Pazinska grupa Veja na Subotini po starinski

vejaSubotnja megafritada i nedjeljna tradicijska 12-satna predstava, nalik na pučke fešte kakve su se održavale na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, trebale bi ovog vikenda, očekuju Buzećani, privući dvadesetak tisuća posjetitelja. Središnje sadržaje Subotine na konferenciji za novinare u srijedu predstavili su pročelnica resornog gradskog odjela Elena Grah Ciliga, direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković te gradonačelnik Valter Flego.

Rujanski program Subotine počeo je prošlog tjedna, a nastavlja se u petak u 18.30 sati svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Narodnom domu. U 19 sati na igralištu na Mostu otvara se 15. rock festival – Petkotina.

U subotu u 10.30 sati održat će se kazališna predstava za djecu i mlade “Baukač” u Narodnom domu, slijedi dječja radionica, nastup limene glazbe buzetskog GD-a Sokol, proglašenje nagrađenih u akciji Margerita i otvaranje sajma.

U 18 sati Zigante tartufi počinje s trosatnim programom na Fontani, a megafritada, ove godine od 2.010 jaja i desetak kilograma tartufa, bit će spremna za degustaciju oko 20 sati. U noćnom glazbenom programu sudjeluju Neno Belan i Fiumensi te Provin band na Trgu Fontana te Tamara Obrovac i Transhistria band kod Narodnog doma.

Nedjeljni program “Subotine po starinski” počinje u 10.30 sati svetom misom u župnoj crkvi. Gradska straža s helebardama točno u podne otvorit će prolaz kroz Vela vrata.

U starogradskoj jezgri moći će se osjetiti dašak prohujalih vremena. Posjetitelje će dočekati tržnica s domaćim proizvodima, stari obrti i meštrije, ulični svirači, đelataj, picaferaj, škovacin, pompjeri, dame i kavaliri, brojni šetači u stiliziranim građanskim odijelima, koji će povijesnu jezgru pretvoriti u veliku pozornicu na otvorenom.

Na svaki puni sat predviđen je po jedan sadržaj tako da će se u 15 sati predstaviti knjiga “Tradicionalna istarska jela”, u 16 sati na Trgu Vela šterna udruga Gaia iz Umaga izvest će ples po starinski. U 17 sati predstavit će se Buzetski pučki teatar s predstavom “Ki gore, ki dole, koku van iz Europe”.

U 18 sati u Zavičajnom muzeju promocija je buzetske naušnice uz scensku igru “Štorja ud špegja” udruge Kaledio, u 19 sati koncert tradicijske glazbe, sat kasnije koncert grupe Veja.

TZ Buzeta izradio je internet-stranicu manifestacije Subotina po starinski, www.subotina.tz-buzet.hr, gdje se nalaze sve informacije vezane uz ovu pučku feštu. Subotina završava 18. i 19. rujna održavanjem 29. međunarodne brdske autoutrke Buzetski dani, koja se boduje za prvenstvo Europe.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.