Pazinke položile tečaj za Zagorke

picture_872.jpgRibanje zelja, nošenje jabuka u košari i tučenje plodova drvenim batom za jabučnicu, krunjenje kukuruza – to su samo neke vještine u kojima su se u Lovačkom domu Kuna u Klenovniku u subotu, 7. studenog, morale ogledati uzbuđene gošće iz Pazina, u polaganju ispita za Zagorku prve klase!

Autobus pun mlađahnih Istranki u Klenovnik je stigao na temelju načelnog dogovora predstavnika dviju sredina o suradnji postignutom na jednom seminaru o kandidiranju programa za pretpristupne fondove EU-a u Zagrebu. Nakon što su gošće, u pratnji predstavnika Oldtimer kluba 2, obišle Varaždin, u Klenovniku su im raspoloženi domaćini priredili vedar program u martinjskom ozračju, koji se pokazao kao prvorazredna promidžba domaćih turističkih kapaciteta.

– Mislili smo da s pucama iz Pazina budemo „genuli“ naše stare dečke. Očito je da su se poplašili, jer na susrete nije došao nijedan! Usto, vjerovali smo da nam budu došle stare babe, pa smo na feštu greškom doveli i naše supruge – našalio se klenovnički načelnik Izidor Gladović pozdravljajući gošće iz Pazina na čelu s voditeljicom Kristinom Jurić.

Uz glazbu tamburaša KUD-a Klenovnik domaćini su priredili pučko krštenje mošta po starim regulama, kakvo Istranke još nisu vidjele, ali su zdušno u njemu sudjelovale. Mošteka je glumio Dragutin Car, a „poganina“ je krstio „biškup“ Ivan Milešić, predsjednik KUD-a.Stihove o Klenovniku govorio je domaći pjesnik Andrija Solina.

Međutim, pravi je urnebes nastao kad su domaćini odlučili da Pazinke na najkonkretniji način trebaju upoznati Zagorje. U šaljivom ozračju dobrih emocija, Istranke su potom morale pokazati umijeće u jednom od tradicionalnih ženskih poslova, a potom su suho grlo morale i zaliti vinom iz peharčeka (ne)svakidašnjih dimenzija i oblika.

– Ovo je početak suradnje naših sredina, koju ćemo nastaviti u veljači iduće godine u Pazinu. Klenovnik ima mnogo potencijala za ruralni i turistički razvitak, a osim Pazina, usredotočeni smo i na već započetu suradnju sa Štajerskom, od koje mnogo očekujemo – izjavio je Gladović. Program su organizirali KUD Klenovnik, LD Kuna i vinska udruga Grozd. Lj. R.

Varaždinske vijesti

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.