Pazinski osnovci alkohol prvo probaju kod kuće

Na pitanje jesu li već probali neko alkoholno piće čak 87,2 posto pazinskih osnovaca odgovorilo je “da”! Uglavnom su probali pivo, ali i vino i likere.

Podatak je alarmantan. Premda postoje mnogi preventivni programi na kojima se kontinuirano godinama radi u osnovnoj i dvije srednje škole kao i tečajevi za roditelje te aktivnosti Savjetovališta za brak i obitelj, očito je da sve to nije dovoljno.

O cigaretama, alkoholu i drogama postavljena su pitanja u anketi provedenoj u prošloj školskoj godini u šestim, sedmim i osmim razredima OŠ Vladimira Nazora, koja uz 300 đaka matične škole u Pazinu ima 254 polaznika u područnim školama u Trvižu, Karojbi, Motovunu, Tinjanu, Svetom Petru u Šumi i Lupoglavu.

Podatke ankete je na sjednici Povjerenstva za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih Grada Pazina predstavila psihologinja škole Ljiljana Matošević Levak.

To je povjerenstvo ovih dana izdalo i informativni letak “Prevencijom za zdravlje djece i mladih” s podacima o posljedicama pijenja alkohola kao i uputama gdje se obratiti za pomoć za tu i druge vrste ovisnosti.

Konzumacija alkohola u porastu je zadnjih 10-ak godina. U anketi 2001./02. je 78 posto đaka osmih razreda reklo da pije u nekim prigodama, a 1998./99. je to bilo 36 posto. Ono što brine je da djeca prvu čašicu u 48 posto slučajeva popiju kod kuće.

Zabrinjavajuće je i to da ih je 23 posto alkohol probalo u kafićima, iako zakon zabranjuje točenje maloljetnicima. Djeca uglavnom piju na zabavama, a napisali su i da su im roditelji dali da probaju alkohol, što je očito odraz naše kulture.

Ipak, dobro je što su i dalje roditelji na prvom mjestu kada se radi o odgovoru na pitanje koga bi preporučili za pomoć prijateljima za koje znaju da imaju problema s pušenjem i alkoholom. U anketi pred 10-ak godina su na isto pitanje na prvo mjesto stavili prijatelje.

Pušiti nije probalo niti namjerava 45 posto anketiranih, dok tri posto puši svakodnevno. U odnosu na anketu iz 1998./99., sada ima manje onih koji puše. Čak 53 posto njihovih roditelja ne puši, što je smanjenje od 20-ak posto u odnosu na raniju anketu.

Prva se cigareta u 50 posto slučajeva zapali na privatnoj zabavi, a glavni razlog je za 60 posto anketiranih to da ispadnu važni pred vršnjacima.

Da se s drogom nisu susreli, odgovorilo je 90 posto anketiranih, a oni koji su potvrdno odgovorili, pišu da su se s drogom susreli na televiziji, zabavi i u parku. Marihuana, heroin i kokain su najčešće droge za koje znaju učenici viših razreda ovdašnje osnovne škole.

Četiri posto djece bi probalo ponuđenu drogu ako ne bi bili otkriveni, dok 11 posto ne zna da li bi je probalo.

Da imaju dovoljno informacija o posljedicama ovisnosti smatra 85 posto anketiranih, a da znaju sve što ih zanima misli 34 posto.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.