U Pazinu otvoren ured TZ-a središnje Istre

U ponedjeljak 6. veljače, župan Istarske županije Valter Flego i gradonačelnik Renato Krulčić otvorili su novi ured Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) na adresi ulica Velog Jože 1 u Pazinu. Otvorenju su prisustvovali i Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje, Alen Rosić, načelnik Općine Karojba, Franko Baxa, načelnik Općine Lupoglav, Ivan Franković, načelnik Općine Pićan, kao i predstavnici ostalih općina s područja TZ središnje Istre, te predstavnici ugostitelja, iznajmljivača i drugih turističkih djelatnika.

TZSI teritorijalno je najveća turistička zajednica na području Istre te je jedinstven primjer uspješnog objedinjavanja područja s čak devet jedinica lokalne samouprave, radi stvaranja jedinstvene destinacije.

Područje TZSI proteklu je 2016. godinu zaključilo s iznadprosječnim turističkim prometom, naime, općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sv. Petar u Šumi, Sv. Lovreč, Tinjan i Grad Pazin ostvarili su ukupno 217.451 noćenja i 27.799 dolazaka što čini porast od 27 % u noćenjima i 28 % u dolascima u odnosu na proteklu godinu. Indeksi povećanja među najboljima su u Istri, što upućuje na zaključak da je unutrašnjost sve privlačnija gostima poluotoka. Područje TZSI broji ukupno 3368 kreveta i 571 smještajnih objekata, ponajviše kuća za odmor, odnosno vila s bazenima.

Prethodne godine realiziran je niz uspješnih projekata, a odlična godina zaključena je s čak dvije “Zlatne koze” – Smotra vina središnje Istre, koja se godinama realizira u organizaciji Općine Gračišće, nagrađena je u kategoriji najboljeg gourmet eventa, a “Zip line” pazinske tvrtke Quadruvium d.o.o., proglašen je jednim od najboljih turističkih proizvoda u Istri. Kvalitetu projekata, koji će u skorijoj budućnosti dodatno unaprijediti turizam središnje Istre, prepoznalo je i Ministarstvo turizma, koje je temeljem Programa za razvoj javne infrastrukture u sklopu Fonda za razvoj turizma, koncem 2016. godine Općini Tinjan dodijelilo 500.000,00 kuna za projekt interpretacijskog centra “Kuće istarskog pršuta” te 343.000,00 kuna Općini Gračišće za projekt uređenja centra za posjetitelje “Katinina kuća”. Za područje TZSI osigurano je tim putem čak 843.000,00 kuna bespovratnih sredstava, odnosno najviše od svih ostalih na području Istre.

U 2017. predstoji realizacija nekoliko važnih projekata, poput izrade Strategije razvoja turizma i operativnog marketinškog plana središnje Istre. Navedeni dokumenti donijet će konkretan i detaljan pregled zatečenog stanja, definirati u kojem se smjeru treba razvijati turizam u središnjoj Istri, koje turističke proizvode i koji vid turističke infrastrukture razvijati i plasirati na tržištu, odredit će kompatibilnosti s turizmom na obalnom dijelu Istre te predvidjeti rast turističkog prometa u predstojećih pet godina. Također, nastavljamo s brendiranjem destinacije te daljnjim promoviranjem resursa kojima raspolažemo, s posebnim naglaskom na adventure, gastro i kulturne proizvode.

U cilju što kvalitetnije pripreme predstojeće turističke sezone, za naše ćemo iznajmljivače tijekom veljače organizirati ciklus edukacija.

Prva je na redu već u petak, 10. veljače 2017. u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu (ul. Tugomila Ujčića 2) s početkom u 12.00 sati.

U sklopu edukacije bit će održane sljedeće prezentacije, a razgovarat će se o temama koje mogu pridonijeti boljem poslovanju i popunjenju smještajnih objekata:

12:00 Zakonske obaveze iznajmljivača
Pravilnici koji se odnose na pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu
Ministarstvo turizma – Rosanda Matijašević
Obavljanje inspekcijskog nadzora u smještajnim objektima
Turistička inspekcija – Vesna Boljunčić
Boravišna pristojba – kontrola i naplata
Carinska uprava – Zorko Belac

13:00 Web stranice za iznajmljivače – neiskorišten potencijal
Apartmanica – Play digital obrt za informatičke usluge – Augustin Ravnić
13:30 Fotografija u prodaji snova
Diego Martinčić, fotograf
14:30 Moderni alati u turizmu – upravljanje najmom
My Rent – Dušan Poropat

U srijedu, 15. veljače 2017., s početkom u 15:00 sati, također u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu, biti će prezentirane sljedeće teme:

15:00 Kako poboljšati prodaju objekta na Booking.com-u
Booking.com Hrvatska d.o.o. – Ante Plavčić
16:00 Prijava gostiju na eVisitor putem InCheckin aplikacije
InCheckin d.o.o. – Toni Milovan

U petak 24. veljače 2017. u Spomen domu u Pazinu, u poslijepodnevnim satima na redu je posljednja edukacija na kojoj će biti riječi o uređenju smještajnih objekata:

16:00 Koliko dobar dizajn i uređenje utječe na booking?
Plan 10 d.o.o. – Krajobrazna arhitektura i urbani dizajn – Katja Sošić
Eltor d.o.o. – Projektiranje i proizvodnja rasvjete – Loredana Jurman
Boris Ružić d.o.o. – arhitektura i dizajn interijera – Boris Ružić

Eltor d.o.o. – Projektiranje i proizvodnja rasvjete – Loredana Jurman
Boris Ružić d.o.o. – arhitektura i dizajn interijera – Boris Ružić

Sudjelovanje na edukacijama je besplatno, a dodatne informacije dostupne su putem web stranice www.central-istria.com. Prijave za edukacije zaprimaju se e-mailom na: [email protected] ili pozivom na broj 091 2622 460.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.