Pazinci pričaju s astronautima

spacewalk.jpgUčenici osnovne škole Vladimir Nazor Pazin će u ponedjeljak, 7. travnja, ostvariti radiovezu s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Pod budnim okom članova Radiokluba Pazin, koji su i organizirali ovaj cijeli događaj, šestoro će učenika, Edi Ravnić, Teo Gubić, Katja Pernić, Ante Šikić, Lea Šikić i Enzo Grubiša, tokom deset minutnog prolaza postaje iznad Pazina postavljati pitanja astronautu koji će na njih zatim odgovarati. Ovo je prvi put da se suradnja NASE i radioamatera u ovom obliku održava u Hrvatskoj, a ujedno i prvi put u nekoj Europskoj zemlji koja nije članica Europske unije. Na godinu u ovom projektu sudjeluje desetak Europskih škola, a ove godine je upravo pazinska jedna od njih.

Ovaj projekt je pokrenut još 2006. godine, kada je u rujnu predana molba za održavanje ovog kontakta, a koju je organizacija ARISS odmah prihvatila. Uslijedilo je pripremanje opreme, pitanja te educiranje radioamatera i učenika koji će sudjelovati u kontaktu. Ravnatelj Osnovne škole Stanko Družeta s oduševljenjem je prihvatio i podržao ovaj projekt. Kao završni korak uslijedilo je planiranje samog poludnevnog događanja.

Tako će se 7. travnja s početkom u 14 sati u spomen domu u Pazinu otvoriti multimedijalna izložba na temu Međunarodna svemirska postaja, sateliti i nebo. Uslijediti će dvije prezentacije: 20minutna prezentacija o radioamaterskim satelitima u 15:00 sati, te također 20-minutna prezentacija o Međunarodnoj svemirskoj postaji u 16:00. Sam kontakt počinje u 16:52 i traje 10 minuta. Točno u to vrijeme Međunarodna svemirska postaja prelijeće Pazin. Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u ovom događaju.

Web: http://iss.rkp.hr/

Radioklub Pazin

1 komentara na “Pazinci pričaju s astronautima”

  1. Anonimno napisao:

    Bravo za naše mlade pazinjane !
    Lipi moj Pazin…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.