Pazinska lihvarica pobjegla u Meksiko

Glavni igrači kreditnih prevara oko 200 građana, koje je prije dva dana prekinuo USKOK uhićenjem 18 osoba diljem Hrvatske, davno su pobjegli u inozemstvo. Uhićeni su mahom službenici iz kreditnih ureda.

Prvi među osumnjičenicima je slovenski državljanin Marko Romanič koji godinama živi u inozemstvu. Trenutno je u Meksiku gdje mu se pridružila i djevojka Andreja Škalić iz Pazina koja je sa svojim trgovačkim društvom Ekonomska analiza žarila i palila po Istri i Primorju.

U zemljišnim knjigama njeno trgovačko društvo je vlasnik desetaka nekretnina. Mnoge je uspjela prodati, a prije izvjesnog vremena na sve stanove i kuće u njenom vlasništvu stavljena je zabilježba o zabrani otuđenja.

Ideja o kreditima potječe iz Celja gdje je Romanič s dvojicom kolega studenata, Danijelom Kociperom, odnosno Danielom Coolom Starom i Alekom Gradišnikom, odnosno Alexom Lokleyem (promijenili su imena u SAD-u, op.a.) počeo biznis.

Prema izjavi celjskog tužitelja Ivana Žaberca, protiv te trojice napisano je 11 optužnica, odnosno optužnih prijedloga. Domogli su se više od tri milijuna eura. Pobjegli su u SAD gdje su nastavili s istom rabotom, ali im je u Los Angelesu zabranjen rad.

Zabranjen im je rad i u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj čak i nakon akcije USKOK-a rade. I danas možete nazvati broj Kreditnog ureda iz oglasnika! Ured je na Jadranskom trgu u Rijeci i primit će vas ljubazna službenica i odobriti zajam!

U centru Pazina pak u Ulici Matka Brajše Rašana 10 nalazi se poslovni prostor poduzeća Morski leut i Ekonomske analize, u istom ulazu. Jučer su vrata bila zaključana. Djelatnica iz obližnje radnje rekla nam je da je u četvrtak, kada je uhićen Riječanin Dario Mitrović, bilo puno policije. Policajci su obavili i pretragu poslovnih prostora Morskog leuta i Ekonomske analize.

Kazala nam je da je Morski leut otvorio svoju podružnicu prošle godine u rujnu ili listopadu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.