Pazinska osnovna škola drugi put obnovila status međunarodne eko škole

Dana 04. svibnja 2012. godine u dvorani zagrebačkog Gastro Globusa dodijeljena su priznanja za šest istarskih međunarodnih eko osnovnih škola, tri srednje škole i jedan vrtić, među kojima i za pazinsku Osnovnu školuVladimira Nazora.

Pazinskoj osnovnoj školi predan je certifikat i Zelena zastava kojim je pazinska škola obnovila status međunarodne eko-škole. Pazinsku delegaciju činili su Zdenka Turkalj Čohilj, buduća ravnateljicaa škole, Hana Gržinić, koordinatoricaa eko škole, nastavnica Nadija Bazjak te Anton Finderle, predstavnik Grada Pazina.

Među istarskim školama najviše priznanje pripalo je rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića koja je postala zlatna eko škola, a porečka srednja škola Mate Balote i Tehnička škola Pula postale su srebrne eko škole. Status su obnovile i osnovna škola Vazmoslava Gržalje iz Buzeta, Vladimira Nazora iz Vrsara, Područna škola Ližnjan – Osnovne škole Mate Demarina iz Medulina, Ive Lole Ribara iz Labina, koje su stekle brončani status. Zelenu zastavu za ulazak zajedno s još 22 škole u XII. (dvanaestoj) generaciji stekle su barbanska OŠ Jure Filipovića i Dječji vrtić „101 Dalmatinac“ iz Nove Vasi.

Eko-škole su program Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš – FEE (Foundation for Environmental Education) utemeljene 1981. godine pri Vijeću Europe. Cilj Zaklade je promicanje odgoja i obrazovanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja. Naglasak je na osposobljavanju donositelja odluka svih dobi, počevši od primarne skrbi o okolišu do uspostave programa obuke za postizanje održivog razvoja. FEE je službeni međunarodni voditelj svih aktivnosti na provođenju programa Eko-škole.
U Zakladu za odgoj i obrazovanje za okoliš do sada je uključeno 27 europskih država punopravnih članica i nekoliko vaneuropskih država.
Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” zadužen je za nacionalnog koordinatora i voditelja buduće suradnje, kao i za provođenje pripadajućih programa u Hrvatskoj.
Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u svakodnevni život učenika i osoblja škole . Zadaća Eko-škole je odgojiti današnje naraštaje osjetljivima na pitanja okoliša jer će upravo oni donositi odluke o razvoju društva u ovom stoljeću. Program je zamišljen u svrhu provedbe smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog školskog programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti važnost zaštite okoliša u svijesti svakog pojedinca.
Posebna pozornost pridaje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog iskorištavanja energije i vode, te uređenju školskog okoliša.

Grad Pazin potpisao je u veljači ove godine potpisao Sporazum s Udrugom „Lijepa naša“ za provođenje programa eko škola u Osnovnoj školi Vladimira Nazora te Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.