena u prostoru bivšeg Pazinkina pogona Sintetika u studenom 2002. godine, kao član belgijske grupe Masureel iz grada Wevelgema, a proizvodila je teksturiranu poliester pređu. Za razliku od ostalih tvrtki nastalih u halama Pazinke u stečaju, šest je godina uspjela održati proizvodnju. Nagađa se da je razlog prestanku proizvodnje kriza koja je zahvatila tekstilni sektor odnosno nemogućnost konkuriranja dalekoistočnoj tekstilnoj industriji. Sindikalac Vidmar vjeruje da je Pazin Textiles jedan od posljednjih europskih pogona koji proizvodi teksturiranu poliester pređu.

Ne bi li se proizvodnja ipak nastavila, u tijeku su pregovori o prodaji tvornice zainteresiranim stranim tvrtkama. Zanimanje su pokazale dvije talijanske i jedna engleska grupacija. Vidmar vjeruje da bi se tako mogla održati proizvodnja te sačuvati pedesetak radnih mjesta. Na pitanje hoće li otpušteni radnici u tom slučaju imati prednost, kaže da će eventualni novi poslodavac svakako htjeti zaposliti one koji imaju iskustva u radu na tekstilnim strojevima.

Na internetskim stranicama Pazin Textilesa, koje postoje samo na engleskom jeziku, piše da je tvrtka od otvaranja u kratkom razdoblju provela značajne investicije u proizvodne strojeve i tretiranje otpadnih voda. Međutim, čini se da im to očito nije pomoglo održati proizvodnju.

Vlasnik tvrtke, belgijski Masureel, utemeljen je još 1920. godine, a usavršio se u finaliziranju tekstilnih proizvoda. Godišnje ima 45 milijuna eura prihoda, a zapošljava oko 300 radnika.

Anđelo Dagostin

Šutnja Uprave tvrtke

Premda smo još 17. studenog, na prve naznake da tvrtka gasi proizvodnju, pokušavali dobiti neke odgovore od vlasnika tvrtke, do danas nismo uspjeli formalnim putem doći do odgovora. Prvo nam je odgovoreno da dopis ne valja, jer na njemu nema faksimila novinske kuće Glas Istre, zatim da se novinar nije potpisao, da bi na kraju osoba iz Uprave tvrtke, koja se čak nije htjela ni predstaviti, osudila način slanja upita (službenim faksom, op. a. ) te proglasila takvo dopisivanje nevjerodostojnim i neprofesionalnim.

Na naš prijedlog da dođemo u tvrtku na razgovor odgovoreno nam je da ćemo naići na zatvorena vrata, da bi se ta osoba zatim predomislila te nas zamolila da na odgovor pričekamo nekoliko dana. No, nikakav odgovor u dopisništvo Glasa Istre do danas nije stigao. Poslovna tajnica tvrtke je Monike Raić-Danneels.

Glasistre.hr

1 komentara na “Pazin textiles zatvara proizvodnju; otkazi za 75 tekstilaca”

  1. moebius napisao:

    ….izgleda da nije bitno ako nije u vezi s AK47…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.