Pazinac mijenja kazneni zakon

Foto: Dnevnik.hrPosjedovanje manjih količina lakih droga za osobnu upotrebu u praksi više neće biti kazneno djelo, već samo prekršaj! Proizlazi to iz Privremenih uputa za postupanje policije i državnih odvjetnika što su ih u srijedu potpisali glavni državni odvjetnik Bajić i glavni ravnatelj policije Grbić. Upute što su ih Mladen Bajić i Oliver Grbić dali tužiteljima i policajcima znače djelomično ispunjavanje obveza koje proizlaze iz presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Maresti protiv Hrvatske iz lipnja prošle godine, piše Večernji list.

Naime, riječ je o tome da se za istu stvar ne smije dva puta suditi. Budući da se kod nas u mnogim slučajevima isto ponašanje sankcionira prekršajno i kazneno, Maresti je natjerao Vladu da hitno ‘pročisti’ Kazneni zakon, ali i više od 500 prekršajnih zakona. Na posljednjoj sjednici Vlade sva su ministarstva dobila zadatak da ‘pročešljaju’ prekršajne zakone iz svoga resora i usporede ih s Kaznenim zakonom da bi se vidjelo gdje ima preklapanja.

Tako će zbog slučaja Maresti napokon doći do velikog čišćenja Kaznenog zakona od svih lakših kaznenih djela, kao što su situacije kada ovisnici posjeduju manje količine droge za zadovoljavanje vlastitih potreba. U Bajićevim i Grbićevim uputama spominje se posjedovanje droga, oružja, prometni delikti, nasilje u obitelji i drugo.

U prometnim nesrećama u kojima je posljedica smrt, teške ozljede ili jako velika materijalna šteta, protiv krivca će se pokretati kazneni postupak, a prekršajno će odgovarati samo oni prometni prekršitelji u nesrećama s lakšim posljedicama.

Osoba koja, pak, posjeduje automatsku pušku ili bombu u pravilu se više neće kazneno goniti, već će za nedopušteno posjedovanje oružja, koje nije namijenjeno građanima, odgovarati prekršajno.

Kod obiteljskog nasilja u praksi je problem što nije jasno što je prekršaj, a kada su nasilnici počinili kazneno djelo. Prema nedavnoj izjavi profesorice kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Ksenije Turković, koja je ujedno na čelu radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona, zakoni koji sankcioniraju obiteljsko nasilje vrlo su loše i nejasno napisani pa će se morati objasniti i precizirati, piše Večernjak.

Slučaj Maresti
Armando Maresti iz Pazina 2005. godine pijan je na autobusnom kolodvoru u Pazinu najprije verbalno, a onda i fizički napao jednu osobu. Došla je policija i odmah ga prekršajno prijavila, a poslije je za istu stvar podnijela i kaznenu prijavu. Prekršajni sud u Pazinu osudio ga je na 40 dana zatvora, a poslije ga je Općinski sud u Pazinu za istu stvar, odnosno nanošenje teških ozljeda, osudio na godinu dana zatvora, no Županijski je sud tu kaznu smanjio na sedam mjeseci.

Izvor: www.danas.hr

1 komentar na “Pazinac mijenja kazneni zakon”

  1. broj1 napisao:

    barem neće više bit nestašice marohane ko do sada,uhh što čemo da pušimo

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.