Pazinski memorijal okupio eminentne stručnjake

pazinski_memorijal_2013Tradicionalni znanstveni skup Pazinski memorijal održan je 39. put u maloj koncertnoj dvorani Spomen doma, a izlagalo je čak 19 istarskih stručnjaka i znanstvenika. Tema “Istaknute ličnosti iz života Istre u 20. stoljeću” iznijela je na svjetlo dana nekoliko znamenitih istarskih ličnosti koje su, prema mišljenju predavača, nedovoljno poznate akademskoj zajednici i javnosti ili su pak, namjerno ili slučajno, marginalizirane u istarskoj historiografiji.

Jedan je odbačeni istarski prvoborac, drugi politički disident svjetskog glasa, a treći blaženik koji nije doživio beatifikaciju. Najogorčeniji govornik bio je pretposljednji na skupu, Danilo Cerovac, koji je ustvrdio da je jedan od organizatora istarskog narodnooslobodilačkog ustanka Antun Cerovac-Tonić u poraću proglašen narodnim neprijateljem te kao takav ostao minoriziran do današnjih dana, a s njime djelomice i NOB Buzeštine.

Predložio je stoga da se organizira znanstveni simpozij kojim bi se odužili tom “narodnjaku, prvoborcu, bardu i legendi Istre”. O suosnivaču Komunističke partije Jugoslavije, a kasnijem komunističkom disidentu svjetskog glasa Anti Ciligi govorio je Ninoslav Mogorović naglasivši da Ciliga “nije bio intelektualac koji reproducira, već producira” te autor je međuratnog bestselera “U zemlji velike laži” koji govori o stanju u Sovjetskom Savezu.

Riječ je o vrlo zanimljivoj ličnosti bogate biografije, svojevrsnom enfant terribleu komunizma, koji je ostao nedovoljno poznat široj javnosti. – Mnogo bi važnije za današnje mlade bilo da se svecem proglasi Egidije Bulešić nego Alojzije Stepinac ili Miroslav Bulešić, jer oni su ipak živjeli pod mantijom, a on među prostitucijom, zaključio je Marijan Jelenić govoreći o ovom pulskom kandidatu za sveca kojeg je papa Ivan Pavao II. 1988. godine proglasio časnim slugom Božjim.

U povodu 70. obljetnice sjedinjenja Istre s maticom domovinom obljetnička su bila izlaganja Lucijana Mohorovića o Šimi Balenu, Miljenko Benčić je predstavio Joakima Rakovca i rujanske događaje, a Nevio Šetić izlagao je o Antunu Cerovcu. Skup je organizirala pazinska Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre.

glasistre.hr

3 komentara na “Pazinski memorijal okupio eminentne stručnjake”

 1. Josip napisao:

  Cerovac, Anton (Tonić), antifašist (Veli Mlun kraj Buzeta, 2. II. 1906 – Rijeka, 3.VI.1960). Gimnaziju je počeo pohađati u Pazinu 1918., ali je potom školovanje nastavio u Karlovcu i Zagrebu. Maturirao je 1927. u Sušaku, pa je odslužio vojni rok u tal. vojsci (Sacile kraj Udina, 1927–28), nakon čega je studirao povijest i zemljopis u Zagrebu.

  Radio je kao činovnik u Zagrebu, Karlovcu i Sušaku. Djelovao je u udrugama izbjeglih Istrana, a krajem 1930-ih uključio se u komun. pokret. U Istru se ilegalno vratio 1942., te pomagao organiziranje ustanka na Buzeštini. Nakon kapitulacije Italije obnašao je dužnosti u Pokrajinskom, odn. oblasnom NOO-u za Istru. Sudjelovao je u radu ZAVNOH-a kao vijećnik. I nakon 1945. djelovao je u organima vlasti Istre, a od 1946. do 1952. radio je u Ministarstvu trgovine i opskrbe NR Hrvatske, u Odsjeku za turizam (poslije Odjel, potom Uprava za turizam). Po povratku u Rijeku, gdje je djelovao do smrti, radio na početcima obnove turizma i turist. društava u Istri i Hrvatskom primorju.

 2. antifašista napisao:

  U svemu ovome je bitno naznačiti: antifašisti su narodnjaci istarski koji su 13.09.43 donijeli povijesne odluke. Nakon toga su bili progonjeni, marginalizirani, nestajali. Sve kasnije, nakon 25.rujna 1943., su bili partijski kadar i tako sve do 1990. A današnji tzv antifašisti su “antifašisti” – do jučer komunisti.

 3. komunjare napisao:

  Oćeš reć da komunisti nisu bili antifašisti?

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.