Pazin treću godinu zaredom domaćin državnog Festivala hrvatskih kazališnih amatera (FHKA)

Najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine i ove godine igraju na daskama pazinskog Spomen doma gdje će od 12. do 14. svibnja biti održan prvi dio 57. izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji i ove godine igra u dva grada – PAZINU I VODICAMA. U šestodnevnom festivalskom programu u Pazinu i Vodicama nastupit će 22 najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine koje su, od ukupno 179 prijavljenih, stručnim odabirom eminentnih hrvatskih kazališnih djelatnika – izbornika Festivala, izborile nastup na ovogodišnjem FHKA-u.

U PAZINU 13 BESPLATNIH PREDSTAVA ZA SVAČIJI UKUS
Više od 200 zaljubljenika u kazališnu umjetnost stat će na scenu pazinskog Spomen doma i pružiti pazinskoj publici bogati kazališni program. Tijekom tri dana, od 12. do 14. svibnja, pazinska će publika imati priliku besplatno pogledati čak 13 izvrsnih predstava, a ulaz na sve predstave bit će BESPLATAN.

Amaterska kazališta i skupine iz Rijeke, Đurđevca, Koprivnice, Gornjeg Mihaljevca, Viljeva, Stažnjevca, Retkovaca, Vrbovca, Siska, Zaboka, Zadobarja, Bjelovara i Samobora izvest će predstave različitih poetika, a program nudi predstave za svačiji ukus.

Festival će u petak, 12. svibnja 2017., nakon svečanog otvaranja s početkom u 17:00 sati, otvoriti Dramski studio Ludens teatra iz Koprivnice s predstavom Marijane Nola „Zelena ptica“.

U 19:00 slijedi predstava „Se je to život“ KUU LIPA iz Gornjeg Mihaljevca, a u 20:15 h pazinsku publiku nasmijat će Gradsko kazalište Đurđevac s predstavom „Božanstvena parodija“, nastaloj prema djelu Woodya Allena.

Bogati subotnji program (13. 5.) počinje u 13:30 h s predstavom „Martin v Zagreb, Martin z Zagreba“ u izvođenju Glumačke družine Komedijaši. U 14:35 slijedi predstava „Cigan“ Dramske sekcije KUD-a „Đeram“ Viljevo, a u 17:00 h Amatersko kazalište POU-a Samobor razveselit će nas izvrsnim komadom „Tko pjeva zlo ne misli“ nastalom prema istoimenom filmu. U 19:20 na sceni Spomen doma igra Kazalište „Mika Živković“ iz Retkovaca s predstavom „Čaj za dvije“ Tone Partljiča. Bogati subotnji program završava predstavom „Paralele“ Teatra „Scena“ iz Rijeke u 20:45 h.

U nedjelju, 14. svibnja festivalski program počinje u 11:30 h s predstavom „U ime oca, sina i strica ili kak’ je Junk Vrbovca dobil“. U 13:30 Kazališna skupina „Panika“ Češke besede Sisak izvest će predstavu prema tekstu Jaroslava Hašeka „Novi doživljaji vojnika Švejka“. U 15:15 slijedi komedija „Penzija“ u izvođenju Dramske udruge „Kaj“ iz Zaboka, a u 16:35 Dramska sekcija „Banda“ iz Zadobarja izvest će predstavu „Plan B“. Pazinski festivalski program zatvorit će Bjelovarsko kazalište s predstavom „Sutra pripada meni!?“ nastaloj prema djelu Konstantina Kostjenka „Hitler i Hitler“ koja igra u 17:20 h.

Svih 6 festivalskih dana u Pazinu i u Vodicama pratit će stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mirta Zečević, glumica, članica ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta te akademski profesori: Robert Raponja, redatelj i dramski pedagog i Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja.
Po završetku svakoga dana Festivala održavat će se okrugli stolovi članova Povjerenstva i sudionika.

Odlukom Povjerenstva u završnici Festivala u Vodicama će 28. svibnja najboljim skupinama biti dodijeljene festivalske nagrade:

Nagrada za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine i za inventivnost.
Pokroviteljstvo i materijalnu potporu Festivala u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osiguralo je Ministarstvo kulture RH, a njegovu realizaciju materijalno su pomogli i Grad Pazin, Turistička zajednica Središnje Istre, Šibensko-kninska županija, Grad Vodice i Turistička zajednica grada Vodica. Vrijednu suorganizaciju i ove godine pružit će POU Pazin, POU Vodice te Maistra d.d. kao suorganizator i sponzor.

iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.