Pazinski nezavisni o postizbornoj kombinatorici

Svoju prvu poslijeizbornu konferenciju za novinare održala je Nezavisna gradska lista Valtera Milohanića. Uz njega kao nositelja u vijeće ulaze još Tomislav Čubrić te Irina Kivela Ukotić, a njih troje najprije je zahvalilo na podršci biračima, izračunavši da su u prosjeku dobili najviše glasova od svih izabranih kandidata! Kako su do toga došli?

Tako da su IDS-u, s čije je trostranačke koalicijske liste u vijeće ušlo samo troje članova stranke, uz dvoje SDP-ovaca i jednoga iz HNS-a, pripisali i proporcionalan broj glasova birača koji su glasali za njihovu listu; a HDZ je unatoč istom broju vijećničkih mandata također dobio manje glasova od nezavisnih.

No, zalud izborna matematika kada sada nastupa postizborna kombinatorika: i Milohanićeva je lista minulih dana uvučena u mukotrpne pregovore o tome kako formirati većinu u vijeću budući da koalicija IDS-SDP-HNS (čiji je kandidat Renato Krulčić izabran za gradonačelnika) sa svega šest vijećnika nema većinu u trinaesteročlanom vijeću.

Milohanić je izvijestio da su se zasad dogovorili o suradnji s izabranim vijećnikom HSU-a Renatom Kalcem, s kojim dijele mišljenje da vijeće treba gradonačelniku, koji je druge političke opcije, biti svojevrstan nadzor i ograničenje. Stoga će Kalac, kao najiskusniji među svima njima, biti kandidat nezavisnih i HSU-a za funkciju predsjednika vijeća, najavljuje Milohanić.

No, ako faktor HDZ-a i njegova tri vijećnika prevagne u korist IDS-a i njegove koalicije, dogovorena četvorka bit će u vijeću – oporbeni blok. Milohanić veli da su nezavisni pregovarali i s HDZ-om: »Oni bi nas podržali pod uvjetom da predsjednik vijeća bude njihov, ali to se neće d e s i t i « .

Kalac nije bio na ovoj presici, nezavisni kažu da je na putu, no Milohanić prenosi Kalčevo jamstvo da neće koalirati s IDS-om, iako su mu i oni nudili »isto to«, dakle funkciju predsjednika. »Renato Kalac je jedino rješenje, svaka druga mogućnost svodila bi se na podilaženje drugima«, zaključuje Milohanić.

Pazinski nezavisni obavili su razgovore i s Ladonjom, no iako su dogovorili suradnju, nemaju ambiciju »ući pod njenu krošnju«, kazao je Milohanić.
Razgovarali su i sa županom Jakovčićem o svojoj nakani da budu korektiv, a ne kočničar izvršne vlasti u gradu, a on je, navodi Milohanić, rekavši čak da je »IDS u Pazinu uspavan«, podržao njihovu zamisao o raspodjeli snaga u vijeću.

Na kraju presice nezavisni su izvijestili da su u predizbornoj kampanji utrošili 24.500 kuna, koje su od Gradskog vijeća dobili na ime dva vijećnika u dosadašnjem mandatu. Taj su novac potrošili na torbe i kemijske sa svojim znakom, tiskanje letaka s programom i vijećničkim pitanjima iz prošloga mandata, troškove druženja s građanima te na reklame na radiju i internetu.

Davor Šišović
Glas Istre

9 komentara na “Pazinski nezavisni o postizbornoj kombinatorici”

 1. tocka napisao:

  samo trdo!

 2. zloguki_prorok napisao:

  alea iacta est! Kocka je bačena.
  Baš me zanima hoće li HDZ podržati IDS. E, to bi bilo groteskno…

  1. stabel napisao:

   Bi ali je moguće

 3. k napisao:

  Kalac najblji izbor za predsjednika vijeća??? Najiskusniji???? Pa to je školski primjer podilaženja i političke kupovine. Samo štos je u temu da IDS sigurno more ponudit više nego vi.

  1. stabel napisao:

   “k” je u pravu politika je kurba, a kurbe se plaćaju. Vi ste prepošteni i preveć volite Pazin, to van je minusić. Znan da je i Kalac iz Pazina. da voli ovaj grad i najbrže Vas neće nasadit. Baren ne uža.
   Forši jedna anketa od tomcuba ne bi škodila da još malo vidimo ča narod pensa. Ki s kin i kako surađivat.
   Ja pensan tako: koalicija (more i kohabitacija) koja će kontolirat sindaka i njegove pomoćnike ( čitaj izvršnu vlast). Predstavničko tijelo ( čitaj vijeće) koje će predstavljat narod i delat za narod, kripko i pametno. Šoldi ni nigderi, bit će teško i ako ne bude sloge će bit joh. Vijeće mora pomoć gradonačelniku
   (i pozicija i opozicija) i okoli šoldi i okoli programa.

   1. komuna napisao:

    Lipo volin ko ušervan da ki želi vladu gradskog spasa. Nikako, to je moj mot. Pazinska komuna ki ju lipo i pomalo zbiramo već kot dva miseca. Štabelo i trdo ma nikad ni lako, ma nijanci ni mlako.
    Moj kumpanjo je reka segajutra da mu damo čento dani, anci i lir, anci i euri ma zbrat ćemo i dolori, samo da ga bili vapor peje u Ameriku. Iman i valižu prontu. Ča če njemu čento dani kad je on slika i prilika kontinuiteta? Ter imaju 16 lit pune guzicbipe u foteljah koji će mu kubiprac još sto dani??? Kolika mu je plaća u tih sto dani potantaranta cilu stipendiju jenega studenta za sve 4 lita študijanja!!! Zbroji moj Struktura, to ti gre, anci vero pak dobro…
    Uni bi čento dani, a ha, a to bi došlo tako; ja ne znan delat a vi nemojte špotat nego, nota bene, delajte moje delo. Bravo, to bi i hodilo ko bi plaću za ta tri miseca i po darova stračkemu domu, oli kupija kakovu bičikletu za pedelat dici. Ma, neće vrah! On bi da mu niki dela delo ki se u šolde kapi i ki ima pamet i poštenje. Lipo moj. Ma No pasaran. Su nan ga petali za sindaka i sad su se pogubili, zgubili, a ni dela ni šoldi ko za vraga nideri! . A ča sad ko su penzionati maša trdoglavi, neovisni postali nezavisni: boje nesvrstani a mone još trubastije. Bi reka jedan moj pretelo: Pat! ništa remis. Kako zajti van??? Boje rat nego pakt, boje grob nigo rob!
    Malo se ponavjan od pred dvajset dan, ma san šegav: san zna ča če biti! Pijanolog je dobija i slavija a sada nezna kamo po šoldi ni kamo po sve to drugo. Da je vina za samo četiri dane, a lipo san mu reka da nas napije četiri lita. Ma ni dobro čuja; Struktura mu je ništo vika u uho. Strukturi se sada blago jebipbe ko je bez šoldi zusta za kolosalne Gradotvorske projekte nič drugo ga ne intereša…A moj, panika!?
    Ne in damo čento dani, nika si ih nasade na onu stvar, gledat ćemo ih i kritikat svaki dan, anci svaku uru, anci svaku minutu. Ne bude više postoci i frotul u žutoj kući, mislin Pazinskoj!
    Kao će se načiniti Pazinska komuna ne smin van povidat, Pazinski sekret, mladi i stari u tjnoj misiji: shifra zajebip Strukturu i smiji se Sindaku. Benj, ko vidiš segajutra da se niki z niken smiji; to su moji preteli: Komunjari! Neće delat a da Ferata pobire šolde i boh…
    Mi se spi, i iman podočnjake a svejeno: ni dost da Sindako tri misece i po ne dela nič i dobija lemozinu: ne, anci exsindako ne dela nič osim ladovine ma on dobiva plaću još šest miseci, a ča je to sad???????????????
    Uvi bar ne zakasni na delo, za Feratu je to normalno, svaki menut je importante, ma stari sindako još tantaranta stipebdiju za još tri studenta a ne dela nič. Odmara se od osan lit nič ne delat! Ma ča je bija sindako Pazina oli Perasta??????
    Ne se jadit ku van ne špjegan ča če bit za ta tri dana, ma nijanci ja niman pasulj za gledat u nj…………..

    1. Comuno napisao:

     E moj komuno previše ti se čuje taj vojvođanski naglasak.

     1. komuna napisao:

      Iman i ja ahilovu petu!
      U Areni san gleda Lalu Balaševića iz Novog Bečkereka pa mi se zafraškalo. Volen Lale, molgo, mnolgo volem Lale. Bile, Crvene, Žute, Belgijanske anci une iz San Rema; sve i od svakud! Nikad san i vrbe ma san doša veli i razuman; razumin se sad malo već u korov, frašku oli mirišljav cvetak nigo nikad, nikad davno. Lale su od svkuda drugajče, koje veće koje debje anci znaju vonjat…A vrbe so od svakud iste, ni za verovat ma san parla z botanikima i su mi rekli da je tako! Forši zato ča volidu vlagu i ljigu….
      P.S. San jako žalostan, umra mi je pretelo. Ređišta iz Zmajeva Gnijezda. Činija je “Rondo” a taj san činema kako mlad gleda skupa s Titon u istoj Areni u kojoj san puno lit potle posluša Lalu. Zač su svi pametni Hrvati ka tartufi?? Moreš ih nać jedino pod zemljon. Škoda, jako mi je ža.

     2. july napisao:

      Ča neki to čita????

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.