Davorka Šajina i Alida Vadanjel uz UO Pazin

Pazinski cukerančić u postupku je zaštite i vrednovanja

Cukerančić, tradicionalna istarska slastica, najčešće vezana uz vjenčanja, krštenja, pričesti i krizme, te ostale obiteljske svečanosti, na putu je očuvanja od zaborava.

Naime, ova ukusna i zanimljiva pazinska slastica na ideju članica LAG-a Središnja Istra, Davorke Šajina iz Agroturizma Ograde i Alide Vadanjel iz obrta Antica, te podršku Udruženja obrtnika Pazin, Grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre, krenula je u inicijativu zaštite i marketinškog vrednovanja . Početna istraživanja u sklopu inicijative, koja se nastavljaju i dalje, pokazala su kako postoje određene razlike u recepturi i načinu izrade cukerančića diljem Istre. Tako se na području Pazina ili središnje Istre tradicionalno u izradi cukerančića koristi amonijak umjesto praška za pecivo ili sode bikarbone. Pečene cukerančiće umače se u vino – malvaziju i krupni šećer. U ostalim dijelovima Istre, cukerančići se ponegdje umaču u rakiju i šećer u prahu. Pazinski cukerančići mogu se prepoznati po svom karakterističnom, razgranatom obliku.

Ukoliko želite podijeliti svoj tradicionalni recept za cukerančiće, kontaktirajte: web stranicu: http://lag-sredisnjaistra.hr, e-mail kontakt: [email protected] ili tel: +385(0)91 6051 531

Pazinski se cukerančić mogao kušati i u Domu branitelja u Puli, na otvorenju 23. gospodarske izložbe Histria, u organizaciji HGK ŽK Pula.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.