Pazinska atrakcija: Skakanje s krova pećine u smaragdno jezero

Osvježenje od vrućina Pazinjani traže u dolini Pazinčice. Ondje se nalazi pećina koja ime duguje izgledu krova nad kojim se nalazi rijeka što stvara desetak metara visok vodopad te jezero. Pećina Zarečki krov prirodna je atrakcija na tri kilometra od Pazina prema Cerovlju. Najveće jezero na Pazinčici duboko je gotovo deset metara. Jednako ga cijene kupači, kao i penjači koji iskušavaju svoje umijeće na okolnim stijenama.

Nekad su obližnja jezerca koje je oblikovala silovita voda u vapnenačkom tlu služila za pranje rublja, a ondje su i brojne generacije naučile plivati. Danas je Zarečki krov omiljeno mjesto za skakače u vodu, a ondje se povremeno organiziraju i natjecanja poput onog u skokovima s “krova”, žabicama i amaterskom vaterpolu.

Posjetitelje pritom zabavljaju i žongleri, kao i plesači, svirači… U Zarečki krov se dolazi i na piknike ili šetnje. Posebna atrakcija je penjanje po stropu pećine što nije nimalo jednostavno.

dnevnik.hr

3 komentara na “Pazinska atrakcija: Skakanje s krova pećine u smaragdno jezero”

 1. Marconi napisao:

  Nekoliko kratkih ispravaka radi točnosti:
  1. skače se sa krova polu pećine, a ne pećine. Naime pećine su prostrani horizontalni kanali i hodnici i spadaju u podzemne kraške oblike. U njima često protiče neka rijeka, a prokapavanjem vode i izlučivanjem CaCO3 u pećinama se stvara pećinski nakit: stalaktiti i stalagmiti.
  Osnovni dijelovi pećina su ulaz, kanal i dvorana. Pećinski kanal je izdužena pećinska šupljina, a dvorana je prostranija šupljina najčešće nastala širenjem pećinskih kanala. Pećine koje nemaju vezu sa površinom nazivaju se kaverne.
  Polu pećine su veće ili manja udubljenje u stijeni, kao što je to slučaj na Zarečkom krovu, a nešto manje i na Pazinskom te u Đandamariji. Prava pećina na pazinčici je zapravo Pazinskoj jami.

  2. Pazinski je krov zapravo viši od Zarečkog, a i jezero je po površini veće pa i dublje, ali površina vode i dubina ( samim tim i visina do krova) jako oscilira u određenim razdobljima godine. Pazinski krov za razliku od Zarečkog u ljetnjim mjesecima u nekoliko navrata u potpunosti presuši. Tada ni bilo druge nego pobrat ribu, rake i “bižate” ( jegulje) i poć na Zarečki
  Nekada smo mi rođjeni pazinci svoje prve skokove delali na Pazinsken krovu ( “krov”, “pik” “šoto pik”), a kad je presuši šlo se je skakat na Zarečki. U Zarečki se je dosta skakalo “na glavu” baš za to jer je bi niži, u Pazinski se je više skakalo na noge jer je bi viši ( naročito ako je bila suša).
  Pazinski krov ima navodno četiri manja vira ( ne vide se na površini jezera) pa još brže presuši i to potpuno.

  I za kraj, treba bit oprezan kod skokova u krov jer je voda, kad je “korenta”, u stanju svašta dovuć, a naročito su opasni kolci koji moru stršat ispod povrđine vode i ne vide.

  Uživajte u Pazinsken potoku.

 2. stupidpazin napisao:

  i govna oko krova. http://www.smartpazin.com/ broj rješenih prijava 0%

 3. stupido napisao:

  I super testovi kvalitete vode po službenim izvještajima objavljenim u glasilima. Voda nezagađena 100%.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.