Pazinom potekla rijeka fantastičara

img3_11.jpgU pazinski se Spomen dom tijekom drugog dana Istrakona slila rijeka fantastičara koja nije mogla otići razočarano jer zabave, što je glavna okosnica ove manifestacije, nije uzmanjkalo. Posjetitelji su mogli birati između niza aktivnosti koje su im pripremili organizatori iz pazinske udruge Albus i gosti iz srodnih hrvatskih udruga: svakakve vrste društvenih igara, kvizovi, promatranje neba teleskopom, projekcije filmova, pucanje vodenim topom, karaoke, svemirski pikado i drugo.

Istrakonovski aduti su dobro posjećena popularno-znanstvena predavanja eminentnih znanstvenih imena ili pak onih s ruba znanosti. Najjače ime bio je ponovo Korado Korlević, koji je u povodu nedavnog pronalaska meteorita kraj Križevaca govorio o znanstvenom značaju malih meteora. Vjerojatno najbolji promotor popularne znanosti u zemlji kroz niz logičkih usporedbi pojasnio je publici što su meteori, kako su nastali te što iz njih možemo naučiti.

Između ostalog, mogli smo saznati da nam meteori kazuju priču o trenucima nastanka Sunčevog sustava, pa i šireg svemirskog okruženja. Najčešće su sastavljeni od nikla i željeza, a posebno su dragocjeni oni koji nisu doživjeli “termički stres” još otkad su izašli iz prvotne svemirske maglice jer govore o inicijalnom sastavu svemira. Zanimljivo je da su takvi meteori sastavljeni od materijala najsličnijem zemlji za cvijeće, dakle imaju jaki potencijal za razvitak života.

Bilo je riječi i o rizicima udara svemirskih tijela u Zemlju, mogućnostima skretanja njihove putanje da bi se izbjegla katastrofa ili naprotiv njegovo usmjerenje prema nekom od ovozemaljskih neprijatelja, zatim o svemirskoj straži, Hrvatskoj meteorskoj mreži (Hrvatska je pokrivena s čak 28 kamera), opstanku astronautike uz pomoć visokoprofitnog eksploatiranja svemirskih rudnika.

Iznimno je bilo posjećeno predavanje zagrebačkog fizičara Davora Horvatića na temu “Problem s fizikom” koji pak ovoga puta nije opravdao visoka očekivanja publike. Održano je predavanje Ogrena Variole “ZF u žanru i žanru” Olivera Franića, “Per aspera ad astra” Adnadina Jašarevića, “Magija naprijed, elfovi stoj” Milene Benini, “ZF prije i poslije Sputnika i Gagarina” Marka Fančevića, “Amaterska astronomija” Borisa Štromara, “SF i videoigre” Tihomira Horvata i Gorana Ardalića, “Fantastika u suvremenoj glazbi” Zoltana Lečeja i Martina Papca, “GURPS Transhuman Space” Tomislava Nazifovića, prezentacija astronomskog društva Vidulini i udruge Starbase Cantina.

Predstavljena je fantastična trilogija “Zmije Nikonimora” počasne gošće konvencije Sanje Lovrenčić i održan okrugli stol s trima srpskim piscima Goranom Skrobonjom, Otom Oltvanjijem i Darkom Tuševljakovićem. Najavljeno lansiranje rakete Veli Jože II. nije održano.

Svečano je bilo na dodjeli nagrada jubilarnog desetog Istrakonovog natječaja za kratku SF&F priču gdje je prva nagrada pripala Dragani Rajaković iz Splita za priču “Svi mi imamo iste probleme”. Druga nagrada dodijeljena je Dori Jurada iz Buzeta za priču “Umjetnost u krvi”, a treća Tomislavu Šestanu iz Zagreba za pripovijest “Djevojka koja je rekla ne”.

Nagrada za priču s istarskom tematikom, poveći pršut pršutarne Grubišić iz Gračišća, dodijeljena je grafičkom uredniku i karikaturistu Glasa Istre Mariju Rosandi iz Vinkurana za priču “Zima podno Učke”.

Organizacijski problemi
Maštovita manifestacija, možda jedina koja u Pazin u većem broju privuče ljude iz čitave Hrvatske, pa i šire, ove je godine organizacijski opala. Primjećuje se to po izostanku jačih znanstvenih (pa i pseudoznanstvenih) ličnosti na koje su nas organizatori proteklih godina navikli, ali i po brojnim organizacijskim propustima. Satnica se nije poštivala, a predavanja su prebacivana iz jedne u drugu dvoranu. Nije se pazilo na preklapanja događanja. Unatoč svim nabrojanim, pa i onim neizrečenim propustima, može se konstatirati da Istrakon i dalje nosi titulu najbolje pazinske kulturne manifestacije.

www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.