Pazinski SDP: Javnost mora znati što se ulijeva u Pazinsku jamu

Konferencija za medije kandidata SDP-a za gradonačelnika Pazina Borisa Demarka, njegove zamjenice Suzane Jašić i zamjenika Deana Velenderića

Danas ćemo govoriti u dva velika problema Pazina, a zapravo i velikog dijela Istre, čije težine i mogućih ozbiljnih posljedica stanovništvo nije svjesno zbog nedostatnog i nepravovremenog djelovanja te netransparentnog komuniciranja Grada s javnošću.

Prvi je problem kontinuirano povremeno ispuštanje prljave mutne vode u Pazinčicu iz pritoka Šaltarija, odnosno, onečišćenje vode u Pazinskoj Jami, a drugi je problem skladištenje opasnog otpada Ecooperative koji može utjecati i na onečišćenje voda, ali i zraka i tla.

Oba problema u konačnici su problem sigurnosti stanovništva, zaštite okoliša i javnog zdravlja.

PAZINSKA JAMA

Onečišćenje voda u Pazinskoj jami predstavlja problem za vodoopskrbu južne Istre jer su vode sliva Pazinčice povezane s izvorištem vode za piće Rakonek, a povezanost postoji i sa svim izvorima u dolini rijeke Raše.  Povremeno, ali kontinuirano ispuštanje prljave, mutne vode u Pazinčicu iz pritoka Šaltarije, koji u nju utječe neposredno ispred Jame, problem je koji se razvlači već desetljeće. Tijekom tog razdoblja podneseno je nekoliko prijava Inspekciji zaštite okoliša i javnoj ustanovi Natura Histrica koja upravlja Pazinskom jamom, ali bez rezultata.

Dva su glavna pitanja: odakle potječe i koji je sastav te prljave vode? Ni na jedno pitanje, ni nakon deset godina, stanovnici Pazina nemaju odgovor.

Mogući uzroci mogu biti razni, no najizvjesniji su eventualni problemi s funkcioniranjem pročistača i problemi s kanalizacijom iz industrijske zone Pazinka 1. Naime, putem pritoka Šaltarija redovno se ispuštaju pročišćene vode iz gradskog pročistača tvrtke Usluga iz čije uprave negiraju da povremena onečišćenja imaju veze s njihovom djelatnošću, odnosno eventualnim tehnološkim problemom u funkcioniranju pročistača. S obzirom da je na pritok Šaltarija uz pročistač spojena i kanalizacija, odnosno oborinske vode, sjevernog dijela industrijske zone Pazinka I, moguće je da je izvor problema tamo zbog, primjerice, nekontroliranog dotoka iz kanalizacije, odnosno pražnjenja septičkih jama iz kamiona u kanalizaciju. Javnost se pita i o drugim mogućim uzrocima, poput, imaju li farme u genetskom centru utjecaj na bujicu Šaltarija te jesu li možda pritoci uslijed kiše donijeli blato i mulj.  Međutim, zamijećeno je da prljava voda teče u vrijeme kojem nisu prethodile oborine, čak se i najčešće ispušta u vrijeme kada se prema meteorološkoj prognozi očekuju oborine što bi moglo upućivati na namjeru prikrivanja onečišćenja.

Ovo je pitanje, pored Inspekcije zaštite okoliša, Inspekcije zaštite prirode te Vodopravne inspekcije, u domeni odgovornosti komunalnog poduzeća Usluga d.o.o., odnosno sestrinske tvrtke Usluga odvodnja d.o.o., ali i Grada Pazina. Netko od njih mora preuzeti odgovornost, istražiti i objaviti uzrok i narav problema, a ne kriti informacije. Gradu bi Pazinu trebalo biti najviše stalo da ovaj problem riješi.

Ponavljamo, riječ je o ekološkom, javnozdravstvenom i vodoopskrbnom problemu Pazina i velikog dijela Istre i javnost ima pravo znati što se ulijeva u Pazinsku jamu, je li opasno po zdravlje i okoliš, a ima i pravo na odgovornu vlast koja ovaj problem mora riješiti ODMAH.

Nakon izbora, ovom se pitanju želimo odmah posvetiti i riješiti ga u što kraćem roku. Potrebno je hitno obaviti neovisnu sveobuhvatnu analizu prljave vode čije uzorke treba uzeti na izvoru onečišćenja na sam dan zagađenja. Potrebno je izvršiti provjeru funkcionalnosti pročistača, kontrolu stanja kanalizacije i oborinskih voda na području industrijske zone Pazinka 1, kao i kontrolu i plombiranje šahtova u krugu industrijske zone.  Potrebno je izvršiti i utvrđivanje ostalih mogućih uzroka (farme, drugi pritoci) te kontinuirano obavještavati javnost o uzrocima i rezultatima analize vode i kontrola te o svakom daljnjem postupanju Grada i nadležnih institucija.

ECOOPERATIVA I OPASAN OTPAD

Tvrtka Ecooperativa za zbrinjavanje (opasnog) otpada, koja je u napuštenim skladištima u poslovnoj zoni Pazinka I u Pazinu ostavila 400 tona opasnog otpada, u stečaju je, što znači da se opasan otpad nalazi ni pod čijim nadzorom i trenutno ga nitko ne želi ukloniti.

Ovaj je opasan otpad prava okolišna bomba bez nadzora koja se k tome nalazi u 2. zoni sanitarne zaštite. Navodno je riječ o otpadu koji sadrži DDT, otapala (od kojih su neka kancerogena), kalcij karbid (koji u slučaju doticaja s vodom eksplodira), boje, lakove, infektivni otpad i drugo. Ukoliko je to točno, posljedice  mogu biti strašne. Podsjetimo da je u požaru o poslovnoj zoni Pazinka I 2012. godine izgorjelo 75 tona plastičnog materijala i 12 tona briketa, a mjesecima se govorilo o posljedicama paljevine plastike kojom mogu nastati kancerogeni dioksini, furani i policiklički aromatski ugljikovodici. Što bi se dogodilo kada bi gorjelo 400 tona opasnog otpada?  Osim toga, štogod da se dogodi u tom skladištu, iscuri bačva ili slično, ide u Jamu, a Jama je, ponovimo, spojena s mnogim izvorima pitke vode

Iako su gradonačelnik i neki saborski zastupnici apelirali na sve nadležne institucije u čijoj je ingerenciji zbrinjavanje otpada da pokrenu instrumente da se taj opasan otpad izmjesti na lokacije koje su za to predviđene, smatramo da je ovo prevažno pitanje da bi se apeliralo. Potrebno je djelovati jer je preveliki rizik čekati mjesece i mjesece provedbe stečajnog postupka s obzirom da se skladište opasnog otpada nalazi u blizini vodotoka Pazinčice, u vodozaštitnoj zoni, bez nadzora.

Potrebno je problem riješiti odmah, hitno otići u nadležne institucije, medije i pokrenuti sve mehanizme pravne zaštite. Grad Pazin treba uzeti pravnog zastupnika, riješiti saniranje otpada jer dogodi li se nešto, posljedice će koštati mnogo više, pri čemu se ljudski životi i zdravlje ne mogu mjeriti novcima, a potom kroz pravni put tražiti naknadu troškova i postupka.

Trenutno ne postoji važnije pitanje koje se tiče sigurnosti stanovništva Pazina i šire, što znači da je ovo prioritetno pitanje za Grad Pazin.

Pozivamo građane i građanke Pazina da izađu na izbore i pokrenu promjene u načinu upravljanja gradom i rješavanju stvarnih problema grada i ljudi.

Članak u Glasu Istre je na linku http://www.glasistre.hr/aa18b032-39ee-479b-84fd-2c8dc3a1f768

 

16 komentara na “Pazinski SDP: Javnost mora znati što se ulijeva u Pazinsku jamu”

 1. Saša napisao:

  Ispravak netočnog navoda: ne ispušta se mutna voda nego se ispuštaju FEKALIJE jer da- smrdi jako i sramotno je voditi turiste u jamu pod tim uvjetima pa se posjete moraju odgađati. Nedavno se ispustila veća količina FEKALIJA, u jamu smo ušli nekoliko dana kasnije i FEKALIJE su plivale podzemnim jezerom, 200tinjak metara ispod grada…Da, smrdi JAKO jer dole NEMA VENTILACIJE i taj smrad je neopisiv….

 2. Anonimno napisao:

  Ne kužim, treba li djelovati ODMAH ili nakon izbora?!?

 3. suzi jašić napisao:

  Saša, hvala na opisu. Na pressici smo spomenuli fekalije u nekoliko navrata, nisam stavila u press info, možda sam trebala. Ovo što pišeš je prestrašno, a već je dovoljno strašno da ljudi toliko dugo nagađaju o uzrocima.

  Da odgovorim i anonimnom: bilo bi najbolje djelovati odmah. Trenutno nema gradskog vijeća, oni koji mogu sad nešto poduzeti su sadašnji gradonačelnik, Usluga, inspekcije itd….ali to ne čine. Možda hoće. Ja ili mi u ovom trenutku možemo kao građani podnositi prijave kao što je g. Jekić nedavno učinio. Nakon izbora kad se konstituira novo vijeće, odnosno nova vlast, imat ćemo prostor da nešto napravimo s te pozicije.

 4. Zvon napisao:

  Javnost (pojedini stanovnici gradskog područja) znaju otkud dio fekalija stiže u Potok. A to znaju i odgovorni u Gradu, poduzeću Usluga, Pazin doo, drugi. U gradskom području nisu svi kanalizacijski odvodi zgrada spojeni na gradsku kanalizaciju, već na odvod oborinskih voda. Konkretno naša zgrada je nakon rekonstrukcije kanalizacijske mreže kod Tržnice ostala i dalje spojena na oborinske vode i pored toga što smo intervenirali i ukazivali na problem. Fekalije u oborinskim vodama: ne vide se promjene u boji vode, već se vidi “sadržaj” – fekalije.

  1. Anonimno napisao:

   Zvon, Vi sad kao opet nesto znate više nego mi svi ostali?
   Mi se svi trudimo otkriti izvor zagađenja, a vi znate i šutite?
   Ako nešto uistinu znate, pobogu, pa onda recite da riješimo problem!
   Bili ste jedno kratko vrijeme i u G.i. Naš potok, ali očito ni tamo baš i niste djelovao ni konkretno, ni korisno, s obzirom da ste iz inicijative izašao, da ne kažem izbačen.
   Molim Vas ukoliko imate konkretnih saznanja da ih prenesete svim nadležnima, a u suprotnom, molim Vas da poštedite javnost dezinformacija.

 5. Zvon napisao:

  suzi jašić pozdravljam ovu inicijativu o potrebi rješavanja ovog prevažnog pitanja i podržavam poziv sugrađjanima da pokrenu promjene u načinu upravljanja gradom i rješavanju stvarnih problema grada i ljudi.
  Ecooperativa je navodno pri podnošenju zahtjeva za korištenje skladišnih prostora bivše Pazinke ponudila sufinanciranje jednog pazinskog biciklističkog kluba ? Vjerujem da se može u zapisniku sjednice GV vidjeti detalj u koje namjene se traži taj skladišni prostor kao i faktore koji su prevagnuli za donošenje odluke.

  Anonimno poštedi javnost dezinformacija. Očito se vi Anonimni ne trudite otkriti javnost informacija kada šaljete ovakve poruke. Što se tiče GI Naš potok ja sam bio među 5 suosnivača koji su pokrenuli aktivnosti i koji su bili konkretni. I osobno sam se odjavio nakon doživljenog sa strane pojedinih pojedinaca. Potom je tek administrica GI Naš potok objavila tzv odluku o izbacivanju. I koliko se prisjećam izvorno smo pisali GI Naš Potok.

 6. Purgatorio napisao:

  Ne vjerujem da Mr. Zvon u ovom slučaju širi dezinformacije. Sigurno ima još zgrada u Pazinu koje su spojene na oborinsku. Međutim, sa fekalijama u Šaltariji to nema nikakve veze, jer se oborinska već prije mosta Vršić skreće u Pazinčicu. Dakle, izvor fekalija u Šaltariji može biti samo: 1. Pročistač, 2. Pazinka, 3. Pražnjenje cisterne za sadržaj septičkih jama mimo Pročistača, 4. Netko vrlo brojno nomadsko pleme štovatelja sranja pred kišu gleda na Istrametu kad će kiša, pa se svi baš pred kišu dođu obredno pokenjat ispod pročistača. Budući da naša gradska vlast na čelu sa D.Š. godinama poriče prva tri uzroka, počinjem sve više vjerovat u ovaj četvrti :-) A vi ostali? Ajmo napravit online anketu?

 7. Saša napisao:

  Evo me iz Jame :)
  voda je čista, jezero isto… napokon ne smrdi ali ima još smeđe smrdljive pjene na nekim mjestima, za sada ništa strašno. Bila sam na sastanku kod direktora Usluge prije godinu dana kada nam je rečeno (GI Naš Potok) da je gradska kanalizacija 98% spojena na pročistač, da je cijeli prvi dio Pazinke spojen na novu kanalizaciju (znači u ono vrijeme svi osim tadašnje Ekooperative) i da se kamioni (kako ih ja zovem Govnocuci) prazne u pročistač.
  Pa odakle one ENORMNE količine FEKALIJA iz pritoka ŠALTARIJE ne znam….
  Moram napomenuti da je to samo u vrijeme najavljenih većih oborina i da farma nije kriva jer od gore dolazi čista ili od mulja mutna voda.
  Znači pomirite s time da smo MI SVI LUDI ;)

 8. Zvon napisao:

  Rekao bih da ekološki operativno proizlazi samo jedan zaključak. Međju nama ima odgovornih za ovo Stanje zagađjenosti i nije problem pronaći ih. Nadležni moraju poduzeti potrebne radnje da se utvrdi istina i uklone negativne pojave.
  To nam otvara aktuelno pitanje: Da li na kandidacijskim listama ima odgovornih za ovu Fekalnu situaciju ? Odgovornih za skrivanje istine, izbjegavanje odavanja “Tajne” ? Da li u “vladajućim” strukturama ima osoba koje znaju a ne reagiraju ? Pa Fekalisti nam nisu došli sa Marsa.
  Činjenica je da komentiramo Areal – Dvorište grada – koji je u turističkoj ponudi Središnje Istre. Prirodni areal od izuzetnog značaja za cijelu Istru !

  1. Anonimno napisao:

   Mislin da je prilično jasno zašto se o tome ne priča sada – zašto je odgovorna za to drugo ime nečije kampanje. Tabu tema koja ne smije kao govna isplivati na površinu.

 9. Tragač napisao:

  To se more rješit vrlo jednostavno….Prvo kad se to pojavi lagano prošetat uz potok i nać od kud se to uljeva u potok,drugo kad se to nađje pratit dalje do kud to vodi….i ako je iz neke cjevi treba vidit ki je sve spojen na tu cjev “pogledat neke nacrte ki je sve spojen na tu cjev” i krenut s eliminacijom od zgrade do zgrade dok se ne najđe glavnog i odgovornog za to i rješena priča.

  1. Anonimno napisao:

   Kako misliš tražiti po oborinskoj kanalizaciji? Nacrti ako postoje tko zna gdje su.

 10. Zvon napisao:

  Pazinska jama, pročistač vode 2007. – 2017. Deset godina funkcije je datum za obilježavanje jubileja, međutim očito je da tu nešto smrdi i nema naznaka slavlju.
  Ecooperativa je dobila ključ skladišta da uskladišti to nešto, a što nije njihov proizvod. Nadzori domaćina-vlasnika skladišta i odgovornih službi su u takvom arealu morali biti konstantni.
  Studenti nekih studijskih usmjerenja slušaju predavanja na temu Politika odgovornosti – Politika uvjerenja – Politika interesa. Postoji Odgovornost za sve što radimo – za sve što poričemo.
  Lokalni izbori su u završnoj fazi. Nova formula “vladajućih” (3)&8+3+3+1 nam treba u budućnosti upravljanja Pazinskom jamom pokazati koja Politika će u tom slučaju prevladati. Mir s vama.

 11. Anonimno napisao:

  Dosta analize izbora, da vidimo hoće li se nešto riješiti po ovom pitanju, uskoro bi moga daš past…

  1. Anonimno napisao:

   Najava kiše za drugi tjedan, shit!

   1. anti napisao:

    munje i gromovi i oblačno sljedeće 4 godine već počinje u nedelju…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.