Pazinski mješoviti pjevački zbor Roženice osvojio prvo mjesto na međunarodnom natjecanju

rozenice_folklor_pazinPazinski mješoviti pjevački zbor “Roženice”, predvođen dirigenticom Ines Kovačić Drndić, sudjelovao je na 12. međunarodnom pjevačkom natjecanju “Chorus Inside”, koji se ove godine po prvi puta održao u gradu Rovinju od 28. kolovoza do 2. rujna. U kategoriji F (operna glazba) samostalno su izveli “U boj, u boj” iz opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, dok su s instrumentalnom i plesnom pratnjom Folklornog društva Pazin izveli završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, za što ih je žiri nagradio prvim mjestom.

U kategoriji C (sakralna i polifona glazba) prvo je mjesto osvojio rovinjski zbor Rubino, a ženska klapa Teranke odnijela je pobjedu u A kategoriji (folklorna glazba).

Poljski je zbor Choir of Adam Mickiewicz prvo mjesto osvojio u kategoriji E (pop, gospel, moderna glazba), a odnio je i Grand Prix nagradu za najbolji zbor na natjecanju.

Žiri natjecanja bio je sastavljen od vrhunskih dirigenata iz cijelog svijeta: Predsjednik žirija Marcos Vinicius – Brazil, Alexey Lyubimov – Rusija, Francescopaolo Martinicchio – Italija, Neven Radaković – Hrvatska, Guglielmo Francese – Italija.

Svi su pobjednici dobili čast pjevati na završnoj ceremoniji koja se održala u rovinjskoj koncertnoj sali Adris u bivšim prostorijama tvornice duhana Rovinj.

Manifestacija “Chorus Inside” se održava već 12 godina s ciljem upoznavanja javnosti s kulturom zborskog pjevanja u različitim zemljama. Za vrijeme boravka u Istri zborovi su posjetili Pulu, Vrsar, Rovinj, Poreč i Pazin čime ih se htjelo upoznati s ljepotama Istre kao destinacije kulturnog turizma. Suorganizator festivala u Hrvatskoj je Maistra, a voditeljica projekta Ines Kovačić Drndić. Zadovoljstvo organizacijom manifestacije izrazio je predsjednik udruge “Chorus Inside” Davide Recchia koji smatra da ovakvi glazbeni događaj mogu poslužiti za kulturnu razmjenu između različitih naroda.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.