Fotogalerija: Pazinski folkloraši i njihovi gosti pred punim kaštelom

fdp_vecer_folklora_2013Sinoć je u pazinskom kaštelu sedmom večeri folklora održanoj u spomen preminulim voditeljima Folklornog društva Pazin Cvetku Benaziću Fiorelu i Jasenki Štefanić Senki otvoren ovogodišnji TradInEtno festival. U nešto više od sat i pol svirke, pjesme i plesa publika je mogla vidjeti folklor Istre i Dalmacije u svom izvornom, ali i modernijem obliku.

Cijelovečernje druženje ova su tri društva započela defileom kroz grad. U 19 su sati, predvođeni svirkom i pjesmom, prošetali od spomen doma do kaštela i na taj način pozvali građane na koncert.

Koncert je otvorila vokalna skupina Folklornog društva Pazin “Veteranke” koju vodi i uvježbava Viktor Križanac. Oni su se publici predstavili s dvije pjesme koje su se od davnina pjevali na ovim područjima: “Divojka je ruže brala” i “Moja mati mi kuha kafe”.

Uslijedila je sekcija najmlađih članova folklora, u kojoj su djeca od 3 do 6 godina. Oni su odrecitirali “Tri nonice stare” Draga Jervaisa, otpjevali pazinsku brojalicu “Biži, biži maglina” uz pratnju miha te otplesali rašpu uz pratnju harmonike, violina i bajsa.

Ona malo starija sekcija, od 7 do 12 godina, otplesala je restaurirani istarski Dolenjski valcer i restaurirani istarski ples Cotić, kojega su pazinski folkloraši pred dvije godine spasili od zaborava uz pomoć Darija Marušića. Koreografiju za Cotić i Štajeriš postavili su Goran Farkaš i Dario Marušić, a uvježbali su ih voditeljice dječje sekcije Irena Šestan, Vilma Mlekuš i Sandra Farkaš, te voditelj odrasle sekcije Davor Zović, dok se za glazbeni dio domaćina pobrinuo voditelj glazbene sekcije Marko Pernić.

Odrasla sekcija domaćina premijerno je izvela ples Štajeriš, još jedan od zaboravljenih plesova koji se plesao u Istri, a kojega se malo tko više sjeća. Glazbena pratnja bili su Goran Farkaš i Marko Pernić na violinama, Željko Farkaš na bajsu i Robi Filić na harmonici.

Prvi gosti pazinskih folkloraša bili su DKUS Mendula iz Medulina. Folklorna sekcija se u Medulinu osnovala 1946. godine, a do danas su ostvarili brojne nastupe i mnoga gostovanja u Hrvatskoj i izvan nje. Pazinskoj su publici predstavili nekoliko sekcija. Svoj su nastup započeli pjesmom na tanko uz pratnju roženice, što su izveli njihovi najmlađi članovi, nakon čega je uslijedio Medulinski balon uz pratnju miha.

Drugi gosti bili su KUD Barban iz Barbana. Kulturno – umjetničko društvo Barban djeluje od 1976. godine i broji 60-ak aktivnih članova. Posebno se mogu pohvaliti s 30-ak ženskih i muških originalnih narodnih nošnji, što predstavlja pravo bogatstvo, a koje će biti dio nastupa u petak. Pazinskoj su se publici predstavili pjesmom na tanko i debelo, te balunom uz glazbenu pratnju Mihaela Glavaša na mihu.

Domaćini su ponovo izašli na pozornicu i izveli splet splitskih plesova, Monfrinu i Kvadrilju, uz pratnju Željka Farkaša na mandolini, Robija Filića na harmonici i Marka Pernića na kontrabasu. Koreografiju je postavila Dorjana Šilić, a uvježbao Davor Zović, aktualni predsjednik društva, koji se na kraju koncerta publici zahvalio kroz nekoliko prigodnih riječi.

Pazinski su folkloraši za kraj ostavili malo iznenađenje za svoju vjernu publiku. Mara Močibob, članica dječje sekcije folklornog društva Pazin, osmislila je plesnu koreografiju na pjesmu Črni orko pazinske grupe Veja u kojoj je elegantno uklopila dijelove modernog i tradicijskog plesa. Aplauz publike zasigurno će im biti poticaj da nastave u tom smjeru.

iPazin.net

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.