Pazinski pčelari opet pokupili zlatna odličja

Članovi pazinske pčelarske udruge Lipa osvojili su devet zlatnih odličja na nedavnom 14. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda u Osijeku. Ovo je tradicionalno osječko ocjenjivanje meda središnja pčelarska smotra u Hrvatskoj, istarski pčelari u njoj sudjeluju od njena utemeljenja i uvijek su postizali dobre rezultate, ali ovogodišnji je njihov učinak dosad najbolji kolektivni rezultat.

U Osijeku se ocjenjivalo 179 uzoraka meda iz cijele Hrvatske, među njima i 13 iz Istre, a zlatnim medaljama nagrađena su dva uzorka cvjetnog meda Fredija Petrovića iz Plomina (koji je od svih istarskih pčelara svojim medom i osvojio najviše bodova), Svetozar Janković iz Livada dobio je također dva zlata za medove od bagrema i lipe, dok su po jedno za med od bagrema osvojili Eđidio Benčić iz Pazina, Darko Močibob iz Karojbe, Ivan Kramar iz Rakotula i Orelio Žiković iz Višnjana (koji je član i pazinske Lipe i porečke pčelarske udruge), dok je Massimo Zugan iz Brtonigle dobio zlatnu medalju za kestenov med.

“Jako smo zadovoljni ovim rezultatima, tim više što se osim očekivanih priznanja za bagremov med sada afirmiraju i druge vrste meda iz Istre. Još bolje rezultate očekujemo na ocjenjivanju u povodu petih Dana meda u Pazinu, koji će se održati u veljači sljedeće godine”, kazao je Ranko Anđelini, predsjednik udruge Lipa.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.