Pazinski ogranak Matice Hrvatske: prema ”Radinovu poučku” bi svi ravnatelji škola trebali biti Hrvati?

matica_hrvatska.jpgPonukani neviđenim postupkom tijela lokalne samouprave i predstavnika Zajednice Talijana Novigrada prema Marizi Labinjan, koja je redovitim i u potpunosti legitimnim putem izabrana za ravnateljicu novigradske osnovne škole na talijanskom jeziku, želimo joj ovim putem izraziti našu solidarnost i podršku, kaže se u priopćenju pazinskog ogranka Matice Hrvatske koje je potpisao njen predsjednik David Ivić.

Naime, do danas nije zabilježen niti jedan nama poznati slučaj u svijetu da se i jednom pripadniku temeljnog naroda, u njegovoj nacionalnoj državi, osporava pravo za obnašanje bilo koje dužnosti, odnosno pravo na rad, jedino i isključivo zbog njegove nacionalne pripadnosti!

Zapanjeni izjavama Furia Radina, saborskog zastupnika i predsjednika Talijanske unije za Sloveniju i Hrvatsku, koji u svojim medijskim istupima i dalje zagovara segregacijski pristup prema temeljnom narodu hrvatske države, a to su, bilo to njemu pravo ili ne, Hrvati, ne možemo šutke prijeći preko toga već jasno i glasno osuditi takav nacionalno isključiv način razmišljanja i djelovanja koji ugrožava miran i skladan suživot. Hrvata i Talijana u Istri!

Furio Radin je dao niz nesuvislih i nacionalno isključivih, da ne kažemo šovinističkih, izjava u koje svakako spada i ova koja je objavljena u novom broju Hrvatskog lista (br. 320, 11. studenog 2010.):”Razumljivo je samo po sebi da u talijanskim školama nastojimo imati ravnatelja Talijana. Ako to nije moguće, dolaze u obzir osobe drugih nacionalnosti s jakim pozitivnim nabojem prema našoj manjini.” (sic!) Što znači “sa jakim pozitivnim nabojem prema našoj manjini”!? Kako se taj “pozitivni naboj” mjeri? Po čemu i/ili po kome Mariza Labinjan nema dovoljno “pozitivnog naboja” iako već dugi niz godina radi u toj školi? Na koncu, u tom slučaju bi i svi oni koji su ju izabrali za ravnateljicu, po Radinu, bili ljudi nedovoljnog “pozitivnog naboja” i/ili nedovoljno nacionalno svjesni Talijani? U koju je to sferu odlutao psiholog i političar Radin?

Primijenimo li ‘Radinov poučak’ na Hrvatsku, na sve njezine institucije, u njima onda ne bi smio raditi niti jedan Srbin, Bošnjak, Albanac, Mađar…!? Ili to što on zastupa vrijedi isključivo za manjine, one jedino smiju i u buduće biti nacijama, dok se temeljni narod transformira u građane, nekakvu ne nacionalno definiranu amorfnu masu, koji gube pravo na pripadnost svojoj naciji?

Mišljenja smo da se državne i kulturne institucije, udruge za zaštitu ljudskih prava, udruge branitelja i sl. trebaju jasno i nedvosmisleno očitovati o ovom slučaju, stati u obranu ljudskih, nacionalnih i ustavnih prava koja Furio Radin sa svojim suradnicima i istomišljenicima gazi! Mariza Labinjan treba postati ravnateljicom škole na talijanskom jeziku u istarskom Novigradu jer je u legalnoj proceduri na to mjesto izabrana!

parentium.com

1 komentara na “Pazinski ogranak Matice Hrvatske: prema ”Radinovu poučku” bi svi ravnatelji škola trebali biti Hrvati?”

  1. Pazinjannn napisao:

    Tako je. Lijepo rečeno Iviću!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.