Pazinska osnovna škola obnovila status međunarodne eko škole

OŠU petak, 30. travnja 2010. godine u dvorani zagrebačkog Gastro Globusa dodijeljena su priznanja za šest istarskih međunarodnih eko osnovnih škola, tri srednje škole i jedan vrtić, među kojima i za pazinsku Osnovnu školu Vladimira Nazora. Iz ruku Željka Mavrovića, predan je certifikat kojim je pazinska škola obnovila status međunarodne eko-škole. Pazinsku delegaciju činili su Marija Dobrila, zamjenica ranatelja škole, Zdenka Turkalj – Čohilj, voditeljica Područne škole Trviž, Krešo Šenjug, jedan od koordinatora eko škole i Anton Finderle, predstavnik Grada Pazina.

Među istarskim školama najviše priznanje pripalo je rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića koja je postala srebrna eko škola, a porečka srednja škola Mate Balote i Tehnička škola Pula postale su brončane eko škole. Status su obnovile i osnovna škola Vazmoslava Gržalje iz Buzeta, Vladimira Nazora iz Vrsara, Područna škola Ližnjan – Osnovne škole Mate Demarina iz Medulina, Ive Lole Ribara iz Labina. Zelenu zastavu za ulazak zajedno s još 22 škole u X. (desetoj) generaciji stekle su barbanska OŠ Jure Filipovića i Dječji vrtić „101 Dalmatinac“ iz Nove Vasi.
U službenom dijelu programa predsjednik Udruge Lijepa Naša dr.sc. Ante Kutle, koordinatora aktivnosti programa Međunarodne Eko – škole, programa Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš podnio je godišnje izvješće o radu ovog projekta u koji je uključeno 226 dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Prisutnima se obratio ministar znanosti, obrazovanja i športa mr. sc. Radovan Fuchs, Marijana Mance Kowalsky, ravnateljica Uprave za međunarodnu suradnju i održivi razvoj Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Slobodan Mileusnić, predstavnik Grada Zagreba koji je govorio u ime svih lokalnih jedinica te Željko Mavrović, nekadašnji boksač i osnivač „Eko centra Mavrović“ koji posluje na temeljima eko-socijalnog gospodarstva i održivog razvoja. U svom govoru ministar Fuchs je među ostalim rekao slijedeće: “Čisti zrak, pitka voda, nebo bez ozonskih rupa, uredna školska dvorišta i vrtovi, skladno oblikovani i njegovani parkovi i hortikultura kojom se ponose mnoge odgojno-obrazovne ustanove sigurno nam jamče sretniju budućnost i održivost ekološkog razvoja jer se ove vrijednosti promiču na svim stupnjevima odgojno-obrazovnog sustava u redovitom radu”, rekao je ministar Fuchs i dodao da jedino podizanjem razine znanja i osjetljivosti za probleme okoliša možemo računati na spokojniju ekološku budućnost.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.