Pazinski Klub za osobe s intelektualnim teškoćama proslavio prvo desetljeće rada

2Prekjučer (18.12.2013.) je u hotelu Lovac održana vesela i rasplesana proslava desete obljetnice postojanja pazinskog Kluba za osobe s intelektualnim poteškoćama, na kojem je uz članove sudjelovalo 70-ak prisutnih.

Klub djeluje u okviru Gradskog društva Crvenog križa Pazin, a osnovan je 05. studenog 2003. godine. O počecima rada govorila je jedna od četiri socijalne radnice koja aktivno radi s članovima Kluba – Mirna Lukež, koja je istaknula da je Klub krenuo s okupljanjem petero članova, a taj se je broj s godinama povećavao sve do brojke od njih 20. Trenutno u Klubu na redovna druženja srijedom u pazinskom Centru za socijalnu skrb dolazi 16 članova, a četiri su u međuvremenu postali korisnici samostalnog stanovanja u Puli. S njima rade još Ana Mališa, Pavita Jelinčić i Bruna Balde.

U klubu se okupljaju osobe s intelektualnim teškoćama, u pravilu kombiniranim s drugim oštećenjima, s područja cijele Pazinštine, koje nisu uključene u nikakav organizirani oblik skrbi izvan vlastite obitelji. Najčešći problemi i potrebe su izoliranost, nedostatak okupacijskih sadržaja, doživljavanje neprihvaćanja od šire okoline te osamljenost. Cilj rada Kluba je približavanje onih sadržaja koje im njihove obitelji ne mogu u cijelosti pružiti poput organiziranja slobodnog vremena, međusobnog druženja osoba s istim potrebama uz nastojanje da se članovi što bolje integriraju u život zajednice.

U prigodnoj prezentaciji rada istaknuto je kako je s vremenom pokazan interes od strane više osoba i skupina koje su im pripomogle u širenju aktivnosti, kao što su organiziranje izleta, boćarski susreti, posjeti istoimenim klubovima, članovima obitelji, posjeta uljari, božićno-novogodišnji domjenci, proslava rođendana, hodočašća, godišnjice braka i druge za članove bitne stvari.
U radu Kluba velik je doprinos i volontera, koji ulažu svoje vrijeme u druženje s članovima te doprinose poboljšanju kvalitete svojim idejama, u čemu su unazad dvije godine kontinuirano sudjelovali učenici Pazinskog kolegija-klasične gimnazije. Uz to, Klub je tijekom godina ugostio i posjećivao ustanove koje zbrinjavaju ovu kategoriju korisnika, a posebno važnu ulogu ima Centar za inkluziju i podršku zajednici u Puli u kojem je zbrinuto petero bivših članova, a ugošćeni su bili i korisnici iz Centra za rehabilitaciju Pula.

– Ono što je očito kroz sve ove godine je činjenica da su sadržaji koje Klub, koji djeluje samo jednom tjedno, nudi – nedovoljni. Stoga se opetovano pojavljuje potreba za organiziranjem dnevnog boravka u Pazinu, što bi obiteljima omogućilo lakšu i adekvatniju brigu, te bi se otvorila mogućnost dužeg ostanka u obitelji. To je puno humaniji pristup, dok za zajednicu predstavlja manji materijalni izdatak od smještaja u ustanovu, istaknule su voditeljice Kluba.

Zahvale su uz Grad Pazin, koji financira rad Kluba, dobili i Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, pod koji formalno klub spada, Centar za socijalnu skrb Pazin, koji im bez naknade osigurava prostor za okupljanje s potrebnom logistikom, Općine Cerovlje i Tinjan, Pazinski kolegij – klasična gimnazija, te Bina Istra. Posebne zahvale radi dugotrajnog pomaganja u radu i podrške Klubu upućene su Forumu žena SDP-a Cerovlje i Pazin. Zahvale su odaslane i Hotelu Lovac, Frizerskom salonu Vanda, Forumu mladih SDP-a Istarske županije, Uljari „Zlatni brig“, i Biciklističkom klubu Meridiana Kamen. Na kraju, voditeljice Kluba od srca su se zahvalile roditeljima članova na ljubavi i strpljivosti kojom prate svoju djecu, te svim pojedincima koji su nesebično pomagali u radu Kluba.

U ime uzvanika skupu se je toplim riječima obratila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant, ravnatelj Kolegija Alejandro Castillo Jimenez i Ivan Lukež, predsjednik županijskog Foruma mladih SDP-a Istre.
U prigodnom programu članovi Kluba izveli su igrokaz „Repa“, otpjevali nekoliko pjesama, a njihov je nastup obogatilo i Folklorno društvo Pazin, te učenici Pazinskog kolegija. Nakon plesa i pjesme uz rođendansku tortu Klubu, članovima su podijeljeni prigodni pokloni, koji su im osigurani suradnjom Centra za socijalnu skrb Pazin i njihovih jedinica lokalne samouprave.

Klub osoba s intelektualnim teškoćama Pazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.