PazinIT: Lakše učenje matematike uz GeoGebru

Sime_Suljic_Geogebra_2013Protekle je srijede u prostorijama Radiokluba Pazin Šime Šuljić, profesor matematike na Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, održao skoro trosatno predavanje na temu GeoGebre – specijaliziranom računalnom programu interaktivne i dinamične matematike, najpoznatijem takve vrste.

Šime je, kao jedan od članova Hrvatskog tima koji radi na prijevodu i unaprijeđenju GeoGebre, prikazao što je zapravo GeoGebra i kako se njome koristiti. Uz standardni uvod i pregled tehničkih karakteristika, dao se naglasak na rješavanje raznih matematičkih zadataka – od onih početničkih koji služe za lakšu demonstraciju matematičkih teorema, do kompliciranijih koji u stvarnom vremenu računaju sve potrebne parametre, ovisno o promjenama u formuli, tablici ili pomacima mišem na ekranu.

Matematika često asocira na dosadnjikavo područje razumljivo samo onima koji se njime intenzivno bave, no korištenje ovog programa u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju mogao bi to promijeniti. Prateći zanimljiv pristup profesora Šuljića publika se aktivno uključila u razgovor o upotrebi GeoGebre u Hrvatskoj i svijetu, te o njezinoj perspektivi.

Posebno je jaka zajednica koja okuplja zaljubljenike u ovaj program, koji svoja rješenja matematičkih problema objavljuju na GeoGebrinim web stranicama, i to u takvom formatu da ih svatko može preuzeti na svoje računalo i eksperimentirati s parametrima, mijenjati program ili ga unaprijediti. Takvih rješenja ima na raznim jezicima, a prikazano je i kako ta zajednica vrlo brzo odgovara na pitanja postavljena na forumu.

Ovo je predavanje bilo još jedno u nizu predavanja koje organizira Radioklub Pazin, a u sklopu okupljanja neformalne skupine PazinIT, koja su besplatna i otvorena za svih, a za cilj imaju približavanje informatičkih područja svim zainteresiranim neovisno dali su oni informatički stručnjaci ili samo žele naučiti nešto iz tog područja.

iPazin.net / rkp.hr

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.