Pazinjani se tuže: Uredno parkiramo, a ne možemo izići

“Obraćam se vama jer ste mi jedina nada za ukazivanje na naše probleme, stanara u ulici Trg male fontane u Pazinu! obratili smo se i policiji, ali uzalud! Svakim danom je sve gore! Nemoguće je izaći sa svojim autom koji je uredno parkiran!” požalio nam se ovih dana jedan čitatelj. Poslao nam je i fotografije koje govore više od riječi. Problem parkinga i prometa uvijek je izražen u starim dijelovim grada, očito ni Pazin nije izuzetak.

http://www.istarski.hr/node/42372-pazinjani-se-tuze-uredno-parkiramo-a-ne-mozemo-izici

21 komentara na “Pazinjani se tuže: Uredno parkiramo, a ne možemo izići”

 1. susjeda napisao:

  Nije ni kod pošte puno bolje…a bome ni iza Kika

 2. Sec napisao:

  Kod pošte je katastofa. Sa dolaskom prekršajno suda još i više. Sad se osim voznog parka ht-a (da li oni uopće smiju parkirat na javnim površinama službena vozila??), dostavnih vozila za samoposulugu, cvjećarnicu i mesnicu još i marica zariva tu i tamo, a komunalni redar navodno ne more niš. Ako neki ima prijedlog za riješenje situacije neka javi, satanari su već ludi.

  1. Anonimno napisao:

   Ah kasno…prosli izbori.
   Vidjeti ćemo za 4 godine pa razmotriti ideju održavanja konferencije za novinare na samom na samom mjestu zbivanja.

  2. Anonimno napisao:

   Šta to znači dali oni smiju parkirat na javnim površinama? Svako treće vozilo parkirano u Pazinu glasi na neku firmu. Ako je zabranjeno parkiranje, onda komunalni redar može nešto napravit. Ako nije, onda može policija ako je parkiranje u suprotnosti sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Ako je sve od ovoga “zakonski”, onda bi više pomogao razgovor s Gradonačelnikom i načelnikom policijske uprave, nego slanje dopisa sa fotografijama medijima.

   1. Sec napisao:

    To znači da me zanmima postoji li kakva obaveza za poduzeća sa većim brojem službenih vozila, kao što je to slučaj sa ht-om, da ta ista vozila negdje propisno i parkiraju, a da nije javna površina, odnosno parkirna mjesta za stanare i dostavna vozila.

    1. Anonimno napisao:

     Ne kužin zašto bi stanari imali veće pravo parkiranja na JAVNOJ površini od firmi ili dostavnih službi. Ako žele svoj parking kojeg nisu kupili u sklopu kupnje stana, onda neka si kupe česticu ili plate rezervirani parking. Do tada na javnom mjestu imaju potpuno jednako pravo parkirat svi.

     To svojatanje javnog parkinga od strane nekih stanara raznih zgrada u gradu mi gre na jetra. Svako malo se neki od njih jadi da zač mu neki drugi parkira ispred zgrade.

     Ali članak nema veze s tim, nego s problemom blokiranja parkiranih vozila.

    2. Sec napisao:

     Uf ovo je baš čitanje sa nerazumijevanjem. Nisu probem ni dostavna vozila ni vozila raznih firmi koja parkiraju u gradu na javnim površinama u svrhu obavljanja dela, nego firme koja cijeli svoj nemali vozni park drže na javnim površinama- kako za vrijeme radnog vremena tako i u neradne sate i dane. Pa se pitam zašto ostala poduzeća imaju osigurane svoje parkinge ili bar plaćaju parkirna mjesta i da li tu postoji neka obaveza koja se ne poštuje. Ht je prije parkira u korti od pošte dok su bili jedna firma pa pretpostavljan da ipak postoji neka caka… To bi značilo da svaki drugi privatnik more svoje kombije/kamione/autobuse/rent a car-ove/bagere držat na javnom parkingu?

  3. Anonimno napisao:

   To je cijena stanovanja u centru grada, bilo kojeg. Nekad su familije imale jedno ili ni jedno vozilo, sada imaju i po 2-3. Rješenje je vrlo jednostavno – preseli se na drugu lokaciju ili si kupi ili plaćaj svoj parking ili garažu. Ne umišljajte si i svojatajte javnu površinu bez obzira koliko dugo tu stanovali. A blokiranje parkiranih vozila trebaju riješit ili komunalni redar ili policija, to je jasno.

   1. muntriljska napisao:

    ma vidiš kako si pametan i kako biš ti to rješija..baš me interesira koja ti je adresa stanovanja pa da ti u tvoju ulicu dopeljemo jedan konzum ili istarske markete ili ništo slično pa da vidimo kako biš to kupija parkirno misto. i još bin ti stavija naplatu 250 kunic godišnje oko zgrade tako da moraš platit i onda da ne moreš nikako naj parkirno misto nideri kada vučeš bagaje i špežu doma. i još naravno da ti dostavna vozila, kamioni i slično blokiraju put. e onda bimo vidili ki bi ti hodija na jetra! najlaglje je zboka pizdit i s ljučkim k*****m po graji tuć. inače iman jeno auto i dvajset lit san moga parkirat poli svoju zgradu spod svojega okna a sada više ne moren radi tega jer ti i tebi slični moraju fermat auto dva metra od butige…imaš parking zad Spomen doma ili na autotransu i koliko puti si tamo puštija auto?

    1. Susjeda napisao:

     Slažem se, stanari ”kod pošte” su u roku od godinu dana ostali bez 7 besplatnih parkirnih mjesta zbog Bipe (parkiralište su zamijenile bubamare), 2 parkirna mjesta je netko rezervirao, Kik misli da ima pravo na 3 mjesta za radnike i još je ljekarna uzela jedno mjesto. A nemamo pravo na godišnju kartu od 250kn nego plaćamo 400kn. I još nas stalno drugi zatvaraju na parkingu kojeg jedva ulovimo.

    2. Anonimno napisao:

     muntriljska,

     Ja doma neman problem s parkiranjen, ali da bivan u centru sigurno ne bin privatizira javni parking nego bin muča i snalazija se kako bin moga. To je i jedan od razloga zač ne bivan u centru. Vjerojatno bin si naša garažu o okolici. Blokiranje ni u redu, i to moraju rješavat komunalni redar i policija. To ča 20 let parkiraš ispred zgrade ti je bija luksuz i sreća, a ne naslijeđeno ili stečeno pravo. Ja parkiran di moren i ovisi koliko mi je sila, i to uglavnon poli Tehnički, i poli Crkvu, a ako mi je sila anke tamo di se plaća. Rijetko kad parkiran ispred spomenutih zgrada, ali ne zato ča izbjegavan nego zato ča je već puno, i uopće ne zamerin ljudima koji tamo parkiraju jer na to imaju jednako pravo kao i ti.

     Po toj logici, da ja s periferije parkiran 20 let pred tvojon kućon svaki dan dok san na delu u centru, onda bin ima veće pravo na taj parking nego stanari. Jer san “20 let moga tako a sad mi ti i tebi stanari slični zimaju parking”.

     Ku ćeš jušto – meni je glupo i neoptimalno da tamo uopće u sred centra grada po cijele dane stojiju viture stanara, umjesto da to bude protočan parking za sve koji dolaze u Pazin ča obavit. To je suludo. Umjesto da tvoja lijena guzica jedanput na dan gre do parkinga na Tehnički ili da si najde garažu, njih 100 mora parkirat daleko i gubit vrijeme za obavljat sitne stvari po gradu. Kao ča tebi smetaju oni koji parkiraju “dva metra od butige”, tako njima smeta ča vi privatizirate javni parking i držite vituru dva metra o svojih vrati 24h. Nikemu ni teško hodit malo dalje, ali to nepotrebno gubljenje vremena.

     Idealno bi bilo da se sva ta javna parking mesta u centru plaćaju još skuplje, ali da je prvih pol ure ili uru besplatno. To bi omogućilo protočnost i spriječilo cjelodnevni parking onima kima tamo ni mesto, uključujući i stanare i one koji delaju u centru.

     Mislin da tu i nisu glavni problem oni koji dojdu u butige ili po uredima, nego oni koji delaju u centru i drže auta tamo pol dana. Ali kao ča neke zgrade imaju parking rezerviran za stanare jer je to dio stanarskog prava, tako neka riješe i ostale ako moru pa in niki više neće zimat parking.

     Pizdi ti koliko ćeš, ali shvati da je to javni parking i dokle je tako prilagodi svoj bahati oholi mentalni sklop jer nisi u pravu s tin svojatanjen i privatiziranjen parkinga.

 3. Anonimno napisao:

  Ne kužin čemu uopće diskusija. Blokiranje rješava policija, a javni parking je javni bez obzira di je i uz čiju zgradu. Točka. Kraj priče.

 4. Marconi napisao:

  Neke osnovne stvari trebate shvatit:
  1. Za red u pogledu Parkinga u gradu Pazinu nadležan je prometni, a na komunalni redar ( dakle ne Pilat nego Antolović) da budemo precizni. On je 4 sata zaposlenik grada, a 4 sata zaposlenik Usluge. Kako te dvije stvari uskladit posebno je pitanje, ali je točno da Šipraku koji učestalo ne poštuje propise neće kaznit.
  2. Puno tega u gradu Pazinu u pogledu prometa ne štima, pa ni u pogledu parkinga. Nekadašnji vijećnik R. Kalac postavio je na nekoj od zadnjih sjednica vijeća u starom sazivu upravo to pitanje, ali odgovora nije bilo.
  Što se parkiranja stanara tiče, najveći broj njih parkira na javnoj površini sa ili bez naplate. Parking pod naplatom nije sporan ( ako je vlasnik prostora nekome dao u koncesiju prostor za naplatu). Parking na javnom prostoru bez naplate je pravo svake osobe ” javnu površinu imaju pravo koristiti svi građani pod jednakim uvjetima. Dakle to što stanuješ na kod HEP-a, kod trgovačkog suda, bivšeg lovačkog ne daje ti prednost parkiranja u odnosu na bilo kojeg građanina. Nažalost neki je kreten ( vjerojatno iz gradske uprave) sebi uzeo nepripadajuće pravo staviti službenu oznaku ” Zabrane parkiranja – osim za stanare” na javnu površinu. Nažalost ako parkirate u okolici HEP-a, iza trgovačkog suda, kod bivšeg Lovačkog društva može Vam se desiti da vas na poziv stanara prometni redar kazni i do 500,00 kn. On će to opravdati činjenicom da tu postoji prometni znak i on je u pravu jer mu je netko krivom odlukom dao to pravo. Eto ja osobno to vidio u dva navrata.
  Svi koji mislite kako je parking u gradu OK prošećite od starog trga do Muzeja i bit će vam sve jasno.

  Prijedlog riješenja; a) hitno regulirati novi i kvalitetniji način prometovanja u gradu Pazinu uključivo sa i izgradnjom ili uređenjem novih parkirališta, a za što postoji i potreba i mogućnosti.

 5. muntriljska napisao:

  Moran priznat da veću količinu gluposti i egoističnih pogleda vezano za neku temu odavno nisan čuja ili pročita..Dakle, čovik koji nima doma problema sa parkiranjem si uzima pravo da da s visoka drži prodiku STANARIMA da njihova vozila smetaju njemu u NJIHOVOJ ULICI i da bi oni tribali parkirat aute na misecu valjda, jer pazi mi smo “bahati i lijeni” i nećemo malo prošetat da ON NE BI GUBIJA VRIME U GRADU! Bravo majstore! Kad su moji starci dobili ganc novi stan 70-tih (koji su kašnije i kupili) u Ulici Save Vukelića imali su mogućnost kupit i garažu u prizemlju naše zgrade, ali stari je vidija ogromno parkiralište u Ulici i smatra je da je to suvišno. Parking u ulici je bija samo za stanare! Nikakav javni parking i slične pizdarije svojatanja. I tako je bilo do 2009. godine. Vidiš ti tu godinu? Skoro 40 lit TO NI BILO JAVNO PARKIRALIŠTE! Onda se to promjenilo jer su nas uvjeravali da će se na taj način rješit nesnosne gužve koje su se stvarale bez obzira ča to NI BILO JAVNO PARKIRALIŠTE. I na početku je tako i bilo. Naplatili su nam mogućnost parkinga u blizini doma i to je tako koliko god nas to stavlja u podređeni položaj u odnosu na stanare di se parking ne naplaćuje. A sada ispada da smo mi, kao, višak u našoj ulici i da smetamo ovim drugima koji “dojdu ništo obavit i ne bi tribali gubit vrime”. Stanari bilo koje ulice NISU ISTO KAO I NESTANARI I NIKADA NEĆE NI BIT! Tako je u Pazinu, tako je u Poreču, tako je u Rovinju i Dubrovniku, tako je bilo di na svitu okruglemu! Ima starih ljudi u ulici, ima jako miće dice, ima bolnih, nike pute moran pet puti poj van i nazad…Mi tu STAVAMO!!! Spimo, jimo, živimo, delamo, SVAKI DAN U LITU! I TAKO CILI FU****G ŽIVOT! Parkiraj di ćeš, zabole me, ali svisoka držat lekciju ljudima koji tu stavaju i tražit od njih da se maknu je u najmanju ruku retardirano. A mene biš zapra s autom JEDANPUT! (do petnajst minuti toleriran sve jer nisan bahati injorante kao tu neki..) Uostalom, racionalna rasprava na tu temu more bit sa nekim u istoj situaciji kao i ja ali sa suprotnim mišljenjem, a takovega još nisan upozna. Za bit pošteno, parkiranje za stanare triba bit max 150kn na lito kao u Poreču ili Rovinju, a za goste i prolaznike 10 kn na uru pa ako ti je sila plati…

  1. Anonimno napisao:

   Ne znan ki je tu egoista – mi koji držimo da javni parking moru koristit svi, ili ti koji svojataš javni parking za svoje osobne privatne potrebe. Malo ti je logika kontra pameti.

   To je od vajka bilo javno parkiralište, ali su tada protiv svake logike i prava dali stanarima na ekskluzivno korištenje. Čudna i protuzakonita odluka Grada, ali smo je svi poštivali. Još ste se smijali onima koji su kupili garaže i smatrali ste ih budalama, a danas se oni vama smiju i prodaju te garaže po puno većin cijenama. Ali budimo realni i pošteni – ono prije je bilo krivo i nepravedno, a ne ovo danas. I to puno stanara koje poznan otvoreno prizna, samo neće javno jer ima strah od vas takovih bahatih. Da, ima ih sa suprotnin mišljenjen od tvojega.

   Moj stari je 50 lit parkira poli Bonbonjeru i poli Crikvu. Štupido ča ni posvoji kao ti neki parking, sad bin ga naslijedi. I forši proda tebi.

   Dok Grad ne odluči te parkinge prodat ili nekim čudom opet dodijelit stanarima, to je javna površina i gotovo. Kako u Poreču, Rovinju, Dubrovniku, Rijeki, Zagrebu, Puli, tako i u Pazinu. Pokaži mi koju to JAVNU parking površinu u centru kojega grada imaju veće pravo BESPLATNO koristit stanari centra, nego stanari periferije ili gosti/turisti. Ja ne znan, a puno gren okolo, i u sve spomenute gradove, i poznan neke njihove stanare. Ne lupetaj gluposti prije nego provjeriš.

   Niki van ne brani da se svi skupa složite, otkupite tu javnu površinu i koristite je samo za sebe. Samo napred. To bi bilo najpravednije i niki ne bi nakon tega nič ima za prigovorit. Ne bilo optimalno po meni, ali baren bi s pravne strane bilo čisto.

   Da, ja niman doma problema s parkingon. Ali to ni niti javna površina niti mi ju je Grad pokloni na korištenje nego je KUPLJENA. Ti treba nacrtat razliku? Ako smo mi na periferiji mogli i morali kupit i okućnicu oko kuće di parkiramo aute, ča ste vi Bogom dane svete krave kojima se parking treba poklonit, i to u centru grada?!? Kao neki ki je PLATI (ili naslijedi KUPLJENU, svejedno) parcelu na kojoj parkiran, i te kako si moren uzet za pravo pričat o pravu na parking na javnoj i privatnoj površini, bilo u centru, bilo na periferiji.

   Nikad nisan nikega zapra na parkingu, pa neću ni tebe, ali ću mirne savjesti parkirat na bilo koji javni parking ispred bilo čije zgrade. Ne kužin zač uopće drobiš stalno o blokiranju, to niki ne odobrava niti si treba zimat pravo, i to riješite s nadležnima. Kao ča san i ja zva pajkane kad su mene blokirali, ne jedanput. Fini s tin i s prijetnjama.

   Neman niš protiv da stanari dobiju povlaštene parking karte, a da li je to 150, 250, 400 ili koliko kn godišnje – neka drugi procijeni. Zakupite si ga kao Kamen ili IKB i stavite veliko “R” sa svojon slikon na njega. Ali dok je to službeno javna površina – odlepršaj u troskocima sa svojin “većin pravom na javni parking ispred svoje zgrade”. Sve ča bin ti da je povlašena cijena i gotovo. Hoj pitat na sud ili na policiju ki ima pravo na taj parking – ti ili svi mi, pa onda reči ki priča gluposti ako ti još vajka ni jasno.

   I ostajen pri stavu da centar grada treba bit protočan, a ne statičan parking. Razmišljajmo o općoj društvenoj koristi za svih, a ne egoistično kao ti samo svoj osobni interes i komociju.

  2. Anonimno napisao:

   Ajme, sran me je ovakovih sugrađana

   ajde ti pročitaj s razumijevanjem ovo ča sam pišeš, pa ćeš uočit gomilu gluposti, puno egoizma i izjava kontra pameti i zakona

   Pozdra od stanara u centru

  3. Anonimno napisao:

   Ta vremena “društveno, a naše”, odnosno kad je tvoj stari dela u općini i sebi dodijeli javnu površinu su pasala.

   Tebi ni oduzeto nič, nego je samo poništena nepravedna odluka o većen pravu koriptenja javne površine.

   1. muntriljska napisao:

    1. Argument za “mojega starega” je ne samo potpuno kriv nego i krajnje djetinjast i budalast. Ja sebi nisan niš dodjelija i zauzeja nego reagiran na stav da stanari smetaju sa svojim vozilima nestanarima ča more izjavit samo injorante ki ne vidi dalje od svoje prčije i ki je očito navadan cijenit samo sebe i svoje vrime.
    2. STANARI SU POVLAŠTENA KATEGORIJA. BILO DI. Hodi u Uslugu Poreč pitat da biš godišnju kartu za 4 zatvorena parkirališta po izboru a imaš prebivalište u Pazinu će ti reć da si štupido. A stanari tu POVLASTICU plaćaju samo 150kn. Stari grad u Poreču je pješačka zona, ALI NE ZA STANARE. Zamisli to! I ta POVLASTICA košta 80kn godišnje. Vau! Koja društvena nepravda! I niki ne pizdi o protočnosti centra grada. Hodi u radno vrime na veliko parkiralište na Peškeri i ćeš vidit da ima pol parkiranih auti od porečani ki delaju u gradu. A turisti i prolaznici se moraju snać kad se popuni kako god moru.
    3. Dosta tega san vidija po svitu pa evo ti jedan primjer iz Slovenske Istre. Provaj poj s autom kao gost u Piran. NEMOŽE! Kako sad to? A stanari moru i još uz to imaju parkirališta zatvorenog tipa da im glupani kao ti ne zauzimaju mista. Protočnost moreš mislit! A ti i ja kao gosti imamo parkiralište na PRILAZU gradu (udaljenost otprilike kao u bivšoj Pazinki) koje se masno plaća i na noge lagane do grada. ZATO JER TAMO NISMO STANARI.
    4. Ovim završavam raspravu jer vidin da očito pišen u prazno i kao ča bi reka veliki Prevert: “Glupost je najneobičnija od svih bolesti – od nje ne pati bolesnik, nego svi ostali”
    Pozdrav od STANARA CENTRA.

    1. Anonimno napisao:

     U društvu gdje je automobil potreba, a ne luksuz, dobro je da stanari imaju prednost. U Hrvatskoj je javni prijevoz, a pogotovo željeznica sustavno uništen. Pa i turist koji dođe bez auta je osuđen na autostop manje više.

    2. Anonimno napisao:

     I nakon toliko diskusije ti si i dalje toliko nabrijan (ili glup) da ne kapiš elementarne stvari, pa da proban rezimirat:

     – ako se javni parking pretvori u naplatni i dobiješ povlaštenu kartu – sve OK
     – ako javni parking dobijete rezerviran samo za sebe – ne sviđa mi se ali ću poštivat

     Ali dok se ne desi jedno ili drugo, JAVNI parking ja JAVNI za svih nas RAVNOPRAVNO i prestani kenjat, dramit i prijetit.

 6. Stanari napisao:

  Ke filozofije, besplatno jedno mjesto po stanu, a za drugo plaćanje, subvencionirano za građane, a za došljake malo skuplje, ali sve u granicama normale. Ta Pazin je ovo. Jednostavno pravilo: ne mogu došljaci, pa makar iz starega pazina parkirat u tvoju kortu, a da ti nemaš di, i to z jednon veturon. Ča bi bilo da ja nekemu u selu u kortu parkiran veturu? To će se morat rješit nekako pravedno

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.