Pazinska osnovna škola započela aktivnosti u svrhu dobivanja statusa eko-škole

OŠOŠ Vladimira Nazora u Pazinu počela je aktivnosti radi dobivanja statusa eko-škole. Radi se o međunarodnom programu koji u Hrvatskoj provodi udruga Lijepa naša. Cilj je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i u svakodnevni život đaka i svih djelatnika škole. Zadaća je odgojiti generacije koje su osjetljive za pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva.

Preksinoć je konstituiran eko-odbor od 24 člana, predstavnika učitelja i drugih zaposlenih u školi, učenika, roditelja, Grada kao osnivača škole, Šumarije kao kuma te medija. Od tri teme – energija, voda i zbrinjavanje otpada, izabrana je prva jer se vjeruje da se tu mogu brzo napraviti pozitivni pomaci. Učenici su u sve već aktivno uključeni jer je raspisan natječaj za izradu loga, himne i etičkog kodeksa, a najbolji će radovi biti nagrađeni. Odbor je, nakon upoznavanja s projektom, o čemu je govorila koordinatorica Hana Gržinić, utvrdio program eko-škole koji treba provesti do travnja 2008., a o rezultatima će ovisiti hoće li dobiti željeni status.

Programom su zacrtane brojne aktivnosti u koje će se svatko uključivati ovisno o afinitetima. Izračunat će se i pratiti potrošnja struje u školi, zamijeniti žarulje sa žarnom niti onim štedljivima iako je u većini prostora kvalitetna neonska rasvjeta, pratiti temperatura u prostorijama, osposobiti ventili na radijatorima da se temperatura može regulirati na 20 do 22 stupnjeva Celzija, u čemu će se surađivati s ovdašnjom Elektrom.

Organizirat će se Eko i Dan niske potrošnje, treći će razredi posjetiti labinski Muzej rudarstva da se upoznaju s ugljenom kao energentom, četvrti i sedmi će ići u Zagreb u Tehnički muzej, a osmi u Nacionalni park Krka. Prikupljat će se baterije, izraditi kućice za ptice, pisati eko-poruke, planiraju se i predavanja, a dogovoreno je da gost bude Korado Korlević i da se posjeti jezero Butoniga uz predavanje stručne osobe, te suradnja s eko-udrugama i druge aktivnosti s kojima će javnost biti upoznata. U postupku dobivanja spomenutog statusa očekuje se i financijska pomoć Grada Pazina.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.