Pazinski folkloraši predstavili novu koreografiju

Folklorno društvo Pazin održalo je u subotu, 14. prosinca 2019., jedan od svojih najboljih koncerata, pred malobrojnom pazinskom publikom. Uz neizostavne plesove istarskog poluotoka, predstavili su novu koreografiju Bunjevačko momačko kolo, a otplesali su i splitske plesove te plesove Zagorja. Pozornicu su dijelili s gostima KUDom Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog i novooformljenom folklornom sekcijom KUDa Sokol iz Buzeta.

Uobičajeno, folklornu večer otvorili su domaćini i to oni najsimpatičniji, najmlađi. U sklopu Društva jako su ponosni na svoje dvije dječje sekcije. One okupljaju najmlađe članove, a podijeljene su u dvije dobne skupine: “mići” – dobne skupine 3 – 8 godina, i “malo veći” – dobne skupine od 9 – 14 godina. Budući da na najmlađima svijet ostaje, čast da nastupom otvore subotnji koncert imala je najmlađa sekcija. Nakon toga, njihove su starije i nešto iskusnije kolegice pokazale kako se pleše “Cotić”. Svi plesovi izvode se uz glazbenu pratnju Marka Pernića, Guida Fabrisa, Entonija Sošića i Luke Škrgata. Uvježbala ih je Vilma Mlekuš. Uslijedili su plesovi Mafrina i Kvadrilja, karakteristični za splitsko područje, što je otplesala odrasla sekcija društva.

Prvi su se od gostiju predstavili članovi KUD-a „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog. KUD je osnovan 1951. godine, a njihova sekcija izvornog folklora na svojim nastupima prikazuje izvornu novljansku narodnu pjesmu, kao ženski i muški dueti ili zborne pjesme, sopnju sopil, tanac uz sopile, novljansko narodno kolo u kojem parovi muškaraca pjevaju junačke narodne pjesme, a sve to uz prelijepu novljansku narodnu nošnju. Takvim su se programom i predstavili.

Pazinsko folklorno društvo ima na svom repertoaru i plesove iz drugih krajeva Lijepe Naše. Odrasla sekcija Društva otplesala je plesove Hrvatskog Zagorja – repu, šroteš, enzericu, krajc polku i drmeš.

Drugi gosti pazinskih folklora bili su glazbeno društvo „Sokol“ Buzet osnovano davne 1905. godine koje od tada djeluje u kontinuitetu. Trenutno u svom sastavu ima 86 članova u četiri sekcije: limena glazba, mješoviti pjevački zbor, nadaleko poznata muška klapa „Pinguentum“ te folklorna sekcija. Folklorna sekcija započela je s radom u rujnu 2017. godine i okuplja 24 članice i člana u dobi od 14 do 65 godina. Na istarskim narodnim instrumentima prate ih četiri muzikanta na harmonici, klarinetu, bajsu, vijulinu, a za balun i na mihu. U pratnji folkloru su i tri „kantadurke“ – pjevačice koje svojim glasovima prate ples sette paši a i samostalno pjevaju nekoliko starih napjeva buzetskog kraja.

Za sam kraj, domaćini su spremili nešto sasvim novo. Hrvati Bunjevci danas žive u Vojvodini i južnoj Madžarskoj, ali njihova pradomovina je Istočna Hercegovina. Odatle su u srednjem vijeku bježeći ispred Turaka, naselili se u zaleđu Zadra i Senja, da bi kasnije opet otišli u krajeve gdje je plodnija zemlja, u Vojvodinu. Ime im dolazi od naziva kamenih kuća u kojima su nekad živjeli, bunja. Sa sobom su donijeli i svoje narodne običaje, predaje, kao i svoj jezik.  Pazinci su na subotnjem koncertu, po prvi puta, pokazali jedan od bunjevačkih plesova – Bunjevačko momačko kolo. Svečane narodne nošnje u kojima se inače ovaj ples izvodi, datiraju iz vremena neposredno nakon 1. Svjetskog Rata. Koreografiju je postavio i uvježbao Davor Zović.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.