Pazinskoj klaonici prvi halal certifikat u Hrvatskoj

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Pula u srijedu je održana svečana dodjela halal certifikata, koji je tvrtki Produkt Komerc iz Pazina uručio doc. dr. sc. Aziz Hasanović, ravnatelj Centra za certificiranje halal kvalitete i zamjenik muftije u Republici Hrvatskoj.

Produkt Komerc iz Pazina prva je hrvatska klaonica koja je dobila ovaj certifikat, i to za uzgoj i klanje krupne stoke te proizvodnju i prodaju svježeg crvenog mesa.

Kako smo doznali od dr. Hasanovića, nakon provedene edukacije za interne auditore halal kvalitete početkom 2011. godine uslijedila je prilagodba klaonice Produkt Komerc halal standardu te izrada dokumentacije, integrirane u sustav upravljanja. Certifikacijski audit proveo je Centar za certificiranje halal kvalitete, a njime je dokazano da su ispoštovani svi zahtjevi halal standarda.

Dr. Hasanović je naveo da se stoka po halal principu tovi hranom bez prisustva GMO-a, aditiva i svinjske masti, odnosno 100 posto zdravo i prirodno. Stoga halal oznaka, kako je napomenuo, jamči kvalitetu i ostalim potrošačima, a ne samo muslimanima, te su halal proizvode u svijetu prepoznali i nemuslimani.

Inače, do sada je halal certifikat u Hrvatskoj dobilo 35 proizvođača, i to za oko 2.500 proizvoda, dok ga u Istri ima šest tvrtki, s time da su u tijeku pregovori sa sedmom. Osim prehrambenih proizvoda, oznaku halal kvalitete mogu dobiti i restorani te hoteli, a njeno dobivanje će im sada, kada i u Hrvatskoj mogu doći do halal mesa, biti itekako olakšano.

Halal certifikat, napomenuo je dr. Hasanović, ujedno je i ulaznica za 44 zemlje u kojima je on obvezan za pristup tržištu pa proizvođačima koji ga imaju otvara veliku šansu za izvoz.

Dalibor Hreljak, direktor Produkt Komerca, iskazao je zadovoljstvo dobivanjem ovog certifikata, koji im je, kako je rekao, veliko priznanje, posebice zato što su upravo oni prva klaonica po halal standardima u Hrvatskoj. Trenutno im je u planu, naveo je, otvoriti mesnicu s halal mesom u Pazinu, Rijeci i Puli.

Što je halal?
Halal je arapska riječ koja znači dozvoljeno ili nezabranjeno, a danas se koristi u jezičnom, vjerskom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu. Kuran posvećuje 119 redaka (ajeta) jelu i piću. Devedeset redaka posvećeno je dozvoljenim (halal) jelima i pićima, a 29 kuranskih redaka donosi određene zabrane glede jela i pića. Iz njih je vidljiva stroga zabrana (haram) svinjskog mesa i svih proizvoda koji se dovode u vezu s njim, alkohola i svih proizvoda koji se dovode u vezu s njim, zatim konzumiranje mesa životinja koje su zadavljene, pretučene…Ne bi li se obavilo pravilno halal klanje životinja prije svega mora biti zdrava. Zabranjeno je klanje svinja, a riba je, budući da je nije potrebno klati, u ovom slučaju izuzetak. Velika se pažnja posvećuje dobrobiti životinje (ne kolje se pred drugim životinjama). Nadalje, klanje može obaviti samo mesar musliman, oštrim nožem do iskrvarenja. U Produkt Komercu će životinje prije klanja omamljivati. Također, dozvoljeno je klanje samo u Alahovo ime, pri čemu se moraju poštivati strogi higijenski standardi.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.