Pazinjani na Vinkovačkim jesenima

Folklorno društvo PazinČlanovi FD Pazin, njih 30-tak, u subotu je u rane jutarnje sate otputovalo put Vinkovaca da kao jedini predstavnici grada Pazina i Istarske Županije predsave svoj kraj na 44. Vinkovačkim jesenima i sudjeluju na Državnoj smotri izvornog Hrvatskog folklora. U nedjelju ujutro, u izravnom su prijenosu HRT-a između ostalih grupa bili i folkloraši iz Pazina.

U popodnevnim satima u subotu folkloraši su posjetili Vukovar, vukovarsko memorijalno groblje, Ovčaru te čuli povjest ovog mjesta od vukovarskog heroja pukovnika Petra Janjića-Tromblona. Put su nastavili prema Iloku do čuvenih Iločkih podruma, da bi navečer stigli u Nove Jankovce, kod članova KUD-a “Samica” kod kojih su spavali.

Nakon ustajanja u nedjelju i polaska za Vinkovce, krenuli su u Grad Vinkovac gdje je već u 9:30 sati započeo svečani mimohod 72 folklorne skupine iz cijele Hrvatske, te folklorne skupine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije krećući se od gradske tržnice do pomoćnog stadiona HNK “Cibalia”. Dug put do svečane bine začinjavali su ples i svirka, a razdragana publika bodrila je izvođače. Šlag na kraju bio je zajednički ples šokačkog kola svih sudionika manifestacije. Nakon kola i prijema predstavnika društva kod gradonačelnika uslijedio je ručak i vrijeme za odmor, prije drugog razloga zbog kojeg su naši folkloraši posjetili Vinkovce.

Točno u 19,00 sati počela je Državna smotra izvornoga hrvatskog folklora na kojoj su sudjelovala društva iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Osječko baranjske, Brodsko-posavske i Istarske županije, te društvo iz Bosne i Heregovine i Srbije, njih ukuno 17. FD „Pazin“ predstavilo se Vinkovčanima i brojnoj publici svirkom na sopele, plesom balun uz pratnju na mih.

1 komentar na “Pazinjani na Vinkovačkim jesenima”

  1. SHPIJA napisao:

    Bili i tornali, ča će kakova slika?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.