Pazinsku jamu oslobađaju zimskog tereta

266127.jpgRadnici hortikulturnog obrta Rigo već danima osposobljavaju poučno-pješačku stazu kroz Pazinsku jamu kako bi s dolaskom toplijeg vremena mogla primiti turiste koji požele prošetati po ovom prirodnom fenomenu.

Najveći im problem predstavlja desetak centimetara debel sloj blata koji je tijekom nedavne poplave prekrio staze. Tu su i srušena teška stabla koja su prepriječila puteljke, a predstoji im i raznih drugih poslova kao što je popravljanje ograda, poučnih ploča, nakrivljenih stuba, posipanje puteljaka… Uglavnom, radovi će potrajati tjedan, dva.

– Jama je kao živo biće. Svaki put kad dođemo u nju primjećujemo neke promjene, kaže nam vlasnik obrta Lučano Rigo pokazujući što se sve na stazi zbog erozivnih djelovanja voda mora dovesti u prijašnje stanje.

Najveću štetu stazi u Jami pričinjavaju poplave koje su posljednjih godina učestale. Razlog češćem plavljenju treba potražiti u ubrzanju protoka vode Pazinčice uslijed vodozaštitnih radova tvrtke Hrvatskih voda kojima su proteklih godina uzvodno kanalizirali korito potoka. No, maštoviti djelatnici probleme pokušavaju okrenuti u svoju korist pa će tako od propalog stabla načiniti klupe ili pak zbog propalih strmih stuba urediti novi, manje zahtjevni puteljak.

Radnici su postavili i zaista potrebne rubne zaštitne ograde s jedne strane mosta Vršić, a isto bi se trebalo napraviti i na suprotnoj strani.

– Lani smo imali 7.500 turističkih obilazaka Pazinske jame, što je 25 posto više nego 2009. godine, kaže Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina koji zajedno s javnom ustanovom Naturom Histricom upravlja ovim naturalnim dobrom. I ove godine planiraju u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom nastaviti promidžbu prirodnog fenomena i to izravno na državnoj granici uručujući letke turistima.

http://www.glasistre.hr/istra/vijest/336085

1 komentara na “Pazinsku jamu oslobađaju zimskog tereta”

  1. Shjora napisao:

    Lijepo je da to uređujete. Zgodno je promotriti “razvoj” Jame, točnije život, i sa srećom konstatirati kako je njeno korištenje, stalna prisutnost i prohodnost postala svakodnevica. Sjetite se onog nesnosnog smrada uvečer na terasi motela ili na prilazu Jami, kad su počela večernja ispuštanja… danas je to druga priča.
    Ono što sada ostaje za riješiti su dvije stvari: ilegalna ispuštanja od nekog subjekta iz Pazinke, a drugo je vjetrenjača zvana Hrv. vode/vodopr., koje rade najveću moguću devastaciju te uzrokuju problem poplavljivanja. Možda griješim, ali nekada samo poplave imali svakih par godina, čak jednom u 10-15 godina, sada je to svakogodišnji fenomen. U stvari, više nije fenomen već sezonska pojava.
    Još kad bi staza uz Pazinčicu bila završena i u punoj funkciji, bilo bi to super!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.