Pazinski odvjetnik Zubović: Srušio sam hrvatsko pravosuđe

zubovic.jpgPresuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu od 25. lipnja 2009. godine, od kojeg je pazinski odvjetnik Matej Zubović, braneći stranku iz Pazina, tražio utvrđivanje povrede Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, srušila je temelje pravosudne prakse bivše Jugoslavije i Hrvatske.

Upravo je ta presuda nametnula obvezu hitne reforme našega Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Prekršajnog zakona. Tom je presudom utvrđeno kako su pazinskom osuđeniku povrijeđena prava da ne bude dva puta suđen ili kažnjen zbog istog djela.

On je na javnome mjestu, u alkoholiziranom stanju, napao sugrađanina izudaravši ga nogama i šakama po tijelu. Zbog toga je 29. lipnja 2005. pravomoćno prekršajno kažnjen kaznom zatvora od 40 dana zbog remećenja javnog reda i mira, koju je izdržao, a zatim na pazinskom Općinskom sudu 19. svibnja 2006., zbog napada na drugu osobu i nanošenja teške tjelesne ozljede, na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon žalbe, Županijski sud u Puli smanjuje mu kaznu na sedam mjeseci zatvora. Njegov branitelj obraća se Europskom sudu u Strasbourgu, koji presuđuje u korist osuđenika, a protiv Vlade RH, jer ne može biti i kazneno gonjen, pa je hrvatska država dužna pazinskoj “zvijezdi”, čiji je slučaj uzdrmao temelje naše pravne države, nadoknaditi 4100 eura.
Prijelazno razdoblje

Prema tumačenju Suda u Strasbourgu, pojam prekršajne kazne u hrvatskom zakonodavstvu je neodređen i stvara zbrku, jer u europskom pravu postoji kažnjivo djelo, blaže ili teže, te nema kategorije prekršajne ili kaznene sankcije.

– Vodio sam se zdravom pravničkom logikom, znajući temeljno načelo kaznenog prava u svijetu, po kojem se za isto djelo ne može dva puta suditi. To pravo je ugrađeno u međunarodnu konvenciju, ali su ga kod nas sudovi svih proteklih desetljeća pogrešno tumačili – ističe ovaj mladi i ambiciozan odvjetnik, navodeći kako su nakon presude iz Strasbourga brojni općinski i županijski sudovi, našavši se u procesnoj “gabuli”, a poštujući pravno stajalište Europskog suda, počeli odbijati optužbe za kaznena djela.

Očekuje se i od državnih odvjetništava da će sada odbacivati kaznene prijave i odustajati od kaznenog progona u predmetima gdje su već podnijeli optužni akt. Na pitanje je li ponosan na “revoluciju” koju je izazvao u našem pravosuđu, Matej Zubović odgovara:

“Jesam, naravno, kako zbog svih građana koji više neće biti žrtve nepravednog dvostrukog suđenja, tako i zbog hrvatskog pravosudnog sustava, u kojem će sada biti lakše i sucima i pravosuđu u cjelini, jer više neće biti duplog posla. Svjestan sam da će u prijelaznom razdoblju, dok se ne riješe stari predmeti, dolaziti do situacije da će neki biti znatno blaže prekršajno kažnjeni jer neće više moći i kazneno, no dugoročno gledano, kada se raščiste svi ti zaostaci, cijela će država imati koristi zbog smanjenog broja predmeta. Osim toga, tada će hrvatsko zakonodavstvo biti usklađeno s europskim pravosudnim načelima.”

Slijedom ovog pazinskog slučaja, moguće je da se u Strasbourgu nagomilaju predmeti protiv Hrvatske jer je dvostruko suđenje u nas masovna pojava, kod sankcioniranja obiteljskog nasilja, zloupotrebe droga, kršenja javnog reda i mira uz nanošenje teške tjelesne ozljede, te carinskih prekršaja.

Pitamo ga je li ga itko nazvao s visokih državnih ili pravosudnih instancija da mu čestita ili zatraži suradnju, no Zubović, odgovarajući niječno, napominje kako nije tašt, nego mu je dovoljno profesionalno zadovoljstvo.

Slobodna Dalmacija

3 komentara na “Pazinski odvjetnik Zubović: Srušio sam hrvatsko pravosuđe”

 1. pipinmali napisao:

  “Prema tumačenju Suda u Strasbourgu, pojam prekršajne kazne u hrvatskom zakonodavstvu je neodređen i stvara zbrku, jer u europskom pravu postoji kažnjivo djelo, blaže ili teže, te nema kategorije prekršajne ili kaznene sankcije”

  Nije prekršajne ili kaznene,nego prekršajne i kaznene .Najpprije ti pokušaju iscijedit neku lovu (tu je država najefikasnija od pamtivijeka) a onda ako im se baš hoće još te puknu u rešt da znaš s kim imaš posla.Nije točno da nisu znali za pravnu maksimu “ne dvaput o istom” to je prva godina pravnog faksa i rimskog prava,ali tako ti je to kad Šeks piše zakone ,tumači ustav ili saborski poslovnik(Šeks je ovdje metafora i sinonim za zlo i glupost ekipe koju predstavlja).Moje osobno mišljenje je da g.Zubovića psuju do bola jer im je sjeba tako dobro dobro uhodanu praksu .Imam dosta toga protiv puta u EU ali kad opale tako zvučnu pljusku našem tzv,pravosuđu onda im plješćem. Gosp. Zuboviću na starinski način skidam kapu (ne nosim šešir).

  And now something totaly diferent (monty python)

  Primjećujem da na mnogo članaka koji se objave na I-Pazinu nema nikakvih komentara i pitam se o čemu se zapravo radi.Mogući razlozi
  – nitko ne čita-članci vijesti itd su toliko neprovokativni (med i mlijeko) da nema ni potrebe-ništa se ne događa tj.dobro je
  -grad funkcionira the best of i što vi/ja zapravo hoćete
  -Pa nećemo valjda ovaj portal pretvorit u javnu tribinu
  -u modi je politička korektnost ne govori popu pop bobu bob šuti i maši repom nećeš valjda grist ruku koja te hrani ili nedaj bože admin briše sve što mu ne miriše.

 2. tomcub napisao:

  “Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom misljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tice samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i internetu, zapravo cijele nase virtualne ere”
  (Miljenko Jergovic, u emisiji Nu2 8.11.2009.)
   
  mi ovdje balansiramo između javne tribine i javnog wc-a

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.