Pazinski MTB klub Istra na kraju još jedne uspješne sezone

sandi_bazon_2012Pazinski mountain-bike klub Istra ulazi u desetu godinu aktivnog djelovanja, a iza sebe ima vrlo uspješnu natjecateljsku godinu u kojoj su još jednom pokazali da su vrhu hrvatskog brdskog biciklizma. Tim smo povodom porazgovarali s predsjednikom kluba od njegovog osnivanja, istarskoj javnosti istaknutog biciklističkog djelatnika – Eugena Ujčića – Đenija.

– Cijela ova sezona je u skladu s očekivanjima, možda smo jedino u cross-countryju očekivali bolji rezultat. Tu smo računali na drugo mjesto, ali presudilo je to što nemamo nijednog seniora i juniora. Sve što smo postigli, učinilli smo to s početnicima i kadetima, te veteranima. Moram istaknuti Sandija Bažona i Marka Bertetića koji su u potpunosti odradili zacrtano, vani su isto pobijedili, kaže Ujčić.

Iako je klub osnovan iz rekreativnih razloga, s obzirom da je Pazin značajan biciklistički grad, pojedini su biciklisti krenuli s natjecanjima, te su pazinski brdski biciklisti 2005. godine bili sveukupno šesti u hrvatskom Kupu. Nakon toga klub je polako rastao i na ljestvici bivao najprije 5., a već 2008. je osvojeno treće mjesto. Otada je stalno u hrvatskom vrhu. Godinu nakon toga penje se na najvišu stepenicu i postaje prvak države u maratonu, cross-countryju, te drugi u downhillu. Iza toga 2010. i 2011. osvojena su identična mjesta – druga mjesta u maratonu i cross countryju iza nedodoirljivog i najbogatijeg Tuškanca, te prvo mjesto u downhillu. Ove godine su pali za jednu stepenicu u maratonu i cross countryju, za što se razlog može potražiti u izostanku seniorskih vozača, koji nose i najviše bodova. U spustu i dalje su ponovili prvo mjesto.

– U međuvremenu, brojni sadašnji biciklisti potekli su iz našeg kluba poput Luke i Paola Riga, Robija Šujevića, Davida i Antonele Ferenčić. Očekivala smo da će u sve mu biti veća podrška Grada , županije i sponzora, međutim razvojem natjecateljskoj biciklizma morate znati da nastup jednog kvalitetnog kadeta košta otprilike 70 tisuća kuna godišnje, komentira Ujčić.

SONY DSC

– Bažon je bio i član juniorske reprezentacije ove godine na Svjetskom prvenstvu u Salt Feldenu, a poziv je zaslužio svojim nastupima bez obzira što ne spada u tu dobnu kategoriju. Naravno, nije mogao nastupiti u službenoj konkurenciji zbog propozicija, no sigurno je da ga je ta gesta motivirala za daljnji rad. Vidi se da je strašan tehničar, dok je Bertetić više vozač koji igra na izdržljivost i kojemu bi odgovarala dužina staze. Međutim, dogovori su bili fer i korektni uz vidljivo poštivanje vodstva kluba, nije bilo radnji iza leđa kao u nekim prijašnjima slučajevima, kaže Ujčić. Na upit o budućnosti kluba Ujčić odgovara slijedeće:

– Budućnost kluba je takva da planova zbog financijskih okolnosti nema. Imamo 3-4 vozača koja bi nas mogli držati u vrhu, no vrlo skoro znat će se njihova sudbina s obzirom da postoji velika potražnja. Konkretno tu mislim na Sandija Bažona i Marka Bertetića iz Hrvatske, ali i inozemstva, što je dokaz da su već stasali u prave mountain bike vozače. Stav je kluba da ukoliko pronađu perspektivniju sredinu za sebe, da ostvare svoje želje i ciljeve. Rezimirajući sezonu, može se reći da je odmah od početka krenulo s dobrim rezultatima. Odmah po započinjanju sezone na ciklokrosu u Puli prvo mjesto je osvojio Bertetić dok je Bažon bio četvrti, a s prvim mjestima su se vratili Karlo Brajković kod vozača ispod 15 godina, Tino Smoković kod veterana A, te Veljko Brajković kod veterana B. U cross countryju ekipa je bila treća. Dvojac Bažon – Bertetić zauzeo je prva mjesta kod kadeta kako u ukupu tako i u prvenstvu, Karlo Brajković bio je drugi kod U-15, Patrik Pincip peti, Ninoa Ivaninić drugi kod vozača U-13, Željko Ujčić šesti u kategoriji sport, Simon Krizmanić 15. kod vetarana A, Mauro Hek 6. kod veterana B, a Ćiro Gomojić treći kod veterana C.

U maratonu Bažon i Bertetić su također bili vodeći dvojac, Željko Ujčić je bio drugi u Sportu, Simon Krizmanić osmi kod veterana, Veljko Brajković i Dario Radmanović peti i šesti kod veterana B, te Boris Demark četvrti kod veterana C.

Downhill je pak posebna priča. Klub ima prvake u obje discipline – Marka Šišovića u prvenstvu u muškoj i Dubravku Družetu u Kupu u ženskoj kategoriji, dok je Matija Peruško uspio osvojiti drugo mjesto u Prvenstvu Hrvatske. Odličnu je sezonu odradio i Toni Merklin, koji je bio 3. Klub je u ovoj ekstremnoj adrenalinskoj disciplini prvi bez premca isprd splitsog Macaklina s 416 bodova.

– U ovoj disciplini imamo nekoliko upita vozača da voze za nas klub iz Zagreba i Splita, što je za nas bilo veliko iznenađenje. što se tiče Šišovića i Merklina oni su veliki kapaciteti i prema svojoj snazi mogli bi definitivno među top 20 vozača u doewnhillu u svijetu, hvali Ujčić svoje pulene. Šišović je kao član reprezentacije osvojio 102. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Leogangu, a u Sarajevu na regionalnom prvenstvu je bio osmi. Trenutno prema UCI-jevom bodovanju zauzima 77. mjesto od 705 vozača, dok je njegov kolega Merklin na 106. mjestu. Na natjecanjima u Srbiji i Šišović i Družeta su postigli odlične rezultate pobijedivši na tamošnjim natjecanjima.

Gledajući cjelokupni rad kluba može se reći da je jako porasla popularnost u Pazinu i Istri, pa ponekad na biciklijada ima i do 120 ljudi. Trenutno u klubu vozi 40 registriranih vozača, a ta se brojka kretala uvijek između 40 i 50 biciklista, s time da je njih 15-ak, redovitih natjecatelja. Uz sport, klub se bavi i dodatnim organizacijskim manifestacijama. Kraj rujna rezerviran je za Memorijal Delzi Ladavac, u čast poginulom vatrogascu, studeni se pomaže pazinskom Društvu tjelesnih invalida u akciji “Za zdrav život”, a godišnje se organiziraju dvije do tri utrke.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.