Pazinci i njihovi gosti iz Bugarske nastupili na folklornom susretu “Spod mi Raklja sela”

Protekle subote, 9. srpnja, u Raklju su održani 5. folklorni susreti „Spod mi Raklja sela”. Ovogodišnja manifestacija bila je jubilarna, te je KUD Rakalj uz drage goste iz Pazina, Barbana i Bugarske te suradnike proslavio svoj peti rođendan.

KUD Rakalj osnovan je u ljeto 2011. s ciljem očuvanja kulturne baštine svoga kraja. Broji 50-ak članova svih dobnih uzrasta, a najveća pozornost pridaje se radu s djecom i mladima, te djeluje u četiri sekcije: plesači (djeca i odrasli), kantaduri, svirači na autohtonim istarskim instrumentima, te harmonikaši. U svojih 5 godina rada društvo je ostvarilo brojne nastupe u Istri, a i ostalim krajevima Hrvatske. Bilježi nastupe u Mađarskoj, Italiji, San Marinu, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Dodijeljena su im brojna priznanja i nagrade, a neka od značajnijih jesu: priznanje za najbolje prezentiranu narodu nošnju, titula ” Mis folklora” i Zlatna plaketa u Makedoniji.

Manifestacija je započela mimohodom sudionika do ljetne pozornice na Bolovanu. Zvucima Mantinjade koju su na velikoj i maloj roženici odsvirali Fabio Radolović i Marko Bičić započela je svečanost tradicije i običaja. Uz stihove pjesme Lipo je ustati čovik rakljanskog pjesnika Đina Valića na pozornicu su se popeli domaćini, KUD Rakalj. Započeli su s najmlađima koji su otplesali balon, uslijedila je svirka na roženice i mih, kantaduri su zatarankali, a nastupna grupa otplesala je mazurku i ballo di sedia.

Dašak istarske kulture i običaja predstavio je i KUD Dvigrad iz Kanfanara koji je izveo plesove balun i staru polku. Posebno atraktivan nastup imalo je društvo folklornih pjesama i plesova Folklorna tancova robotilnica Etnos, koji su u Rakalj doputovali iz bugarskog grada Montana. Predstavili su se sa šest koreografija pod nazivom: Pozdrav iz Bugarske, Trakijska rečenica, Slavlje u Montani, Šopska suita, Dajčevo kolo i Ciganska celovka.

Iz samog srca Istre u Rakalj su došli i članovi Folklornog društva Pazin koji su se predstavili spletom narodnih plesova: stara polka, sette passi i rašpa, promjena i pritilica. Na kraju manifestacije predsjednica KUD-a Rakalj Jelena Percan zahvalila je dragim gostima što su svojim dolaskom i prezentacijom svojih običaja uveličali 5. folklorne susrete „Spod mi Raklja sela”.

Posebne zahvale uputila je roditeljima i svim dragim ljudima koji na bilo koji način potpomažu rad društva, a ponajviše se zahvalila svim članovima KUD-a Rakalj bez kojih ne bi ni bilo postignutih uspjeha koje je društvo ostvarilo u ovih pet godina postojanja.

ipress.rtl.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.