PAZINSKI SPORTSKO-REKREATIVNI PROJEKT: Pješačenje, nordijsko hodanje i boćanje za sve generacije

Proslavljeni pazinski boćar i negdašnji reprezentativac Valter Ivančić dvaput će tjedno tijekom ljeta voditi boćarske treninge za starije od 50 godina i osobe s invaliditetom. Ovaj je program nazvan “Boćajmo s guštom” i cilj mu je raširiti svijest da je boćanje sport za sve generacije i odličan u borbi protiv stresa.

Tristotinjak korisnika svih uzrasta, od vrtićke djece pa do umirovljenika, a s njima i osobe s invaliditetom te djeca s posebnim potrebama. bit će obuhvaćeno aktivnostima projekta “Grad u pokretu” koji provodi Zajednica sportskih udruga grada Pazina u partnerstvu s Dječjim vrtićem “Olga Ban”, Športsko-rekreativnim klubom Vita, Boćarskim klubom iz Pazina, Planinarskim društvom Pazinka, Udrugom roditelja djece s teškoćama u razvoju Hoću-mogu te Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom iz Pazina. Živahne projektne aktivnosti koje slijede u drugom dijelu ljeta i na jesen predstavili su voditeljica projekta Samanta Grizila i njezini suradnici Valter Ivančić, Patrick Rabar i Kristina Jurić.

Glazbena animacija

Projekt je vrijedan oko 125.000 kuna od čega se 80 posto financira iz potpore Središnjeg državnog ureda za šport, a provodi se od veljače do studenog ove godine. U prvom dijelu godine pripremale su se i osmišljavale aktivnosti kojima je glavni cilj poboljšanje kvalitete života kroz sportsku aktivnost i rekreaciju te društvenu integraciju. Osmišljene su tri takve aktivnosti, od kojih je prva namijenjena djeci i mladima, a iza njenog neobičnog naziva “Šu šuš – trk zvrk” krije se program pješačenja uz glazbenu animaciju. Za pazinsku djecu ovakva će se pješačenja organizirati u rujnu i listopadu u okolici Pazina, a za djecu s posebnim potrebama glazbeno pješačenje organizirat će se na šumskim stazama uz more. Glazba će pratiti zagrijavanje pred polazak na pješačenje, a tijekom pješačenja djeca će stvarati glazbu korištenjem jednostavnijih puhačkih instrumenata i udaraljki, od kojih će se neki izrađivati na licu mjesta u prirodi od priručnih materijala.

Druga projektna aktivnost posvećena je boćanju, sportu koji je za Pazin posebno važan i dio je tradicijske baštine ovog grada u srcu Istre koji je dvaput bio domaćin Europskog prvenstva u boćanju. Proslavljeni pazinski boćar i negdašnji reprezentativac Valter Ivančić dvaput će tjedno tijekom ljeta voditi boćarske treninge za starije od 50 godina i osobe s invaliditetom. Ovaj je program nazvan “Boćajmo s guštom” i cilj mu je raširiti svijest da je boćanje sport za sve generacije i odličan u borbi protiv stresa.

Hodimo z štapi

Još jedan pješački program u sklopu ovog projekta je nordijsko hodanje. Program je nazvan “Hodimo z štapi”, a obuhvaća mini-školu nordijskog hodanja s kraćim treninzima i potom dužim hodačkim turama. Program nordijskog hodanja provodit će se tijekom rujna i listopada, a namijenjen je osobama svih uzrasta te onima s invaliditetom. U Zajednici sportskih udruga Pazina primaju se prijave za sva ova tri programa, a njihovi rezultati bit će obznanjeni na završnoj konferenciji projekta “Grad u pokretu” u studenom.

D. ŠIŠOVIĆ / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.