Pazinci predstavljali Istru na međunarodnom festivalu u Mađarskoj

Folklorno društvo PazinFolklorno društvo Pazin ovoga je vikenda gostovalo u Pečuhu u Mađarskoj, na međunarodnom festivalu folklora “Dobro došli, naši mili gosti”, kojega već petnaest godina za redom organizira KUD “Tanac”, čiji je cilj sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga Hrvata u Mađarskoj. Pazinci su u Pečuh otišli predstaviti plesove, pjesme i svirku Istre.

Ovaj je festival utemeljen da prikaže bogatstvo hrvatskih narodnih običaja u jednoj multikulturalnoj sredini kao što je Južna Mađarska. Na smotri svake godine gostuju skupine koje donose i prikazuju narodne običaje svoga užeg kraja, pa se tom prilikom iz godine u godinu okupljaju hrvatska društva iz raznih krajeva Mađarske, Austrije, Slovačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ove su godine uz Folklorno društvo Pazin nastupili HKUD “Željezničar” iz Osijeka, KUD “Matija Antun Reljković” iz Davora, KUD “Draž” iz Draža, KUD “Sveti Ilija Kljaci” iz Kljaca, te KUD “Kamešnica” iz Livna (BiH) i KUD “Tanac” iz Pečuha (Mađarska).

Festival je započeo u 15 sati kada su se sva društva okupila i krenula u zajednički defile ulicama Pečuha. Pritom su se zaustavljali na pojedinim punktovima i izvodili neke od svojih plesnih koreografija i pjesama, a na glavnom trgu i ispred katedrale se svako društvo predstavilo s po deset minuta programa.

Završnica festivala bio je koncert svih folklornih skupina u kulturnom domu u samom centru Pečuha. Folklorno društvo Pazin tamo se predstavilo mantinjadom u izvedbi Gorana Farkaša i Marka Pernića na roženicama, te balunom kojega je dvadesetak folkloraša izvelo uz glazbenu pratnju Toneta Sošića na mihu, Marka Pernića i Gorana Farkaša na roženicama uz tarankanje, što je ujedno bila i premijera takve izvedbe za Pazince.

Nakon organiziranog spavanja u sportskom centru na jezeru Orfu u blizini Pečuha, pazinci su ujutro krenuli kući, uz još jedan susret s domaćinima u kojem su razmijenjeni pokloni i zahvale za poziv odnosno sudjelovanje na festivalu, javljaju iz FDP.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.