Pazinski liječnik u Amsterdamu predstavio svoj izum

ivor_kovic.jpgNizozemski ogranak Mobile Monday globalne zajednice organizirao je u ponedjeljak, 25. siječnja 2010. godine u Amsterdamu manifestaciju pod nazivom „Mobilno zdravlje“ (engl. Mobile Health).

Među osam pozvanih predavača iz raznih dijelova svijeta našao se i hrvatski doktor medicine, Ivor Ković, doktor Hitne medicinske pomoći u Pazinu, koji je kroz svoj govor prezentirao različite načine na koje mobilna tehnologija danas utječe na medicinsku skrb pacijenata. Naveo je cijeli niz praktičnih primjera, počevši od onih najjednostavnijih kao što su brže obaviještavanje hitne medicinske pomoći pozivom s mobilnog telefona, pa do onih tehnološki najnaprednijih poput mogućnosti da liječnik putem svoga mobilnog uređaja na daljinu nadzire vitalne znakove svojih pacijenata kao što su puls, frekvencija disanja ili elektrokardiogram. Vrhunac njegova izlaganja predstavljala je demonstracija dodatka za mobilni telefon koji je dr. Ković izumio, a koji ga uz pomoć posebnog programa pretvara u uređaj za poboljšanje kvalitete kardiopulmonalne reanimacije. Korištenjem takvog uređaja tijekom reanimacije, pospješuje se stopa preživljavanja te osigurava bolji ishod za pacijenta u slučaju uspješnog oživljavanja.

Manifestacija se održala u prekrasnom prostoru bivše katoličke crkve De Duif, a prisustvovalo joj je nešto više od 400 odabranih posjetitelja. Sva predavanja su također uživo emitirana na Internetu uz veliki broj gledatelja iz cijeloga svijeta koji su čitavo vrijeme mogli komentirati i postavljati pitanja predavačima putem Twitter mrežnog servisa.

Ivor Ković, dr. med., voditelj je hitne medicinske pomoći Pazin i student poslijediplomskog doktorskog studija gdje trenutačno piše doktorsku dizertaciju iz područja medicinske informatike. U svojim istraživanjima primarno je fokusiran na područje interneta i medicine. Tijekom godina obnašao je dužnost pomoćnog urednika jednog od vodećih svjetskih medicinskih blogova, Medgadget, a danas piše vlastiti blog, Ivor Kovic M.D. (http://www.ivor-kovic.com/blog ), te vodi nekoliko Internet projekata poput OpenECGproject-a i Health Blogs Observatory-a. (Barkun)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.