Pazin traži brdsko-planinski status

2Vijećnica Vesna Ivančić (IDS) na sinoćnjoj je sjednici Gradskog vijeća Pazina zatražila od gradonačelnika Renata Krulčića da se zbog loše gospodarske i demografske situacije uputi zahtjev da se Pazinu, kao “stupu središnje Istre”, dodijeli brdsko-planinski status.

– Grad je lani zatražio od Ministarstva regionalnog razvoja da mu se, s obzirom na geografske karakteristike i gospodarsko stanje, prizna takav status, kazao je Krulčić i dodao da je problem uvjet da takav status ne može ostvariti jedinica lokalne samouprave koja ima gustoću naseljenosti veću od 40 stanovnika po četvornom kilometru (Pazin ima 64/km², op. n.).

Status brdsko-planinskog područja na području Istarske županije imaju Grad Buzet i općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav i Motovun. “No, radi se novi indeks uvjeta, a i očekujemo termin za razgovor s ministrom regionalnog razvoja Brankom Grčićem”, zaključio je Krulčić.

– Prethodna godina bila je najteža za ovaj grad u bližoj povijesti, a izvješće o reviziji pokazuje da smo lanjskog svibnja postali nelikvidni, rekao je Valter Milohanić, nositelj nezavisne liste.

Manjak u gradskom proračunu iznosi punih sedam milijuna kuna, kazao je voditelj službe za unutarnju reviziju Roberto Ladavac, koji trenutno zamjenjuje pročelnicu za gospodarstvo. U odnosu na 2011., lani je ostvareno 8,4 milijuna kuna prihoda manje, kazao je Ladavac, i to zbog manjka prihoda od imovine, kapitalnih pomoći iz proračuna, komunalnog doprinosa, prihoda od prodaje neproizvedene imovine te manje decentraliziranih sredstava za osnovnu školu i vatrogasce.

Manjku u proračunu pokušat će se doskočiti prodajom atraktivnog građevinskog zemljišta površine 1,5 hektara na području zvanom Lešće između Novog naselja i benzinske postaje Petrol (k.č. 1924/1 i 1925/1), za koji početna cijena iznosi 6,13 milijuna kuna.

Renato Kalac (nositelj nezavisne liste) zatražio je da se više pažnje i novca posveti održavanju i asfaltiranju lokalnih cesta i poticajima gospodarstvu i spomenuo da je lani asfaltiran tek dio ceste kod Zabrežani.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.