Isprika zbog senzacionalističkog tona članka, no Pazinčica danas izgleda bistrije

Pazinčica u jami

U subotu, 28.03.2009. R. Sloković nam je oko 13 sati sms porukom dojavio ovo, citiram: “Javljaju da se sa mosta vidi da iz saltarije dolazi crna voda. Usluga javlja da je pročistač ok. Ima ki lazno poć zad Pazinke vidit i slikat ča se događa?”
Nakon toga, kolega urednik portala, A. Ravnić, otišao je u jamu vidjeti o čemu se radi i fotografirati. Slijedeće fotografije nastale su u subotu, 28.03.2009. između 13 i 14 sati:

Crna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja Pazinčice

Njegov vizualni dojam je da je Pazinčica u Jami mutna i tamna, no, on ne može znati da li je time i zagađena te da li je to prirodna pojava ili pojava nastala djelovanjem čovjeka, bilo kontinuiranim djelovanjem ili trenutnim djelovanjem te subote.
Budući da nam je vizualni dojam jedino što možemo ustvrditi, otišli smo danas ponovno u Jamu i fotografirali, ovo su fotografije nastale danas:

Crna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja PazinčiceCrna boja Pazinčice

Uspoređujući vizualni dojam od subote i danas, zaključuje da postoji razlika, Pazinčica danas izgleda svjetlije i bistrije.

Ispričavam se na senzacionalističkom tonu članka objavljenog u subotu 28.03.2009. na ovom portalu, https://www.ipazin.net/?p=1940 , u članku se navode konstrukcije koje ne moraju odgovarati činjeničnom stanju, što znači da možda nije bilo nikakvog zagađenja nego je takav vizualni dojam Pazinčice prirodna pojava kod određenih vremenskih uvjeta (količina padalina, vodostaj, itd.).

U subotu su u Jami, nakon iste dojave, bili i pazinski speleolozi. Objašnjenje predsjednika pazinskog speleološkog društva, Luke Labinjana, je da je to uobičajen izgled Pazinčice kod takvih vremenskih uvjeta te da se ne radi o zagađenju.

Glavni urednik, Tomislav Čubrić

10 komentara na “Isprika zbog senzacionalističkog tona članka, no Pazinčica danas izgleda bistrije”

 1. tutunko napisao:

  Ja po naslovu mislio da se Ravnić ispričava Čubriću… :-))))))

 2. alen22 napisao:

  Naravno da je Pazinčica promjenila boju kad je palo više od 50 litara kiše od onda

 3. drekoperativa napisao:

  meni je svejedno sumnjivo. voda pere svašta, ali savjest ne.

 4. pazincica napisao:

  fotografije koje lijepo prikazuju razliku u boji iz subote su 8 i 9 od subote! Točno se vidi razlika u boji nizvodno od Šaltarije i uzvodno, moru spelolozi reć ča će.
  Činjenica je isto da je pala velika količina vode i da je sve isprala. More bit i da je neki namjerno nešto izlija znajući da će doć kiša i isprat!

 5. tomcub napisao:

  Dodao bih još da je tu učinjena greška u proceduri od cijelog niza osoba, uključujući i nas na portalu, procedura je takva da ako uočite neku opasnost, a moguće zagađenje to je, trebate nazvati centar 112, to je u njihovoj nadležnosti i oni su kompetentni za daljnje postupanje, dakle, najprije 112.

 6. ja napisao:

  Kakva je to glupa isprika… Ispričavamo se što smo objavili da je nožem izboden t.č., danas mu je bolje pa nema veze. Naravno da nije prirodna pojava jer Pazinčica nikad nije imala takvu boju. Uzvodno je bila potpuno čista taj dan. Ajde neka nas Luka ponovo obavijesti kada će Pazinčica postat tamna. I odmah da objasni kemijske procese “vodostaja”, odnosno kako količina padalina ne zamuti vodu nego je lagano ofarba.

  1. Ivan napisao:

   Iz aših se komentara vidi koliko često posjećujete Pazinsku jamu i potok,
   Da ste ovih dana prošetali uz Potok umjesto ča sjedite uz kompjuter i pišete blesave komentare koji nemaju veze sa zdravom pameću, vidili biste da je nabujao i da je voda u njemu mutna i smeđe boje, na ča je utjeca povišeni vodostaj. Pa se zato i ne vidi dno na Galu koji inače crn od prljavih algi.
   U subotu je vodostaj bio puno niži te mirniji i voda je bila bistra.

   A ako želite da vam voda ne izgleda cno sa mosta odite u jamu i operite grote.

   1. Ja napisao:

    Jep, znači da sutra, eventualno u nedjelju taj dio mora ponovo postat crn. Baš me zanima…

 7. Zeljko napisao:

  Ako je voda bila bistra zašto djeluje tako prljavo.
  Ako je to zbog to zbog tamnih algi koje abavijaju kamenje na dnu potoka zašto
  tamo rastu.
  Zašto rastu tamne alge baš iz smjera Šaltarije (Pazinke odnosno prečistača).
  Da li je netko poslao te alge na analizu.
  Da li netko analizira vodu u vodotoku Pazinske Jame (ponora) neovisno od analize kod prečistača.

  Da li ….
  Žašto …..

  A ma …

  Ćemo ben …

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.