PazinIT: Šime Šuljić o tehničkoj strani GeoGebre

geogebra_2013Šime Šuljić, nastavnik matematike na Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, ove će srijede s početkom u 19:30 sati u Radioklubu Pazin održati predavanje o tehničkoj strani GeoGebre – specijaliziranom računalnom programu interaktivne i dinamične matematike, najpoznatijem takve vrste. Ako gajite simpatije prema matematičkim sadržajima, i imate informatičkog predznanje, ovo je prilika da otkrijete njihovu posebnu dimenziju ljepote i usput saznate kako tehnički funkcionira jedan uspješan programski paket. Predavanje je besplatno i otvoreno za svih.

GeoGebra (www.geogebra.org) je specijalizirani računalni program namijenjen nastavi matematike od najranije osnovnoškolske dobi do fakulteta. Ime mu dolazi od naziva dviju najzastupljenijih grana matematike koje se uče u školi, Geometrija i alGebra.

GeoGebra je program otvorenog koda pisan u Javi. Njegov autor je dr. Markus Hohenwarter koji ga je prvi puta izradio za svoj diplomski rad na salzburškom sveučilištu. U to vrijeme slični i puno kvalitetniji programi su postojali i bili su dobro rasprostranjeni među nastavnicima. Danas je GeoGebra apsolutni pobjednik u kategoriji. Nakon malo surfanja po matematičkim sadržajima brzo ćete naići na Geogebrin aplet. Prevedena je na više od pedeset svjetskih jezika na čemu kontinuirano radi dvjestotinjak prevoditelja. Tim od desetak programera stalno usavršava program i brinu da bude dostupan i funkcionalan na svim mobilnim uređajima. Ono što je nekima YouTube, nastavnicima matematike iz cijelog svijeta je GeoGebraTube.

Osim u geometriji i algebri, program je primjenjiv i u drugim granama matematike kao što su aritmetika, analiza, numerička analiza, statistika, vjerojatnost, diskretna matematika, … zatim u fizici, geografiji, kemiji i srodnim predmetima. Programski paket GeoGebra može poslužiti za demonstraciju, rješavanje zadatka, modeliranje matematičkog problema, izradu interaktivnog apleta za objavu na webu u javi ili HTML5 formatu, izradu slike, GIF animacije i PDF dokumenta.

Za one koji žele naučiti koristiti GeoGrebu, Šime Šuljić uskoro će održati i takvo predavanje, u sklopu RKPedu projekta Radiokluba Pazin.

Ovo je predavanje još jedno u nizu predavanja koje organizira Radioklub Pazin, a u sklopu okupljanja neformalne skupine PazinIT, koja su besplatna i otvorena za svih, a za cilj imaju približavanje informatičkih područja svim zainteresiranim neovisno dali su oni informatički stručnjaci ili samo žele naučiti nešto iz tog područja.

rkp.hr / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.