Pazinski profesori posjetili sajam Light+Building 2016 u Frankfurtu

U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile nastavlja se provedba projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala u ukupnom iznosu od 1.042.419,00 kuna, čiji je korisnik škola uz podršku i suradnju projektnih partnera labinske Srednje škole Mate Blažine, Grada Pazina i Udruženja obrtnika Pazin.

U okviru provedbe elementa projekta „Unaprijeđeni kapaciteti nastavnog osoblja za provedbu kurikuluma i dodatne sadržaje“ proteklog su tjedna pazinski profesori elektro aktiva Aleksandar Ančić, Josip Banko, Toni Brožić, Ksenija Đorđević, Srđan Prica i Ferdo Milanović posjetili frankfurtski sajam Light + Building 2016. Riječ je o vodećem svjetskom, bijenalnom sajmu rasvjete, elektronike, energetike, automatizacije i električnih instalacija na kojemu sudjeluju izlagači iz preko 50 zemalja. Moto ovogodišnjeg sajma “digitalni – individualni – umreženi” popračen je svim elektroničkim, instalacijskim, rasvjetnim, automatizacijskim te optičkim inovacijama. Upravo ta tri aspekta predstavljaju ključne segmente u stvaranju “modernih prostora” ugodnih za život, rad i odmor. Na sajmu je tako predstavljena primjena SMART tehnologije koja je prisutna u gotovo svim segmentima života, te LED rasvjete, čijom se primjenom zamjenjuju dosadašnja rasvjetna tijela novim dizajnerskim pristupom u domovima, uredima, zgradama, trgovima, muzejima ili drugim prostorima. U svrhu poboljšanja kvalitete života i energetske učinkovitosti, predstavljena je primjena pametnih instalacija, pametne rasvjete i napajanja ugrađenih u nove prostore namijenjene stanovanju, uredu, knjižnicama, hotelima, apartmanima, bazenima… Na području rasvjete i dizajn rasvjete predstavljeni su suvremeni trendovi te utjecaj na biološke i emocionalne aspekte čovjeka i živih bića te prijedlozi u osmišljavanju rasvjete pametnog vrta i prostorija uz utjecaj pokreta na intenzitet rasvjete te boju svjetla. Primjer primjene digitalno-individualno-umreženo pazinski su profesori razgledali na izlagačkom prostoru pazinske tvrtke FILIX d.o.o. gdje su im njihovi bivši učenici ljubazno prezentirali primjenu elektronike, optike i rasvjete u bazenima i okolnom prostoru. Primjenu luminacija ‘vizualne igre oblika i boja’ profesori su imali priliku vidjeti i u samom gradu na Majni.

Nakon petodnevnog boravka u Frankfurtu, pazinski profesori elektro aktiva vraćaju se u školske prostore zadovoljni viđenim i spremni prenijeti svojim učenicima prikupljene informacije o najnovijim trendovima iz struke.

Više informacija o projektu USEGP dostupno je na http://www.gssjd.hr/eu-projekt/usegp/.

1 komentara na “Pazinski profesori posjetili sajam Light+Building 2016 u Frankfurtu”

  1. Svjetlan napisao:

    Bravo Ćirko u Frankfurtu , i Istra ima svog Rimca.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.