Pazinski osnovci proslavili Dan škole

dan_skole_osvnp_2014Sve što su u minuloj školskoj godini napravili, stvorili, postigli, čime su se predstavljali i pobjeđivali na natjecanjima, i što će ostati kao trajan trag ovih generacija u njihovu kulturnom stvaralaštvu, prikazali su svojim sugrađanima u pazinskom Spomen domu učenici Osnovne škole Vladimira Nazora i njihovi nastavnici, obilježavajući svoj Dan škole.

U nekonvencionalno zamišljenom programu osnovci su svojim stvaralaštvom “okupirali” skoro cijelu zgradu, postavivši na panoe svoje likovne radove, među kojima se ističe i nekoliko vrlo uspjelih maketa. Među njima se pak ističe maketa istarskog gradića na vrhu brežuljka, s ljudima zaposlenim u poljoprivrednim radovima na njivama u podnožju, u oranju, kopanju, makinači, s tovarima i boškarinima, a sve to u simpatičnom trodimenzionalnom prikazu s figuricama i maketicama u koje je očito uloženo puno truda, mašte, ali i dobrog poznavanja ili istraživanja propitivanjem starijih kako je to nekad bilo.

Na panoima su izloženi i učenički literarni radovi pa tko je imao strpljenja mogao se zabaviti čitajući, te radovi s natjecanja iz raznih školskih predmeta, među kojima se posebno izdvaja matematički dokaz o visini Velog Jože. Matematika ne griješi: pazinski su osnovci izračunali da je ovaj popularni div iz Nazorovog romana visok oko 21 metar.

Program namijenjen publici također je nekonvencionalno šetao iz prostora u prostor, što je zgrada Spomen doma vrlo zahvalno omogućavala, pa su se scenski manje zahtjevni igrokazi prikazani u holu smjenjivali s glazbenim i recitatorskim točkama te video-projekcijama. Predstavljen je i novi broj školskog lista Proljeće, uz izložbu starih brojeva, godinama i generacijama unatrag, pa su roditelji današnjih osnovaca listajući izložene primjerke nalazili vlastite literarne, novinarske i likovne radove iz vremena kad su oni sjedili u klupama te iste škole.

Vrhunac ove kreativne večeri bila je priredba “Istra nekad i danas” prikazana u velikoj dvorani Spomen doma, s velikim brojem izvođača i mnoštvom različitih glazbenih, plesnih i recitatorskih točaka povezanih osnovnom pričom o unuku koji je došao na aerodrom dočekati strica, koji iz Amerike dolazi posjetiti stari zavičaj, i prije dolaska kući na susret s ostatkom obitelji usput ga provesti istarskim znamenitostima. Priča uz mnoge duhovitosti teče do raspleta u kojemu se spoznaje da je unuk na aerodromu pokupio – krivog nonića!

glasistre.hr

1 komentar na “Pazinski osnovci proslavili Dan škole”

  1. Ivan napisao:

    Bravo bravo bravo!!! Konačno dobra priredba;)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.