Pazinski radioamateri kreću na Pacifičku ekspediciju

Hrvatska ekspedicija Vanuatu 2010Uporni članovi Radiokluba “Pazin” i petu godinu zaredom planiraju aktivnost iz rijetkih i zanimljivih entiteta. I dok su to dosada bile europske poslastice poput, redom, Baleara, Lihtenštajna i Korzike dvije godine za redom, za 2010. godinu se priprema dosad najzahtjevnija aktivnost. Polazak je u ponedjeljak, 18.siječnja, a destinacija s koje će se radioamateri aktivirati pacifička je država Vanuatu sastavljena od 83 vulkanska otočića uzduž južnog pacifika, otprilike 2000 km sjeveroistočno od australskog Sydneya. Članovi ove male ekspedicije su Hrvoje Horvat, Marko Pernić i Franko Bertoša iz Pazina, te Željko Krestelica iz Australskog Pertha, koji se ekipi ekspedicije pridružio nešto kasnije.
Ekspedicija je krenula na incijativu dvojice Dubrovačkih radioamatera, Ante Bašice i Nikole Bratoša, koji su vrlo brzo, zbog poslovnih obaveza, morali odustati od aktiviranja ovog pacifičkog otoka. Ekipa Radiokluba Pazin spremno je nastavila s organizacijom i u proteklih 5 mjeseci pripremala opremu i sebe za odlazak na drugi kraj svijeta. Trojica pazinaca na put odlaze s preko 100 kg opreme, a još 50tak kg ih već čeka na otoku. Jednom kad dođu, moraju postaviti antene i pripremiti prostor s radiouređajima. Za vrijeme boravka na Vanuatu, od 21. do 28. siječnja 2010. godine pokušati će ostvariti što više radioveza s radioamaterima diljem svijeta, a poznavajući trenutne prilike na radio valovima, očekuje se održavanje preko 10.000 radioveza u tjedan dana.
Interes radioamaterske zajednice za ovu ekspediciju vrlo je velik, posebno znajući činjenici da je Vanuatu u prvoj trećini najtraženijih radioamaterskih entiteta. Mnogi se radioamateri javljaju s molbama za radiovezu jer je upravo Vanuatu jedna od zemalja koje im nedostaju u kolekciji.
Ovu malu ekipu čeka zasigurno jedna od najzanimljivijih životnih avantura jer je i pacifičko područje u to vrijeme vrlo nepredvidivo praćeno kišnim tuševima, ciklonima, visokim temperaturama i visokom vlagom. No, što je vrlo bitno, i u tim uvjetima radioamateri su u mogućnosti ostvarivati radiokomunikaciju sa ostatkom svijeta. Više informacija o ovoj aktivnosti možete pronaći i pratiti kroz http://vanuatu.rkp.hr.

1 komentar na “Pazinski radioamateri kreću na Pacifičku ekspediciju”

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.