Pazinci primili nove slike s Međunarodne svemirske postaje

Slika primljena s ISS-aDva mjeseca od uspješnog odžavanja eksperimenta u kojemu su  astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji na radioamaterskim frekvencijama emitirali razne fotografije koje su napravili tokom svojega boravka na postaji, došao je na red i drugi takav eksperiment. Pazinski radioamateri ponovo su se uključili u ovu akciju i u protekla dva dana uspješno primili desetak slika s ISS-a.

Kako je u prošlom eksperimentu došlo do neplaniranih problema (podsjetimo: astronauti nisu mogli u zadanom vremenu spojiti digitalni fotoaparat s radiouređajem), odlučeno je da se eksperiment ponovi, korištenjem nešto drukčije opreme na Postaji. Eksperiment imena MAI-75 ima za cilj osposobljavanje sekundarnog načina komunikacije astronauta prema bazama na Zemlji. Međunarodna svemirska postaja je u dometu neke prijemne stanice na Zemlji oko 9 minuta. Prijenos svake slike traje 114 sekundi, a između svake slike je 60 sekundi pauze.  Uzevši ovo u obzir, u idealnom se slučaju, za vrijeme jednog preleta, mogu primiti najviše 3 slike.

Kao i za vrijeme prošlog eksperimenta, osposobljene su dvije lokacije u sklopu Radiokluba Pazin, kako bi se povećali izgledi za kvalitetan prijem slika. Primljene se slike zatim šalju ARISS (Amateur Radio on International Space Station) grupi, koja ih zatim prosljeđuje NASA-i za analizu i daljnje proučavanje mogućnosti korištenja takvog oblika komunikacije između Postaje i baze na Zemlji.

MP / iPazin.net

iss_sstv_2_2.jpg

iss_sstv_2_3.jpg

201007161147.jpg

1 komentara na “Pazinci primili nove slike s Međunarodne svemirske postaje”

  1. mmm napisao:

    Čestitke dečki (cure?), samo nastavite u svojim nastojanjima.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.