Pazinjani umanjili izglede za visok plasman

Iako se očekivalo da će 5. etapa Toura of Quinghai Lake biti relativno mirna zbog svoje konfiguracije, vremenske (ne)prilike su u potpunosti promijenile sliku, a oni najbolji i najspremniji stvorili su prednost koju će velika većina vozača jako teško stići. U konačnici je etapu dugu 185 kilometara od Quinghai Lake do Gangcha osvojio Kazahtanac Yevgeniy Gidich (Vino 4ever SKO), koji je u završnom sprintu nadjačao talijanski dvojac Daniele Colli i Alberto Cecchin i probio se na drugo mjesto u generalnom poretku.

Od samog početka etape izuzetno jak bočni vjetar i kiša stvarali su ogromne probleme vozačima, što su iskoristile one najspremnije momčadi, ukrajinski Kolss BDC Team i kazahtanski Vino 4ever SKO koji su diktirajući tempo vrlo brzo peleton razbili na nekoliko dijelova. Na kraju se odvojila skupina od dvadesetak vozača koji su iz minute u minutu povećavali prednost koja je na kraju bila veća od 6 minuta. U toj je skupini vozača bio i član pazinskog Meridiana Kamena Matteo Rabottini koji ipak nije uspio izdržati jaki tempo te je dvadesetak kilometara prije cilja pustio grupu i na kraju u cilj ušao kao dvadeseti s zaostatkom većim od 6 minuta. Tridesetak sekundi poslije njega u cilj je ušla i velika skupina vozača među kojima su bili i Emanuel Kišerlovski, Davide Mucelli i Antonio Santoro što je značio i lagani pad u generalnom poretku, ali i veliki zaostatak za vodećim Ukrajincem Butsom. No u poretku momčadi ostali su vrlo visoko na četvrtom mjestu što je sjajan rezultat s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju. No po riječima predsjednika kluba Ivice Gržinića koji nam se javio iz Kine nije sve izgubljeni jer je na rasporedu „kraljevska“ etapa o kojoj Gržinić kaže:

– Danas se nismo uspjeli snaći po ovoj jakoj kiši i bočnom vjetru, ali smo u generalnom poretku ipak ostali s tri vozača među prvih dvadeset. No iako su zaostaci veliki pred nama je etapa u kojoj će brdaši doći na svoje prije svega Kišerlovski, Santoro i Rabottini jer nam slijedi 207 kilometara među kojima su i dva brdska cilja prve i najviše kategorije s konstantnim usponima od preko 100 kilometara. Po prvi puta penjemo se na 4000 metara nadmorske visine, da bi nakon tog najvećeg uspona slijedilo 30 kilometara spuštanja do za vršnog cilja u Quilanu koji se nalazi na 2700 metara nadmorske visine.

Rezultati 5. etape Quinghai Lake – Gangcha (185 km, prosječna brzina 45.792 km/h): 1. Yegeniy Gidich (Kaz, Vino 4ever SKO) 4:02:04, 2. Daniele Colli (Ita, Nippo Vini Fantini), 3. Alberto Cecchin (Ita, Team Roth) svi u vremenu pobjednika, 20. Matteo Rabottini (Ita, Meridiana Kamen) +6:13, 28. Emanuel Kišerlovski (Hrv, Meridiana Kamen), 33. Antonio Santoro (Ita, Meridiana Kamen), 35. Davide Mucelli (Ita, Meridiana Kamen) svi +6:40, 66. Uroš Repše (Slo, Meridiana Kamen), 87. Michele Viola (Ita, Meridiana Kamen) +14:09.

Ukupni poredak: 1. Vitaliy Butts (Ukr, Kolls BDC Team) 17:12:16, 2. Gidich +0:09, 3. Mykhaylo Kononenko (Ukr, Kolls BDC Team) +0:18, 10. Mucelli +7:09, 12. Kišerlovski, 18. Santoro oba +7:12, 26. Rabottini +8:09, 75. Viola +37:19, 109. Repše +54:05.

Robi Fonović / iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.