Pazinski IDS: Vatrogasci nemaju za gorivo

Vatrogasci PazinDo kraja kolovoza iz općina Tinjan i Karojba nisu uplatili niti kune za Područnu vatrogasnu zajednicu Pazina, iako su joj osnivači uz Grad Pazin i sve općine Pazinštine. O teškoj financijskoj situaciji govori i podatak da je čak jedan dan, kada srećom nije bilo požara, bila blokirana kartica pazinskih profesionalnih vatrogasaca.

Te su podatke i financijske probleme na konferenciji za novinare danas iznijeli Neven Rimanić, predsjednik, i Dano Červar, potpredsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine.

Za 2012. je u lokalnim proračunima planirano ukupno izdvajanje od 453 tisuće kuna, od čega je učešće Pazina 300 tisuća. Općine su planirale uplatiti od 135 tisuća (Gračišće) do 15 tisuća kuna (Tinjan). Do kraja kolovoza uplaćeno je 279 tisuća kuna, s tim da je Pazin uplatio 70 posto sredstava planiranih za cijelu godinu.

– Vatrogasci imaju osigurane plaće, ali nemaju za gorivo da bi mogli izaći na gašenje požara, veli Červar. Naime, s izdvajanjima iz državnog proračuna, od Hrvatskih šuma i osiguravajućih društava, nema problema, ali ima s onima lokalne samouprave. Červar ističe da su u Pazinu i nekim općinama svjesni značaja rada vatrogasaca za opće dobro, dok se drugi ponašaju, kako je rekao, vrlo loše.

Po Zakonu o vatrogastvu treba se iz lokalnih proračuna izdvajati od 3,5 do pet posto poreznih prihoda, što se u proračunu mora planirati. Po toj bi računici s 2,3 milijuna planiranih poreznih prihoda u ovoj godini Tinjan trebao izdvojiti za vatrogastvo 117.100 kuna, a oni su proračunom planirali 15 tisuća kuna. Lani su planirali 45 tisuća kuna, da bi to u rebalansu spustili na tisuću kuna, koliko je i uplaćeno.

Červar veli da se novac za vatrogastvo uglavnom uplati nakon posjeta inspektora zaštite od požara, koji može načelnika kazniti s pet tisuća, a općinu s deset tisuća kuna. I uz plaćanje takvih kazni u općini uštede jer su izdvajanja za vatrogastvo veća.

Zalaže se da inspektori osim nadzora i kažnjavanja osiguraju sredstava za funkcioniranje sustava. Trebali bi provjeriti koliko je novca u proračunu planirano, koje je ostvarenje proračuna i koliko je uplaćeno. Inspektor bi, po njemu, umjesto rješenja o kažnjavanju trebao donijeti rješenje da se uplati za vatrogastvo ono što je jedinica lokalne samouprave obavezna platiti. “Jedino će tako vatrogastvo moći funkcionirati”, uvjeren je Červar.

glasistre.hr

2 komentara na “Pazinski IDS: Vatrogasci nemaju za gorivo”

 1. markoni napisao:

  Bivši direktor “Purisove” mesne industrije i bivši pazinski gradonačelnik i sadašnji šef genetskog centra u izgradnji N. Rimanić je ujedno i predsjednik PVZ Pazin. Dakle najodgovorniji za stanje na računu i za rad PVZ.
  Duguju ( puno više novaca) i Cerovlje, Gračišće i Lupoglav, ali oni su IDS-ove, a Sv. Petar je djelom IDS pa se ne prozivaju.

  Puno manjkavaosti, poluinformacija, neistina i neznanja kod Rimanića i Červara. dakle čisto politikanstvo usmjereno prema ne IDS-ovskim općinama Tinjan i Karojba.

  “Neka živi nekada ponosni tisućljetni Pazin, neka živi “novo izgrađeni” genetski centar u koji će nadajmo direktor Rimanić zaposliti barem dio svojih (purisovi) dojučerašnjih radnika, neka žive dugovanja ovog grada koje nam je ostavija u jelitimu upravo bivši gradonačelnik” Živili.

 2. Anonimno napisao:

  Ča je ljudi, treba šolde šparat za Rozge i slično.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.