Pazinci nastupili na 10. FolkHistria festivalu

VejaSinoć se u Kopru, u organizaciji zajednice talijana, održao program pod nazivom “3=1=n (Music for Minorities & Losers)”. Projekt je to etnomuzikologa Darija Marušića, u sklopu kojega je nastupila i pazinska etno skupina Veja, kršanska grupa Wedges, te glazbenici iz jedne i druge skupine pod nazivom Š.K.a.F.

Program naslovljen “Nuove tendenze: L’Istria dei giovani”započeo je projekcijom dokumentarnog filma “Silenzio  Morente” Črta Brajnika s temom napuštanja i dekadencije mnogih mjesta ruralne Istre. Prikazana su Istarska sela na Ćićariji uz svjedočanstva nekadašnjih stanovnika, kao i neka Slovenska sela iz okolice Kopra.

Program se zatim nastavio koncertima. Prvi bend bila je upravo pazinska Veja (Goran Farkaš, Saša Farkaš, Ljuban Rajić, Marko Pernić i Franko Vranić), koja je u svojem prepoznatljivom stilu izvela obrade istarskih pjesama poput “Biži, biži maglina”, “Predi, predi hći moja”, slovenske “Regiment po cesti gre”, te talijanske “Spazzacamin”. Kao gosti bila je tu vokalna skupina “Sopelice” Folklornog društva Pazin koja je zajedno s Vejom izvela “Da bi znalo” i “La piova”.

Uslijedili su Š.K.a.F (Noel Šuran, Branimir Šajina, Zoran Karlić, Goran Farkaš i Saša Farkaš)  koji su uz pozadinsku sliku slapa Šopot i zvuka pada vode nadograđivali elemente istarske narodne glazbe, koristeći mih, roženicu, didgerido i đembe. Bio je to jedan zanimljiv oblik multimedije nastale u trenutku izvođenja.

Koncert su zatvorili Kršanski glazbenici Wedges: Masimo Fornažar, Dorijan Floričić, Dejan Rade, Zoran Karlić, Armin Poldrugovac i Moreno Marušić. Oni su izveli tek pjesama, jer je organizator dobio dozvolu sviranja samo do ponoći. Ipak, uspjeli su zaintrigirati publiku svojim pjesma “Vile s Učke” i “Mantinjada”, te improvizacijom na temu najpoznatijeg istarskog plesa “Baluna”.

Za sutra je na programu stručni skup, od 10.30 sati u zajednici talijana, oko teme “Tradicijska glazba Istre: istraživanja, očuvanje, obnova”, koji će okupiti znanstvenike i stručnjake iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Festival je, prije tri dana, započeo hommageom Ottaviu Rapatočkom Štokovcu, preminulom izrađivađu bajseva, kome je i ovogodišnji, deseti FolkHistria festival posvećen.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.