Pazinska jama postala kazalište

7ds_2010.jpgKao i prethodnih godina, upravo nas posljednji dan festivala Sedam dana stvaranja podsjeti na to jednotjedno komešanje. Izuzetna i originalna umjetnička ostvarenja s festivalskih radionica pokrivaju sve eventualne organizacijske propuste ili neinventivne artističke činove tijekom tjedna.

Nanizalo se tako u subotu ispred srednjovjokovnog pazinskog Kaštela šest odličnih nastupa mladih umjetnika iz Istre i šire regije, od kojih valja izdvojiti spektakularnu ideju s radionice “Novi mediji”, čiji su voditelji David Lušičić i Zvonimir Marčić, a koji su od Pazinske jame napravili teatar.

Uz pomoć svjetala koja su pokretali polaznici radionice krećući se strmom šetnicom kroz Pazinsku jamu, kao i zvučnih efekata, posjetiteljima je ispričana animirana bajka o ljudskim željama i ljubavima.

Radionica videoaktivizma, koju je pokretala tema “SVEjednoISTRA”, kroz razgovore sa šarolikom lepezom stanovnika Istre producirala je toplu i autentičnu priču o njenoj kompleksnoj biti. Za odličan uradak zaslužni su voditelji Željka Kovačević, Morana Komljenović i Lovro Čepelak, kao i polaznici Ana Sušek, Diana Burolo, Dražen Perić i Ozren Babahmetović.

Arhitekturalno kazalište voditelja Šandora Slackog ponudilo je publici zanimljiv performans u kojem je sedam polaznika, obojenih u boju kamena odnosno Kaštela, pokušalo pronaći mjesto u koje bi se uklapali.

Izložba fotografija “Stari zanati” s fotoradionice koju su vodili Sven Stilinović i Sara Kiršić uključivala je živo stvaranje fotografije s obrisima čovječjeg lika primjenom tradicionalnih tehnika fotografiranja.

Zahtjevan posao upoznavanja i izučavanja sviranja na istarskim tradicionalnim instrumentima za osmero polaznika glazbene radionice “Zlatić i Istra” obavio je strpljivi mladi muzikolog Goran Farkaš, a uspješan rezultat jednotjedne edukacije mogli su čuti brojni posjetitelji festivala.

Bio je tu i vizualni performans Davida Belasa i Marka Bolkovića, koji su zajedno s polaznicima Idom Skoko, Aleksandrom Švabićem, Pinom Ivančićem, Marijom Sujica, Natašom Šimunov, Šandorom Slackim mlađim i Zoranom Rajšićem iskoristili obnovu unutrašnjih zidova Kaštela za izvrsnu vizualnu izložbu “Dekontekst”.

Originalni i spontani beogradski performer Zoran Rajšić prikazao je dio rezultata sedmodnevnog performansa koji je uključivao susrete s ljudima voljnima da mu ispišu poruku ili misao na majicu, koju bi on zatim uvezao i tako ovjekovječio.

Za kraj stigao je pariški La bite bend, koji svira maštovite ska poskočice primjerene duhu festivala. Parižani su već svirali u Pazinu pod nazivom Joke, no ovaj im bend služi za ležernije ljetne turneje. Tijekom čitavog tjedna u predvorju Kaštela bila je postavljena instalacija u obliku kreveta Davorke Tumpić, dok je tijekom vikenda bilo moguće odigrati Monopolu, pulsku verziju poznate društvene igre.

No, nisu samo produkti ono što čini ovaj festival iznimnim, već je to prvenstveno vesela prijateljska atmosfera koja čini umjetnička ostvarenja slobodnijima, a surađivanje među mladim umjetnicima samorazumljivim.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.