Pazinske škole među 25 najboljih

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile PazinPrema rangiranju škola koje je proveo Jutarnji list na temelju rezultata nacionalnih ispita u protekle tri godine i plasiranja na prva tri mjesta na državnim natjecanjima Gimnazija Čakovec najbolja je srednja škola u Hrvatskoj!

Od ukupno 25 škola, na 12. mjestu je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin dok se na 22. mjestu nalazi Pazinski kolegij. To su ujedno i jedine dvije istarske škole.

Nakon Čakovca slijede tri prirodoslovno-matematičke gimanzije: V. i XV. u Zagrebu te III. gimnazija u Splitu. V. i XV. gimnazija prema rezultatima na nacionalnim ispitima gotovo su identične, no V. ima više medalja s državnih natjecanja i zato ima bolji rang. Peta je po kvaliteti I. gimnazija u Zagrebu, a u stopu je slijedi Srednja škola Ivanec. Sedmo mjesto na rang-ljestivici najuspješnijih škola zauzela je XVI. gimnazija u Zagrebu, osma je II. gimnazija, deveta IV. gimnazija u Zagrebu, a deseta Gimnazija Karlovac.

Inače, svih 25 škola na listi odlične su škole, a razlike među njima vrlo su minimalne. Pogleda li se teritorijalna raspoređenost škola koje su se, prema rezultatima koje su u protekle tri godine pokazali njihovi učenici, našle na listi 25 najboljih, među njima je najviše zagrebačkih gimnazija. Gotovo identična je situacija bila i 2006., jedini put kada je najbolje hrvatske gimanzije prema rezultatima nacionalnih ispita javno prezentiralo Ministarstvo obrazovanja. I tada je među najboljima bilo najviše zagrebačkih škola. Nadalje, zanimljivo je da se, izuzev Ivanca, Samobora i Pazina, najbolje gimanzije uglavnom nalaze u velikim gradovima. Na listi najboljih škola nalaze se čak tri škole iz Rijeke i dvije iz Splita. Treba primijetiti i to da među 25 najboljih nema niti jedne škole iz Like i Slavonije.

Vijest da je upravo njezina škola prva na listi najboljih ravnateljicu Gimnazije Čakovec Teu Dragić Runjak silno je razveselila, ali ne i iznenadila. – Mi smo uvijek dobro radili, ali nismo bili javno prezentirani i razvikani kao neke škole. Iza uspjeha stoji golem trud, rad i odgovornost i učenika i nastavnika te iznimno dobro ozračje u školi. Mi radimo kao tim – rekla je Dragić Runjak. Dodala je da se na Međimurce u javnosti do sada gledalo kao na “dobre radnike na bauštelama”, pa je uspjeh škole i dokaz da su takve priče najobičnije predrasude.

– U Međimurju postoji puno nadarene i talentirane djece. Mnogi naši bivši učenici danas su uspješni znanstvenici, menadžeri i biznismeni. Primjerice, moj bivši učenik Mario Halić, molekularni biolog, trenutačno predaje na Harvardu, no nije on jedini – kaže Tea Dragić Runjić.

Važna visoka kultura života

– Već duže vrijeme vidim da tzv. provincija napreduje bolje od Zagreba – rekla je psihologinja Mirjana Krizmanić. Otkrila nam je da i sama obilazi škole držeći učenicima predavanja o toleranciji. Tako je nedavno posjetila i Gimnaziju Čakovec. – Ta je škola na mene ostavila poseban dojam. Tamo se na svakom koraku osjeti atmosfera zajedništva. To zasigurno jako pridonosi i uspjehu škole – rekla je Krizmanić.

Podatak da su najbolje škole mahom rapoređene u velikim, bogatim centrima nimalo nije iznenadio zadarsku sociologinju Ingu Koludrović-Tomić. – Rezultati do kojih ste došli jako su mi zanimljivi. Očito je riječ o sredinama u kojima je visoka kultura života, a povezano je s tim i privlačenje najboljih nastavnika i općenito motiviranost za razvoj kulture kvalitete – rekla je Koludrović-Tomić koja se i sama bavi istraživanjem krativnih potencijala hrvatskoga društva.

– I moje je istraživanje pokazalo da je ključ svega sredina. Osobno to mi se čini jako važnim, jer ako društvo shvati koliko je kvaliteta života koju nudi neka sredina ključna za razvoj, onda je tu vrstu razvoja moguće i planirati. To danas rade svi veliki gradovi u svijetu – rekla je Koludrović-Tomić.

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, rekao je da ne može komentirati rezultate do kojih smo došli. – Centar nakon 2006. nije radio rang-liste škola, no Gimanzija Čakovec bez sumnje je jedna od škola koja se pokazala vrlo uspješnom – rekao je Sirovatka, piše Jutarnji list.

barkun.hr

16 komentara na “Pazinske škole među 25 najboljih”

 1. slovek napisao:

  Bravo dica i profesori, eto zašto je Pazin grad ugodnog življenja.

 2. ja napisao:

  Bravo, svaka čast. Pa škole su očito jedino ča u Pazinu štima…

  1. Som napisao:

   Svaka čast školama, jer su one najbolji pokazatelj zdrave i uspješne sredine. Uspješne škole stvaraju dobri i uspješni profesori, a da je u Pazinu tako slabo kao što mnogi pišu sigurno bi ti profesori otišli u neke “bolje” sredine. Zasigurno postoji razlog da žive i rade u Pazinu.
   Bravo profesori i sve čestitke vašim učenicima.
   Živio nam Pazin, grad ugodnog življenja.

   1. stihrana napisao:

    Imaš pravo Some.Skoro smo zaboravili.Večeras ću prije spavanja odmantrati 12 puta:
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,
    Pazin je grad u kome se ugodno živi,

    ajde laku noć i hvala ti Some!

 3. Som napisao:

  Laku ti noć stihrana, ne trebaš mantrati. Hrvati imaju ljepšu rijeć za to – moliti. Lijepo si to izmolila, lijepo sanjaj u našem gradu ugodnog življenja.

  1. jbt napisao:

   kad-tad će van doć kraj… opet

 4. Damned2b3 napisao:

  Svaka čast. Drago mi je ča san ša u GSŠJD….suzica na oku :)
  Uglavno, želim svim učenicima i profesorima još puno natjecanja i dobrih plasmana.

  1. ja napisao:

   U potpunosti se slažem s tobom. Maturantima želim uspješan upis na fakultete, ostalim učenicima puno znanja, a profesorima da i dalje budu ok.

 5. GSSJD napisao:

  BRAVO GSSJD!! ČAK BOLJI I OD KLASIČNE!!!

  1. ivangoran napisao:

   zločest komentar…klasična gimnazija ima tradiciju od 15 godina a GSSJD od 110, tu klasičnoj su po 2 razreda po generaciji …itd…treba čestitati jednima i drugima a ne imati zlo oko … jer ovakvi komentari su malograđanski…ISKRENE ČESTITKE PRIJE SVEGA GSSJD I POTOM KLASIČARIMA! Svaka čast škole su ponos ovoga grada! Na poseba način čestitke vrijednim i humanim profesorima i njihovim učenicima!
   Ovakvi komentari ne pokazuju gostoprimstvo 80% učenika iz Kolegija su van Pazina a neki čak izvan naše županije…ako se dičimo i imamo pravo se dičiti otvorenošću pazimo na naši komentari ne vrijeđaju nekoga!…
   Cijenim izuzetno jednu i drugu školu, poznajem profesore iz tih škola, neki rade i u jednoj i u drugoj školi, a cijenim i vrijedne učenike…
   mislim da se s vakvim komentarom GSSJD nebi složio ni naš Pazinjan Luka Opašić!

   1. PufPant napisao:

    Ne kapin. Spektakl svjetskih razmjera bazira se na rivalitetu dviju škola, Oxforda i Cambridgea. Svi bruje o tome i svi samo čekaju veslačku utrku. Ma ča stvarno mislite da se oni natječu samo u veslanju?!? To je rivalitet na svim razinama koji traje.
    Tako nekako je i sa našim školama. To ča je 80 % učenika izvan Pazina normalno da ne doprinosi. Ali ne doprinosi zato jer nema “početnih” direktnih poznanstava s mladima iz Pazina, pa se nikad ni ne stvore neka “veća”, masovnija prijateljstva.
    Trebalo bi to iskoristit, napravit godišnje natjecanje škola i kroz to neko druženje spojit učenike, pa problema više neće bit. A ako i bude ostalo neko rivalstvo, pa okej, moraju ti mladi nekako svoju energiju trošit.

    1. goran napisao:

     Zdravi rivalitet je potreban…ali kao to 80% koji nisu iz Pazina ne doprinosi Pazinu a hvalite se tolerancijom i svimm ostalim…postoje određena međusobana natjecanja u kojem su jedne godine bolji jedi druge drugi…za početna direktna poznanstva možete pitati osnovnu školu jer na predstavljanju gimnazija u osnovnoj školi ove godine nijr Kolegij bio ni pozvan…ali kad treba koristiti dvoranu Kolegija i slične sadržaje Kolegija onda se spominje kao “naša škola”. direktinih poznanstava itekako ima…činjenica je da vikendom učenici Kolegija uglavnom idu doma…ali dovoljno je vreme na i prilike za zdravi rivalitet…ali ne možete reći da je prethodni komentar dobronamjeran…! Zdrava konkurencija da ali izdiđite iz svojih preuskih lokanih okvira! Razmišljaj te i onoma koji doprinose Pazinu i njegovoj okolici a da nisu rodom uopće iz Pazina…možda puno više nego ono koji su tu rođeni…!

 6. Bing napisao:

  hm….da se prisjetin malo svoje generacije iz GSSJD…niki se niš posebno ni navadi..ako se je neki istaknu na natjecanjima to je bilo zato jer je samostalno jako puno uloži a ne zato jer je GSSJD kvalitetna škola. uopće ne vidin po čemu bi bila kvalitetna i bolja od nekih drugih škola ča se tiče programa.
  U biti, ako je GSSJD jedna od kvalitetnijih škola, onda treba razmislit koji je k. sa školama. U svaken slučaju bar je ekipa bila dobra, valjda je i to jedan faktor uspješnosti ;)

  1. nameit napisao:

   potpisujen, ni sam nebin bolje moga rec

  2. moja_skola napisao:

   pa druge skole su loše, da. ja san se u svaken slucaju dobro osjeca u GSSJD i kasnije kroz fakultet nisan ima problema zbog predznanja s kojim san doša. sigurno je i jedna od pozeljnijih skola u okolici.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.